in

Mathijs (25) reed 86-jarige fietser dood, maar is vergeven door familie: ‘We zijn niet boos’

Nog altijd oogt Mathijs N. (25) aangeslagen. Hij reed op 24 juni vorig jaar een 86-jarige man uit Lettele dood.

De familie van het slachtoffer is vergevingsgezind en hoopt dat N. van zijn schuldgevoelens afkomt. De officier van justitie eiste desalniettemin een taakstraf van 240 uur.

De agenten die iets na vijf uur in de middag van 24 juni 2019 op de kruising van de Twentseweg met de Lemelerveldseweg stonden, zagen twee slachtoffers.

Naast de aangereden fietser zagen ze ook in Mathijs N. een slachtoffer, zei zijn advocaat. Nog altijd zichtbaar aangeslagen zat hij vandaag tegenover drie rechters in Zwolle.

N., die in een zwarte Volkswagen Polo reed, had de fietser aan zien komen. Maar die ging veel sneller dan hij had ingeschat.

Remmen en uitwijken naar links, het was allemaal te laat. De fietser bezweek aan zijn verwondingen.

Lees ook  Samantha de Jong alweer op pad met grote liefde

N. reed volgens eigen inschatting op dat moment rond de 60 kilometer per uur. Hoe hard het slachtoffer op zijn elektrische fiets reed, zullen we nooit weten.

”We willen niet dat je je hele leven met schuldge­voe­lens rondloopt
– Familie van het slachtoffer tegen Mathijs N.

Voorrang
De verkeersongevallendienst van de politie kon ook maar weinig onderzoeken. Zo waren er geen zichtbare remsporen op de weg gevonden.

,,Als je daar zo in één keer de weg oversteekt, ja, dan weet ik het ook niet meer’’, zei N. vandaag in de rechtbank in Zwolle. Hij had het idee dat juist hij voorrang had. Inmiddels weet hij beter.

Een paar dagen na de uitvaartdienst zaten nabestaanden om tafel met N. ‘We zijn niet boos en we vergeven je.

Lees ook  Psychiater: ‘Keiharde psychische problemen Rachel Hazes moeten serieus zijn’

Je bent nog jong. We willen niet dat je je hele leven met schuldgevoelens rondloopt’, schreef de familie in een brief aan de rechtbank.

Overtredingen
Wel vond de officier van justitie dat er straf moet volgen. Hij vond het opvallend dat de man uit Heeten al eerder overtredingen in het verkeer had begaan.

Hij reed eerder met drank op en kreeg een boete van meer dan 500 euro omdat hij ergens 90 reed waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

De officier eiste 240 uur taakstraf, waarvan 90 uur voorwaardelijk, en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. De raadsvrouw vroeg om vrijspraak.

Het is volgens haar aannemelijk dat de fietser harder reed dan van een normale fietser verwacht wordt. Zijn elektrische fiets stond in de vijfde versnelling van in totaal acht.

Het vonnis volgt op 3 september.

Man komt vast te zitten en overlijdt in buis van waterglijbaan

Onvrede over coronabeleid groeit: Nederland ernstig verdeeld