in

Matthijs van Nieuwkerk: ‘Riante salaris volkomen terecht’

De presentator sprak in Sterren op het Doek openhartig over zijn salaris
DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk vindt het volkomen terecht dat hij bij de Publieke Omroep een hoog salaris krijgt. Dat liet hij gisteren weten in het programma Sterren op het Doek, waarin hij te gast was. Van Nieuwkerk geeft zelden interviews en houdt zich over het algemeen ver van de discussie omtrent zijn salaris. Gisteravond deed de VARA-coryfee dan toch een boekje open.

Matthijs stelde dat hij zijn salaris dubbel en dwars waard is.

Zes ton
Matthijs verdiende in 2018 ruim 360.000 euro. Bijna de helft hiervan is publiek geld, de rest is afkomstig van BNNVARA. Een paar jaar terug verdiende de presentator nog zes ton. Zijn contract loopt medio 2020 af, daarna zou hij genoegen moeten nemen met 2 ton per jaar. De Tweede Kamer heeft de regels voor salarissen van presentatoren inmiddels aangescherpt.

Lees ook  Daar gaat je zeezicht! Flat in één klap ton minder waard

Meer succes
”Mijn salaris is een achtergrondmuziek waar ik al heel lang mee leef”, vertelde Matthijs gisteren aan presentator Özcan Akyol. ”Maar ik ben verbaasd over de felheid van de discussie en het wordt steeds feller. Elke keer als iemand het voor mij opneemt, dan laait het vuur weer op.” Ook zegt de 58-jarige ”nooit verlegen” te zijn geweest over zijn salaris. ”Ik verdien meer dan anderen. Maar dat is in elke bedrijfstak zo. Als je meer succes hebt, dan verdien je meer dan anderen.”

Olifantenhuid
De discussie en kritiek raken hem soms nog wel. ”Ik lees het, soms raakt het me. Maar ik slaap er geen nacht minder om. Je krijgt er een olifantenhuid van.” Van Nieuwkerk is in elk geval blij dat de kwaliteit van De Wereld Draait Door vrijwel nooit ter discussie wordt gesteld. ”Maar wel het geld dat je verdient en dat je meent daar recht op te hebben. Ik leg uit dat ik met de inzet die ik heb, de volume van het aantal uitzendingen dat ik maak, dat daar een hogere beloning bij hoort.” Of de presentator in 2020 een overstap naar de commerciële omroep overweegt? Dat laat hij voorlopig in het midden. ”Maar als ik dat doe, speelt geld zeker een rol. Dat is niet zo gek, toch?”, besluit hij.

Lees ook  IKEA-winkel creëert speciaal hoekje om zwerfhonden tegen de kou te beschermen

Vader verliest dochter in trein en vindt haar 20 jaar later pas terug: “Hij smeekt om vergeving”

’Zorgpremie volgend jaar opnieuw omhoog’