in

Massale steun voor dementerende vrouw (74) die op straat dreigt te belanden vanwege criminele zoon

Een 74-jarige Amersfoortse vrouw met alzheimer dreigt op straat te belanden omdat haar zoon haar woning op de Grote Beer gebruikte voor drugscriminaliteit. In twee dagen tijd ondertekenden ruim zesduizend mensen een petitie om de uithuiszetting terug te draaien.

Deze vrouw heeft alzheimer en wist dus niks af van de activitei­ten van haar zoon
Jaouad Zaim

De uithuiszetting van de ernstig zieke 74-jarige vrouw is hoogst onrechtvaardig, vindt haar advocaat Jaouad Zaim. ,,Deze vrouw heeft alzheimer en wist dus niks af van de activiteiten van haar zoon. Ze was in Marokko om het graf van haar vorig jaar overleden man te bezoeken. Nadat de coronacrisis uitbrak moest ze daar blijven. Nu ze binnenkort weer naar huis kan, is ze uit haar woning gezet. Inhumaan, noem ik dat!’’

De vrouw woont volgens Zaim al 33 jaar in het huis. Het zou voor haar gezondheid niet goed zijn als ze moet verhuizen. ,,Waar moet ze dan heen? Haar kinderen hebben zelf kinderen. En zie maar eens een woning te regelen na een uithuiszetting. Deze vrouw heeft verzorging nodig in haar eigen huis.’’

Petitie
Familieleden en buurtbewoners begonnen zaterdag een petitie om de uithuiszetting terug te draaien. De petitie is fysiek én online inmiddels ruim 6000 keer ondertekend en wordt volgende week aangeboden aan de Alliantie en wethouder Menno Tiggelaar (wonen).

Lees ook  Huiszoeking bij omgekomen verdachte moord meisje Roemenië

De lokale fracties van GL, SP en D66 roepen de Alliantie op terug te komen op het besluit. ,,Een sociale woningbouwcorporatie moet maatwerk leveren en geen zerotolerancebeleid voeren. Zeker in zulke schrijnende situaties’’, vindt GroenLinks-raadslid Youssef El Messaoudi.

Henneptoppen
De aanleiding voor de uithuiszetting is de vondst door de politie op 21 februari van 25 kilo gedroogde henneptoppen. Geschatte straatwaarde: 100.000 euro. De politie arresteerde in de woning ook A. I., de 30-jarige zoon van de 74-jarige vrouw en zijn 25-jarige medeverdachte Y. el K.. De rechtszaak tegen het tweetal is nog gaande.

Door wat aangetrof­fen is, vindt de burgemees­ter het aanneme­lijk is dat de woning een schakel is in de drugshan­del.
Iris van Veen, Woordvoerder gemeente Amersfoort

De vondst van de grote hoeveelheid softdrugs was aanleiding voor burgemeester Lucas Bolsius om de woning op 15 juni voor een periode van drie maanden te sluiten. ,,Door wat aangetroffen is, vindt de burgemeester het aannemelijk is dat de woning een schakel is in de drugshandel. Dat blijkt uit de zeer grote hoeveelheid (namelijk circa vijfduizend gebruikershoeveelheden) softdrugs’’, aldus woordvoerder Iris van Veen.

Op 15 juni werd door de Alliantie de huur opgezegd. De verhuurder is een civielrechtelijke procedure begonnen om de uitzetting van de 74-jarige huurster te bekrachtigen. De voorzieningenrechter stelde eerder dat de sluiting van de woning door de burgemeester was toegestaan.

Lees ook  DELEN! Ismail el Bakali (21) voortvluchtig na dodelijk schietincident

Ernstig onrecht
De Alliantie zegt de maatschappelijke onrust over de uitzetting te begrijpen, maar gaat er toch mee door. ,,We kunnen ons voorstellen dat deze zaak emoties oproept. Deze zaak kent echter meer kanten dan openbaar is gemaakt en verdient een zorgvuldige afweging. Deze afweging zal door de rechter worden meegenomen’’, zegt woordvoerder Petra van Schaik.

Het belangrijk­ste is dat mijn cliënte haar woning niet kwijtraakt. Dat zou een ernstig onrecht zijn.
Jaouad Zaim, Advocaat van de 74-jarige vrouw

Volgens de gemeente is er tijdens het traject gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de vrouw. ,,Als ze terugkeert naar Nederland en vaststaat dat zij niet tijdelijk elders, bijvoorbeeld bij een van haar kinderen, kan verblijven, zal de burgemeester overwegen om de woningsluiting op te heffen’’, zegt Van Veen.

Advocaat Zaim wil zo snel mogelijk in gesprek met de Alliantie om ervoor te zorgen dat de uithuiszetting teniet wordt gedaan, zodat als zijn cliënte terugkeert naar Nederland ze nog een woning heeft. ,,Daaraan kun je natuurlijk voorwaarden stellen. Het belangrijkste is dat mijn cliënte haar woning niet kwijtraakt. Dat zou zeer onrechtvaardig zijn.’’

China dwingt Oeigoerse vrouwen tot anticonceptie, sterilisatie of abortus

24 jaar cel en tbs geëist tegen drievoudig moordverdachte Thijs H.