in

Na eikenprocessierups alweer een nieuwe insectenplaag op komst

Ze noemen ‘m ‘het mediterraan draaigatje’. Het klinkt als een schattig klein diertje, maar niets is minder waar.

Er is een nieuwe insectenplaag op komst, waarbij een kolonie van miljoenen mieren de huizen binnendringt en tuinen volledig kaalvreet.

Dat klinkt gezellig! Het mediterraan draaigatje voelt zich mogelijk steeds meer thuis in Nederland en is vermoedelijk via handel en tuinplanten ons land binnengekomen. Voor je het weet staat het draaigatje bij je op de stoep.

Opvallend veel meldingen
Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen weet niet precies wat de grootte van de nieuwe insectenplaag is.

LEES OOK!
Tien gestolen puppy's teruggevonden, moederhond Luna (3) met grof geweld gedood

Echter, het is wel duidelijk dat deze plaag moeilijk te bestrijden is en zich binnen no-time verspreidt. In verschillende plaatsen als Wageningen, Ulft, Spijkenisse, Alphen aan de Rijn en Rotterdam kwamen opvallend veel meldingen binnen over de insectenplaag.

Het draaigatje
De mieren houden van hoge temperaturen. Aangezien Nederland in de afgelopen jaren niet heel veel kou meer kent, kan het mediterraan draaigatje prima vertoeven in ons land.

De mieren kruipen graag onder tegels en ondergraven vervolgens de hele stoep, waardoor de tegels kunnen verzakken.

Daarnaast vervoeren de draaigatjes bladluizen, die in je tuin kunnen zorgen voor plakkerige honingdauw op je tuinmeubilair.

LEES OOK!
Marechaussee vindt hondje in prullenbak op luchthaven Schiphol

Melding maken
Het mediterraan draaigatje is een mier en lijkt qua uiterlijk ook exact op een ‘gewone mier’. Het beestje is net iets kleiner, maar daarmee niet minder onschuldig.

Directeur Bastiaan Meerburg van het plaagdierencentrum vertelt: “In tegenstelling tot de meeste andere mieren kan het draaigatje bijten.

Het is niet bekend of je daar ziektes van oploopt, maar het is wel vervelend.” Kortom: deze mier wil je niet in je achtertuin terugvinden.

Het plaagdierencentrum hoopt dat er bij hen aan de bel getrokken wordt wanneer mensen een mierennest aantreffen. Het centrum zal vervolgens vaststellen om welke mierensoort het gaat.

Moeder neemt dochter mee de dood in: twee slachtoffers bij gezinsdrama

Vrouw rijdt naar huis met dochters in opblaaszwembad op dak