in

Miranda (33) leeft op bijstandsniveau: “Mijn haar viel uit vanwege alle stress”

“Dat er zoiets bestond als een voedselbank voor arme mensen, daar was ik me jaren geleden niet eens van bewust.

In die tijd had ik een parttime baan, een auto en kon ik met mijn gezin één keer per jaar op vakantie. Totdat ik mijn baan kwijtraakte en mijn man bij me wegging.

Het duurde maanden voordat ik een bijstandsuitkering ontving en ik in aanmerking kwam voor een goedkope huurwoning.

In de tussentijd wilde ik wel de energierekening en de ziektekostenverzekering betalen, maar ik kón het niet.”

3 keer per week pannenkoeken
“Met de deurwaarder probeerde ik een betalingsregeling te treffen, maar met het bedrag dat ik kon missen, ging hij niet akkoord.

Lees ook  Isa Hoes valt op jonge mannen: ’Dat past bij mij’

Mijn haar viel in die periode letterlijk uit vanwege alle stress. Als het zover zou komen dat mijn inboedel werd meegenomen, was ik echt alles kwijt.

Soms aten de kinderen en ik drie dagen in de week pannenkoeken. Met jam maakte ik er dan een smiley op. Hoe rot ik me ook voelde, ik wilde niet dat zij eronder zouden lijden.”

Positief
“Uiteindelijk trok ik bij verschillende instanties aan de bel, en dat heeft me geholpen. Met de hulp van een lieve casemanager van de gemeente zijn er betalingsregelingen getroffen.

Daarnaast heb ik een budgetteringscursus gevolgd en ben ik een reïntegratietraject ingegaan. Het lukt me weer om positief te blijven. Ik ben aan het solliciteren en doe vrijwilligerswerk als administratief medewerkster.”

Lees ook  Heb je last van blaren? Dan zul je verbaast zijn hoe makkelijk en effectief dit middel werkt!

Niet naar de tandarts
“Zo goedkoop mogelijk boodschappen doen, zie ik als een sport, en met andere moeders in de bijstand ruil ik onderling.

Als iemand een broek voor mijn zoon heeft, bak ik voor haar een lekkere cake. Wat een probleem blijft, zijn onverwachte kosten.

Jarenlang kon ik daarom niet naar de tandarts, ook al had ik gaatjes. Inmiddels is mijn bovengebit getrokken en heb ik een kunstgebit. Dat was een van de moeilijkste dingen, ik heb er erg om gehuild.”

Lesbiennes raken voor het eerst een knakworstje aan

Groot verdriet bij René Froger