in

Niet veel kinderen hebben corona. Maar Medina (1) ligt ermee in het ziekenhuis

De 1-jarige Medina is besmet met het coronavirus en ligt op dit moment aan het zuurstof in het Alrijne-ziekenhuis in Leiderdorp.

Haar moeder Samira is bij haar. Ook zij is positief getest, vertelt oma Brigitte aan RTL Nieuws.

Er liggen niet veel kinderen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus. In de afgelopen weken werden er 1836 Nederlanders opgenomen. In slechts 15 gevallen ging het daarbij om kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 14 jaar.

Maandag begonnen de klachten
De kans is dus niet groot dat een kind met corona in het ziekenhuis belandt. Maar bij Medina uit Oegstgeest was dat wel het geval.

Oma Brigitte vertelt aan RTL Nieuws dat de eerste klachten zich maandag voordeden. Niet alleen bij Medina, maar bij het hele gezin.

“Ze moesten veel hoesten en waren benauwd. Maar de jongste, Medina, had het meeste last. Ze kreeg maar weinig lucht, dus ze zijn al snel naar de huisarts gegaan.” De dokter stuurde de kleine Medina direct door naar het ziekenhuis. Daar werd een test gedaan. De uitslag moest thuis worden afgewacht.

Brigitte: “Om half elf ‘s avonds werd gebeld: Medina was positief getest op het coronavirus. Haar ademhaling werd steeds zwakker, dus er werd gevraagd of Samira meteen met haar dochter naar het ziekenhuis wilde komen.”

Speciale afdeling voor coronapatiënten
Verpleegkundigen in beschermende kleding stonden Samira en haar dochter Medina op de parkeerplaats van het ziekenhuis al op te wachten. De twee moesten naar een speciale afdeling voor coronapatiënten waar Medina inmiddels al drie dagen aan het zuurstof ligt.

Lees ook  André Hazes deelt foto’s van zijn transformatie sinds hij samen is met Monique

Oma Brigitte: “De angst die we nu voelen, is verschrikkelijk. Vandaag heeft Medina twee liter zuurstof toegediend gekregen. Als dat niet aanslaat, moet ze naar de intensive care en dan mag Samira niet met haar mee.”

Hoeveel kinderen hebben het coronavirus in Nederland?
Het RIVM publiceerde vanmiddag nieuwe cijfers met meer informatie over de leeftijd van coronapatiënten in Nederland.

Hieruit bleek dat tot nu toe 23 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar ziek zijn geworden door corona. 10 van hen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

In de leeftijdscategorie van 5 tot en met 9 jaar werden zes kinderen ziek, van wie er één naar het ziekenhuis moest.

In de leeftijdscategorie van 10 tot en met 14 ging het om 30 zieke kinderen, van wie er 4 naar het ziekenhuis moesten. In de categorie 15 tot en met 19 jaar werden meer kinderen ziek: 42 tieners in totaal, van wie er 4 naar het ziekenhuis moesten.

Geen enkel kind is tot nu toe overleden aan het coronavirus in Nederland. Daarnaast benadrukt het RIVM dat de meeste jongeren bij een besmetting nauwelijks klachten krijgen. Zo zullen de meeste jongeren niet eens merken dat ze ziek zijn, als ze besmet zijn met het virus.

Lees ook  Mama ligt onder vuur omdat ze haar baby alleen in het zwembad liet drijven. Maar dan deelt ze haar hartverscheurende verhaal.

Oma Brigitte vindt het hartverscheurend dat ze haar dochter en kleindochter nu niet fysiek kan steunen.

“Ik wil mijn dochter en kleindochter knuffelen, vasthouden, er voor hun zijn. Maar er mag niemand op die afdeling komen.

Ik ben dankbaar dat we tegenwoordig Facetime hebben, maar het is zo erg dat ik niet gewoon even naar haar toe kan.

Daar heeft mijn dochter het zelf ook moeilijk mee. Ze zei net nog: mam, ik zou zo graag willen dat je me gewoon even vasthield.”

‘Blijf gewoon binnen’
Hoe Medina en Samira het virus hebben opgelopen, is niet duidelijk. Ze zijn niet in een risicogebied geweest en kwamen nauwelijks nog buiten.

Dat juist Brigitte nu anderen buiten vrolijk ziet rondlopen alsof er niets aan de hand is, doet haar pijn.

“Normaal zou ik mijn verhaal niet zomaar doen, maar nu wil ik een boodschap afgeven. Blijf gewoon thuis met je kinderen, dit kan jou ook overkomen.”

“Ga spelletjes spelen, zingen, maak het gezellig in huis zodat kinderen zich niet gaan vervelen, maar blijf binnen.

En als je dan een frisse neus wilt halen, doe dat dan ergens waar niemand anders is. We moeten dit virus bestrijden en dat kan alleen lukken als we dit samen doen. We moeten sterk blijven en dit gewoon nog even volhouden. Want wat wij meemaken, dat wil niemand.”

Peter Mos (60) beëindigt vandaag zijn leven dat wordt verpest door tinnitus

Gezonde jonge vrouw sterft aan corona