in

John van den Heuvel ontsnapt aan liquidatie met geladen raketwerper

De Nederlandse misdaadverslaggever John van den Heuvel lijkt ontsnapt aan een aanslag. Een 31-jarige man, Yassine A., stond vandaag voor de rechter in Amsterdam voor het bezit van een raketwerper, waarmee hij mogelijk de journalist wou liquideren.

De verdachte riskeert vier jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) kwam de verdachte in december op het spoor na een tip dat een groep, voornamelijk Marokkaanse, mannen bezig was met het voorbereiden van een liquidatie op de journalist van De Telegraaf, die als een van Nederlands bekendste misdaadverslaggevers geldt.

De oud-politieman (57) wordt al sinds eind 2017 zwaar beveiligd vanwege een dreiging uit het criminele milieu.

Hij schuift regelmatig aan bij het panel van het entertainmentprogramma RTL Boulevard op de gelijknamige commerciële zender.

Eind 2018 liep hij dusdanig gevaar dat hij drie maanden niet in de vaste opnamestudio kon verschijnen. Hij moest toen uitwijken naar een andere tv-studio.

Lees ook  Bewaar die prachtige herinneringen van je baby. De leukste manieren om je baby spulletjes in te lijsten!

Volgens de officier van justitie (procureur, red.) zou een persoon met een bepaald telefoonnummer en eigenaar van een garagebedrijf in de plaats Lijnden (Haarlemmermeer) nabij Amsterdam een sleutelrol spelen. Zowel het nummer als het bedrijf stonden op naam van Yassine A.

Hoewel er geen bewijs is gevonden dat er daadwerkelijk een aanslag op Van den Heuvel stond gepland, werd in een kelderbox van de woning van zijn vriendin, bij wie Yassine A. regelmatig verbleef, een geladen raketwerper gevonden.

70 patronen en cocaïne
Op de tas waarin het wapen zat, is DNA van de verdachte aangetroffen. In de garage in Lijnden lagen verder zo’n zeventig patronen en 266 gram cocaïne, verpakt in een tas en plastic zakje.

Daarop zaten de vingerafdrukken van Yassine A. Hij en zijn vriendin hebben verklaard dat alleen zij de sleutel van de berging hadden.

Lees ook  André Hazes deelt foto van de ‘airbags’ van een slapende Monique Westenberg

Beiden zeggen niet te weten hoe de raketwerper, waarmee een gepantserd voertuig kan worden beschoten, in de kelderbox is beland.

Het OM zegt niet te twijfelen aan de verklaring van Yassine A.’s vriendin, maar dat het niet anders kan dan dat hij ervan heeft geweten.

Het OM wil dat Yassine A. ook het restant uitzit van zijn straf die hij in 2013 kreeg voor een gewapende overval. Hij werd toen veroordeeld tot negen jaar cel, maar kwam na zes jaar vrij.

Volgens de aanklager is hij opnieuw de fout in gegaan en zou hij de resterende 1.095 dagen alsnog moeten uitzitten.

Het OM beschouwt de kans op herhaling als groot, aangezien de verdachte op zijn 31e “bijna zestien jaar aan onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen”. De man ontkende op de zitting dat hij iets wist van de raketwerper, de patronen en coke.

Geen alledaagse burenruzie: veganist vraagt wijk om ramen te sluiten tijdens klaarmaken van vlees

Man (68) doodt vrouw met 49 messteken, kinderen blijven hem steunen