in

Nabestaande gezinsdrama Dordrecht: vader Wendell was geen agressief persoon

Een dag na het familiedrama in Dordrecht heerst vooral ongeloof. ,,Het gezin stond goed bekend, ze waren geliefd. Ontzettend lieve kinderen. Dat maakt het hélemaal onbegrijpelijk”, zegt een buurtbewoner. Ook de nabestaanden van de vermeende schutter zijn met stomheid geslagen. ,,Niemand hier kan het geloven.”

De straat ligt er op de ochtend na het familiedrama verlaten bij. Alleen een rood-wit lint en een politieagent herinneren aan het drama dat gisteravond in de woning aan de Heimerstein plaatsvond. Buurtbewoonster Saskia Hesselink kan het allemaal nog niet bevatten. ,,Zo onwerkelijk wat zich in dat huis heeft afgespeeld’’, zegt ze. ,,Maar je weet niet wat er in die man zijn hoofd is omgegaan.”

‘Altijd lief voor kinderen’
De vrouw doelt op de vermoedelijke schutter Wendell C.; de 35-jarige vader van de overleden kinderen (8 en 12 jaar) die naar verluidt in scheiding lag met hun eveneens omgekomen moeder Maryori (27). Zijn nabestaanden tasten ook in het duister, meldt een familielid. Er waren volgens diegene geen aanwijzingen dat het slecht zou gaan met de man, die politieagent was in Rotterdam.

,,Hij was een hele rustige, lieve man die altijd lief was voor zijn kinderen”, klinkt het. ,,Hoe het zo uit de hand kon lopen, is voor ons ook een belangrijke vraag. Ik heb er geen antwoord op. Hij was geen agressief persoon. Het is zo triest. Niemand hier kan het geloven.”

Bij honkbal- en softbalclub The Hawks heersen dezelfde gevoelens. Een voormalig teamgenoot bevestigt dat C. in scheiding lag met zijn vrouw, maar hij kreeg niet de indruk dat C. ‘gekke dingen van plan zou zijn’. ,,Hij was gewoon een sociale vent, niet iemand die ieder moment kon ontsporen. We snappen er helemaal niets van.”

‘Zoals onze speelsters zeggen: lieve Nicolle, jij wordt een sterretje aan de hemel’.

Verslagenheid op club
Het drama is ook bij voetbalclub Wieldrecht hard aangekomen. De moeder en het 12-jarige meisje Nicolle speelden daar al langere tijd. ‘Met grote verslagenheid hebben wij vanavond kennis genomen van het gezinsdrama op de Heimerstein’, laat het bestuur vandaag op de site weten. ‘Onze gedachten en ons medeleven zijn bij een ieder die hierbij betrokken is, de familie op welke wijze dan ook kent, ouder van, speelster, dochters van… Dit valt met geen pen te beschrijven.’

Sneijder verloor zichzelf in drank: 'Wodka was mijn grootste vriend'

De wedstrijden van donderdag en zaterdag van het damesteam en van de meisjes onder dertien gaan niet door. Teamgenoten van Nicolle reageren verdrietig. ‘Woorden schieten tekort. Zoals onze speelsters zeggen: lieve Nicolle, jij wordt een sterretje aan de hemel’, valt te lezen op de Facebookpagina van de club.

VV Wieldrecht werd in 2017 ook al getroffen door een familiedrama. Destijds werd de 10-jarige Diego om het leven gebracht door zijn vader Marcel, die bij de club actief was geweest als elftalleider. De club stond destijds uitgebreid stil bij de trieste gebeurtenis, net zoals binnenkort gebeurt vanwege de dood van de twee meisjes.

School verbijsterd
Op de school van het jongste slachtoffertje (8) is de verslagenheid groot. Volgens Jitze Ramaker, voorzitter van het college van bestuur van de scholenstichting H3O, is de sfeer op Het Kristal bedrukt en verdrietig.

