in

Mazelen in opmars: “Proficiat, antivaxers! Jullie droom is werkelijkheid geworden”

De mazelen zijn in Europa in opmars. In alle landen is er een verhoging van de infectieziekte. België is een uitzondering, dankzij de hoge vaccinatiegraad bij ons. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is dan ook niet meteen verontrust met de vaststelling van 14 gevallen van mazelen de voorbije twee weken in Brussel, tegenover 13 in gans 2018. Maar de opmars van de mazelen algemeen is wél verontrustend. Van Ranst wijst op het gevaar van de antivaccinatiebeweging.

De 14 recent vastgestelde gevallen van mazelen in Brussel “is veel”, stelt Van Ranst. “En het kunnen er nog meer worden.”

Want feit is dat de mazelen in opmars zijn: het aantal gevallen van mazelen in Europa verviervoudigde bijna in 2018: van 21.315 naar 82.596 gevallen, zo maakte de WHO begin februari nog bekend. Oekraïne was met meer dan 53.000 gevallen het zwaarst getroffen, maar ook in landen als Roemenië, Griekenland, Duitsland, Frankrijk en Italië is de ziekte in opmars.

Campagnes
België gaat tegen de trend in. De vaccinatiegraad in Vlaanderen is zeer hoog, dankzij doorgedreven en volgehouden campagnes door Kind en Gezin. Er wordt ook regelmatig gewezen op het risico van reizen naar landen als Griekenland of Italië, waar mazelen een groter probleem zijn. In ons land werden vorig jaar 120 besmettingen genoteerd en 369 in 2017. “Het jaar daarvoor waren er 600 gevallen in België en 5.000 in Europa”, vult de viroloog aan.

Lees ook  Vieze luchtjes in de keuken na frituren? Zó laat je ze weer verdwijnen!

Doden
Ook buiten Europa slaan mazelen toe, soms met zware gevolgen. Zo veroorzaakte een epidemie op Madagascar recent meer dan 900 doden. Een uitbraak op de Filipijnen eiste al 136 doden.

“Proficiat, antivaxers! Jullie droom is werkelijkheid geworden: dit is wat er overal gaat gebeuren wanneer mensen stoppen met hun kinderen te vaccineren omdat ze luisteren naar jullie demente en levensgevaarlijke praatjes”, twitterde Van Ranst eergisteren op het nieuws uit Madagascar.

Dit is wat er overal gaat gebeuren wanneer mensen stoppen met hun kinderen te vaccineren omdat ze luisteren naar demente en levensgevaarlijke praatjes

Fake news
Van Ranst wijst dus met de vinger naar de antivaccinatiebeweging; mensen die bewust afzien van vaccinatie en via sociale media en het internet fake news over de gezondheidsrisico’s van vaccineren verspreiden. “In Vlaanderen gaat het om een beperkte minderheid, in Franstalig België is ze iets sterker omdat er meer naar Franse zenders en kanalen wordt gekeken.”

Lees ook  Schoonmaakexpert deelt 14 geniale schoonmaaktrucs. Maak je huis fris voor het voorjaar

Die beweging is niet zonder gevaar, meent Van Ranst. “De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de beweging een van de tien grootste gezondheidsrisico’s ter wereld.”

Vlaanderen
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen sluit zich aan bij de woorden van de professor. “Professor Van Ranst waarschuwt terecht voor de risico’s van mazelen. Het is goed dat naast de overheid ook andere autoriteiten dat signaal blijven geven”, zei de minister vandaag in het Vlaams parlement.

In Vlaanderen bleef het aantal gevallen van mazelen in 2017 beperkt tot 41 en in 2018 tot 38. Voor dit jaar staat de teller op 11 gevallen, meldt Vandeurzen naar aanleiding van een vraag van Open Vld-parlementslid Freya Saeys. Hij bevestigde daarnaast dat de vaccinatiegraad in onze streken nog steeds erg hoog ligt. Voor de eerste vaccinatie gaat het om meer dan 96 procent en voor de tweede om 93 procent.

Dat de voorbije twee weken in Brussel zoveel gevallen van mazelen zijn vastgesteld, is voor minister Vandeurzen wel een signaal dat de betrokken diensten, met name Kind en Gezin en de Franstalige tegenhanger ONE, best nog eens samen rond de tafel zouden zitten.

Jonge mama van drie kinderen met messteken om het leven gebracht door partner

Brett (31) ziet zijn pasgeboren babydochter en sterft