in

Neem je graag hete douches? Stop onmiddellijk – het kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid

Een lekkere warme douche na een lange dag is vaak een traktatie. Maar wist je dat heet douchen veel gevaren met zich mee kan brengen?

Volgens Hälsoliv kan het warme water zowel het hart als de huid beschadigen.

Hieronder beschrijven we vijf dingen die te heet douchen met je kunnen doen. Zet de temperatuur een paar graden lagen, je lichaam zal je dankbaar zijn!

1. Te warm water lost natuurlijke oliën op

Je huid heeft een beschermende laag olie en goede bacteriën (de huidflora). Deze herstellen je huid en verminderen het risico op huiduitslag en acne. Heet water lost deze laag op en spoelt de oliën af, waardoor de huid onbeschermd blijft.

Lees ook  Voel je je duizelig? Artsen delen een eenvoudige en effectieve manier om binnen enkele seconden van dat gevoel af te komen

2. Verhoogd risico op huidproblemen

Wanneer de oliën worden weggespoeld, kan het niet alleen tot meer acne leiden. De huid wordt droger en gevoeliger, wat kan leiden tot eczeem. Het risico hierop neemt toe tijdens de wintermaanden, als het weer koud is en de luchtvochtigheid binnenshuis laag is.

3. Hitte kan een ontsteking veroorzaken

De huid is gevoelig voor warmte en kan bij blootstelling aan extreme temperaturen sterk reageren en ontstoken raken. Volgens het University of Pittsburg Medical Center kunnen hete baden en douches roodheid, jeuk en schilfering veroorzaken.

4. De huid kan zwellen

Hete douches kunnen ervoor zorgen dat de mestcellen van het lichaam histamine afscheiden. Mestcellen zijn gespecialiseerde cellen die zich bevinden in weefsels die in contact staan met de buitenwereld, waaronder de huid. Histamine is een hormoon dat ervoor zorgt dat de huid opzwelt, ongeveer dezelfde reactie als bij een insectenbeet.

Lees ook  Haar ouders waren geschokt toen ze geboren werd. Maar wat er gebeurt is…

5. Het hart kan overbelast worden

Een oververhit lichaam probeert zichzelf af te koelen. Het werkt hard om de hitte kwijt te raken. Dit gebeurd o.a. door het verwijden van de bloedvaten. Als je lijdt aan (mogelijk niet ontdekte) hart- en vaatziekte, kan dit een enorme last voor het hart zijn en uiteindelijk levensbedreigend zijn.

Ken jij iemand die graag hete douches neemt? Deel dit artikel dan met die persoon zodat ze ook de temperatuur verlagen!

Moeder heeft fantastische truc om splinters te verwijderen – zowel erg slim als eenvoudig

Tiener begint plotseling grote hoeveelheden tampons te verzamelen, dan onthult haar moeder haar geheim