in

Mustafa (51) waarschuwt vanuit ziekenhuis: “Neem corona serieus, als ik hoest worden mijn longen eruit gerukt”

Het Universitair Ziekenhuis van Gent plant vanaf maandag geen niet-dringende ingrepen meer. De directie heeft geen andere keuze:

extra verplegers, artsen en bedden zijn nodig om de Covid-patiënten te verzorgen. VTM Nieuws mocht uitzonderlijk filmen in een van de twee afdelingen die intussen voor hen geopend zijn.

Mustafa Akbayir (51) testte vorige vrijdag positief, hij ligt er nu samen met zijn vrouw. “Als ik hoest, is het precies alsof mijn longen eruit gerukt worden. Ik voel dan een druk op de borstkas en op de rug en pijn aan het hart.”

Lees ook  Zie jij waar de fout zit in deze reeks getallen?

De man hield zich naar eigen zeggen altijd goed aan de regels. Waar hij het virus opgelopen heeft, weet hij niet.

“Ik ben eerlijk gezegd wel bang geweest. Vroeger had ik ook al longproblemen. Deze keer dacht ik dat ik het niet zou halen.”

Er liggen nu 26 coronapatiënten in het ziekenhuis, dertien onder hen liggen op intensieve zorg. Elke dag wordt het drukker. “Het is uitputtend en vermoeiend”, aldus verpleegster Kimberley Motheu.

“We moeten onze pakken continu aan- en uittrekken. Daarnaast moeten we met zo veel zaken rekening houden. Is alles bijvoorbeeld wel goed ontsmet als we de kamer uitgaan?”

Lees ook  Opsporing Verzocht: Man gebruikt gestolen bankpas van 90-jarige dame

Het UZ Gent grijpt daarom nu in. “We gaan een week lang geen nieuwe opnames inplannen”, stelt woordvoerster Karlien Wouters. “Zo hopen we personeel vrij te maken dat kan inspringen op de Covid-afdelingen.”

Mustafa roept tot slot iedereen op om zich strikt aan de regels te houden. “Neem dit serieus. Als je dit niet doet en ziek wordt, is het te laat.”

Man die kleindochter per ongeluk uit cruiseschip liet vallen pleit schuldig aan haar dood: “Zo wil hij nachtmerrie voor familie laten eindigen”

Geen straf voor man die ver krachter van z’n schoonzus ontvoert en enkele uren opsluit