in

Moeder van Glenn (15) die uit leven stapte door na*ktfoto: ‘Die ene foto verwoestte ons leven’

In de Belgische showbizz is consternatie ontstaan nu verschillende na*ktfoto’s van bekende Vlamingen op sociale media circuleren.

Sandra Spitaels uit het Belgische Appelterre probeert jongeren al drie jaar te waarschuwen voor s*xting.

Haar zoon Glenn stapte in 2017 op 15-jarige leeftijd uit het leven nadat er een naaktfoto van hem was verspreid. ,,Die ene foto heeft ons leven verwoest”, reageert ze.

Er circuleren al enkele dagen na*ktfoto’s van de Belgische zanger Stan Van Samang en andere bekende Vlamingen op sociale media.

De zanger heeft inmiddels een klacht ingediend tegen de onbekenden die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Wie de beelden nog publiceert riskeert een dwangsom van 10.000 euro. Ook waarschuwt hij iedereen, in het bijzonder de jeugd, om zeer voorzichtig om te springen met intieme beelden.

Sandra Spitaels weet als geen ander wat voor een verschrikkelijke gevolgen het verspreiden van een na*ktfoto kan hebben.

Haar zoon Glenn De Cooman stapte op 12 juni 2017 uit het leven nadat er een na*ktfoto van hem was verspreid via Instagram.

Hij was amper vijftien jaar. Glenn trok die dag thuis zijn loopschoenen aan om te gaan joggen en kwam nooit meer terug.

Helemaal niet depressief
,,De foto van Glenn werd verspreid via een Instagram-account, waar ook nog twee andere foto’s van jongeren op verschenen.

Lees ook  Een stiefmoeder publiceert foto’s van haar stiefdochter samen met haar biologische moeder en stiefvader. Dan ziet iedereen de kleren die ze aanhebben.

Die twee andere foto’s werden snel verwijderd, de foto van Glenn niet. Hij had de persoon achter het Instagram-account gevraagd de foto offline te halen, maar dat gebeurde niet.

Blijkbaar was die foto eerder al eens online geplaatst, maar toen werd hij wel weggehaald. Glenn heeft ons hierover nooit iets verteld. Wij hebben het allemaal achteraf van zijn vrienden vernomen.”

Sandra is ervan overtuigd dat alleen die foto de oorzaak is geweest van Glenn’s drastische beslissing die bewuste maandagavond.

,,Als die foto er niet was geweest, was mijn kind nu nog in leven. Er zijn kinderen die depressief zijn en er uiteindelijk een einde aan maken, maar dat was bij Glenn zeker niet het geval.

Hij was altijd positief. Hij had die middag nog goed gestudeerd voor zijn examen en zat vol plannen.”

”Er zijn altijd mensen met slechte bedoelin­gen, maar omstaan­ders moeten ingrijpen en die foto’s rapporte­ren in plaats van ze door te sturen”
– Sandra Spitaels

Sandra reageert vol onbegrip op de recente verspreiding van naaktfoto’s van bekende Vlamingen. ,,Als volwassenen kennelijk zelfs niet begrijpen dat je zo’n foto gewoon niet doorstuurt, hoe moeten we de jeugd daar dan van overtuigen?

Lees ook  Naomi vraagt volgers om hulp met pikant kiekje

Het gaat om beelden die niet voor anderen zijn bedoeld. Ook al zijn ze gelekt, die deel je niet verder.

Er zijn altijd mensen met slechte bedoelingen, maar omstaanders moeten ingrijpen en die foto’s rapporteren in plaats van ze door te sturen.

Mensen staan niet stil bij de gevolgen. En volwassenen zijn dan nog weerbaarder dan een kind van vijftien.”

”Het is mijn levensdoel geworden om jongeren bewust te maken van de gevolgen van cyberpes­ten”
– Sandra Spitaels

Bewustmaking is levensdoel
Sandra zet zich sinds de dood van haar zoon in voor de bewustmaking bij jongeren. Zo organiseerde ze al twee keer een ‘Walk for Glenn’, een wandeling waarvan de opbrengst naar jongerenorganisatie Awel ging.

,,Het is mijn levensdoel geworden om jongeren bewust te maken van de gevolgen van cyberpesten. Ik werk samen met jongerenorganisaties, spreek op scholen.

Ons leven is verwoest. Je kind verliezen op zo’n manier, dat is als een tsunami die over je heen walst.

Ik had al contact gezocht met bekende Vlamingen om het probleem aan te kaarten, tot nu toe zonder resultaat.

Hopelijk komt er uit deze heisa iets positief voort en beginnen mensen te beseffen wat voor impact het kan hebben.”

Bruiloft escaleert volledig: bruid vecht erop los, gasten liggen uitgeteld op de grond

Man (35) de cel in voor versturen kinderp*rno naar scouts