in

Nederlander (21) dood na stapavondje Lloret

De familie van Dewi de Koster verkeert in shock. De 21-jarige Haarlemmer kwam na een avondje stappen in Lloret de Mar op even trieste als mysterieuze wijze om het leven. Wat er precies gebeurde in de vroege uurtjes in de populaire Spaanse badplaats is nog altijd een raadsel.

De Koster werd met zware hoofdwonden op straat gevonden, en naar het ziekenhuis in Barcelona gebracht, waar hij enkele dagen later overleed. Zijn zus Amy Moison doet er alles aan om te achterhalen wat er precies met hem is gebeurd. ,,We kunnen het nog altijd niet geloven”, vertelt ze aan De Telegraaf.

Terug naar de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 juli, in de onder jongeren al vele jaren razend populaire badplaats. Het is een uitgaansavond zoals elke andere in de zomer, en de vriendengroep waartoe Dewi behoort geniet van de muziek, de drankjes en de andere feestgangers. De stapavond eindigt echter in een verschrikkelijk drama.

“’We kunnen het nog altijd niet geloven’”
,,Dewi is op een gegeven moment alleen weggelopen en daarna is iedereen hem uit het oog verloren”, vervolgt Amy. Tot de politie het 17-jarige broertje van Dewi, ook aanwezig in Lloret, vertelde dat zijn oudere broer met een traumahelikopter naar het ziekenhuis is gevlogen. Daarop vertrok zijn jongere broertje meteen naar het universiteitsziekenhuis Vall d’Hebron in Barcelona, zo’n zeventig kilometer van Lloret.

LEES OOK!
'Opeens was mijn topfitte vader overleden, en ben ik nu wees'

Hersendood
De familie, in paniek en in allerijl ingelicht, haastte zich ook naar Spanje. Ze bezochten de Noord-Hollander in het ziekenhuis, maar konden geen contact met hem maken. ,,Hij was al hersendood, hoorden we”, vertelt zijn zus. ,,We hadden nog gehoopt dat hij wakker zou worden, maar hij is niet meer bij kennis geweest.” Enkele dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

De familie zit nog altijd vol vragen en heeft nauwelijks tijd om aan het rouwproces te beginnen. ,,We leven in een roes. En willen weten wat er precies is gebeurd. De Spaanse politie of justitie zou ons vertellen wat er is gebeurd, maar er is nog steeds geen contact met ons opgenomen. Alle informatie die we krijgen, komt via het Nederlandse consulaat.”

LEES OOK!
Zoontje (6) moet alleen lunchen als straf - moeder is woedend ze erachter komt hoe en waarom

,,De lezing van de politie is dat hij van een vier meter hoge muur is gevallen, nadat eerder werd gezegd dat het vanaf een balkon zou zijn gebeurd. Maar de verwondingen komen niet overeen me dat verhaal. Hij had alle botten in zijn gezicht gebroken, maar verder geen enkele blauwe plek of schram op zijn lichaam. Dat kan toch nooit kloppen?”

Hartstilstand
Ze hoorden de dag voor zijn overlijden dat hij niet alleen met zware gezichtsverwondingen was gevonden, maar ook met een hartstilstand. Er zou inmiddels ook een strafrechtelijke zaak zijn geopend, maar dat is niet bevestigd. De Spaanse politie en justitie laten in een reactie weten weinig over de zaak kwijt te kunnen.

Het lichaam van de jonge twintiger, volgens Amy een echte levensgenieter, wordt mogelijk donderdag naar Nederland gerepatrieerd, zodat de familie de uitvaart definitief kan regelen. Maar de strijd om de waarheid zet zijn zus voort. ,,Het mag niet onduidelijk blijven wat er is gebeurd. Dat verdient mijn broertje niet.”

Politiehond 2,5 uur in auto achtergelaten – agent keert terug en vindt geliefde dier dood

Wanhopige Lisan (17) kan bijna niks meer na tekenbeet: ‘Ik huil omdat mijn leven een hel is’