Het 8-jarige kind zat in groep vijf van de school op een steenworp afstand van het huis waar het drama gisteravond plaatsvond. Ramaker kwam direct naar de school nadat hij op de hoogte was gebracht. Daarna is het verdrietige nieuws gedeeld met alle leerkrachten en ouders van de school. De meeste leerkrachten, op één na, kwamen daarna naar Het Kristal.

,,We hebben een protocol voor dit soort gebeurtenissen en dat is in werking gesteld”, aldus Ramaker. ,,We hebben vandaag een dubbele bezetting. Ook alle leraren en leraressen die vrij waren, hebben zich toch gemeld. Ook is er slachtofferhulp en een schoolmaatschappelijk werkster op school. Er zal veel worden gepraat met de kinderen.”

Aangeslagen
Directeur Lucien Verhoef van het Insula College, waar de 12-jarige Nicolle op school zat, laat weten dat alle aandacht naar de opvang van de leerlingen gaat en dan vooral naar haar eigen klas. Het oudste meisje was net begonnen op de middelbare school.

Ze zat in de brugklas en had net de introductieweek achter de rug. Het docententeam, dat haar in korte tijd had leren kennen, is erg aangeslagen, aldus de directeur. Alle klassen begonnen de dag met een mentoruur om bij de tragische gebeurtenis stil te staan.

Geert Wilders is getrouwd met een Turk

‘De leerkrach­ten hebben dit nooit eerder meegemaakt’.

Slachtofferhulp
Slachtofferhulp Nederland is een dag na de tragische gebeurtenis op beide scholen aanwezig. ,,We gaan met leerkrachten in gesprek en proberen ze te begeleiden. Zij hebben dit nooit eerder meegemaakt”, zei woordvoerster Jytte Reichert. ,,Tevens proberen we de betrokken ouders op te vangen. Het is belangrijk zoveel mogelijk het dagelijkse ritme aan te houden en het gesprek aan te gaan met de kinderen.”

Een aantal betrokken gezinnen dat dichtbij de overledenen stond, wordt ondersteund door Slachtofferhulp Nederland, dat ook ooggetuigen opving op het politiebureau.

Verpleegkundige
De 27-jarige Maryori studeerde voor verpleegkundige aan het Da Vinci College in haar woonplaats. Op de school heerst ook grote verslagenheid, vertelt Peter Vrancken, voorzitter van het college van bestuur.

,,Het nieuws is hard aangekomen, temeer omdat zij een bijzondere rol vervulde binnen onze school. Ze was als relatief oude student heel begaan met haar jongere medestudenten en probeerde hen te motiveren als het even tegenzat. De verslagenheid is daardoor des te groter.’’

‘Maryori was heel begaan met haar jongere medestuden­ten’.

Impact op politie
De politie in Rotterdam reageerde verbijsterd op de gebeurtenissen. ,,Het incident heeft heel veel impact”, zegt een woordvoerster. ,,Niet alleen op collega’s, maar op iedereen: familie, buren.” Het familiedrama leeft volgens haar enorm onder collega’s van de overleden agent. ,,Collega’s uiten dit naar elkaar en praten erover. Iedereen doet dat op zijn eigen manier.”

Waar de agent precies werkte, is onduidelijk. Omdat hij onder de eenheid Rotterdam viel, kan hij zowel in Dordrecht als in Rotterdam en omstreken zijn ingezet. Of Wendell C. zijn dienstwapen heeft gebruikt, is nog onduidelijk. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het drama. Dat is gebruikelijk als een agent betrokken is bij een incident met een vuurwapen.

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie is vandaag aanwezig bij een bijeenkomst voor de collega’s van de agent. Samen met de politiechef van de Rotterdamse politie zal hij betrokken collega’s steunen.

Vrouw die neer is geschoten en daarbij haar baby verloor, aangeklaagd voor doodslag.

Celstraf voor geldwagenchauffeur die ‘negentig Turkse pizza’s’ stal