in ,

Nederlandse stichting trekt zich lot aan van uitgehongerde leeuwen in Soedan

De leeuwen in een dierentuin in Khartoem in Soedan zijn zo zwaar vermagerd dat ze bijna niet meer kunnen bewegen. Het park heeft geen geld meer voor voedsel voor de dieren.

Een Soedanese twitteraar schrok daar zo van dat hij besloot foto’s van de dieren te delen op het medium. De Nederlandse Stichting Leeuw overweegt nu de dieren te helpen.

In Soedan woedt al jaren oorlog en het land gaat al jaren gebukt onder grote armoede. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Vlees is erg duur, helemaal voor dieren.

Op de foto’s die Salih heeft gemaakt zijn de ribben van de leeuwen te tellen. Ook hun ruggenwervels zijn duidelijk te zien. De dieren kijken levenloos voor zich uit.

Ik liep toevallig door het park toen ik vijf uitgemergelde leeuwen zag. Ze waren vel over been”, Twittert Salih. Hij zegt dat een van de dieren diezelfde dag nog is overleden.

Veel steun
Veel mensen laten hem weten iets te willen doen om de dieren te helpen. Salih laat op Twitter weten dankbaar te zijn voor alle aandacht.

Lees ook  Man springt van viaduct in Uden en komt onder vrachtwagen terecht!

Via Facebook wordt ook de Nederlandse Stichting Leeuw op de dieren gewezen. “Iemand stuurde ons een screenshot door van de uitgemergelde dieren”, vertelt Dierenverzorgster Daphne Pels aan RTL Nieuws.

Stichting Leeuw
Stichting Leeuw is een Nederlandse organisatie met een opvangcentrum voor grote katachtigen. Het doel van de stichting is het opvangen van dieren in nood. Ze worden vaak tijdelijk op Landgoed Hoenderdaell opgevangen. Daar worden ze voorbereid om terug te keren in het wild.

De stichting helpt dieren die bij particulieren verblijven, maar daar niet konden blijven. Ook beesten die in het buitenland worden verwaarloosd, zoals de leeuwen in Khartoem, kunnen op hulp van de stichting rekenen.

Volgens Pels is de situatie van de dieren schokkend. “Ik heb vaak ondervoede dieren verzorgd, maar zo erg heb ik ze nog nooit gezien. Of dit goed gaat komen, weet ik niet. Het is de vraag of hun organen het nog wel doen. Deze dieren zijn op sterven na dood.”

Twitteraar Salih zegt op Facebook dat hij in contact is geweest met de eigenaren van het park. Volgens hen zou de ‘natuurpolitie’ verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de leeuwen. Zij hebben altijd voor de dieren gezorgd, maar zijn daar sinds een tijdje mee gestopt.

Minimaal 3,5 kilo vlees per dag
Het park heeft aan Salih laten weten dat hun maandomzet niet genoeg is om één leeuw voor één week te voeden. “Leeuwen eten niets anders dan vlees”, vertelt Pels. “Een leeuw in een hok die geen inspanning hoeft te leveren moet minimaal 3,5 kilo vlees per dag eten.” Maar deze dieren kunnen niet direct weer gaan eten legt ze uit.

Lees ook  Ze loog over kanker om geld te krijgen van goed doel – nu pleit de schandalige sportster schuldig

“Je moet hun spijsvertering op gang helpen. Eerst met supplementen van 400 gram vlees per dag. Dan krijgen ze vooral licht verteerbaar eten zoals kip. Als hun darmen hieraan gewend raken, kan je het uitbouwen.”

Stichting Leeuw wil de dieren graag helpen, maar voor hen spelen ook de veiligheidsrisico’s in het gebied. In het land woedt al jaren oorlog. Afgelopen jaar waren er nog grote protesten tegen militaire machthebbers in het land. Voor ze beslissen hoe en of de Stichting kan helpen moet er dus nog worden uitgezocht hoe veilig het is om naar het land af te reizen. Daarnaast moeten ze nog contact zien te krijgen met het dierenpark.

Ondertussen is Salih hard aan het werk om de dieren te redden. Hij krijgt hierbij niet alleen hulp van Soedanezen, maar ook van buitenlanders. Van dierenartsen krijgen de leeuwen nu medicijnen toegediend. “We hopen morgen met de directeur van het park en de natuurpolitie te vergaderen”, luidt zijn bericht op Facebook.

Actiegroep redt leeuwen, vossen en struisvogels uit vervallen dierentuin Gaza

Slachtoffer Kaj van der Ree: ‘Hij vroeg me m’n kleding uit te doen’

Italiaanse mafiabaas levend aan de varkens gevoerd