in

Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.

Het was bijna middag toen Ken M. op zaterdag 16 maart 2018 aanbelde bij zijn vader in Aarschot. Volledig over zijn toeren. Hij vertelde dat zijn vrouw Tamara (39) bij hen thuis in de berging in een plas bloed lag. ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, zei hij. Ken M. vroeg zijn vader wat hij moest doen. ,,Heb je de hulpdiensten al verwittigd?’’ vroeg de vader. Zijn zoon zei dat hij nog niemand had gebeld. Hij wist niet wat te doen.

De vader, die blind is, reed met zijn zoon mee naar het huis, enkele straten verderop. Daar hoorde hij zijn zoon tegen Tamara praten. Hij hoorde onder andere hoe zijn zoon meerdere keren haar naam zei om haar bij bewustzijn te houden. De vader belde intussen de hulpdiensten. De vrouw had haar polsen doorgesneden, vertelde hij. Aangeraden werd om op de wonden te drukken. Omdat de vader zelf niets zag, vroeg hij zijn zoon dat te doen.

Die bekommerde zich echter vooral om zichzelf, verklaarde het slachtoffer later. ,,Hij boog zich over me en vroeg me stilletjes hem niet te verraden. Ik beloofde hem dat niet te doen.” Niet veel later arriveerden de hulpdiensten. Ze brachten de zwaargewonde vrouw van de berging naar de garage, waar meer ruimte was. De vrouw vroeg aan de dokters en de verplegers of ze zou sterven. ,,We zullen ons uiterste best voor u doen”, beloofden ze.

Een politieagente vroeg de vrouw wie ‘dat’ had gedaan. Zij draaide met haar ogen in de richting van de plaats waar haar man net had gestaan. Omdat de agente de hint niet snapte, zei ze het heel zachtjes: ,,Mijn man.” De agente zei dat ze geen schrik moest hebben. ,,Hij zit al in de wagen.”

Niet eerste misstap
Die zaterdagochtend had Tamara V. in bed bij haar man opgebiecht dat ze een minnaar had. Een collega. Het was niet haar eerste misstap. De man maakte haar duidelijk dat hij haar ook nu weer zou vergeven. Maar hij wilde wel alle details weten – ook de pijnlijke. Ze vertelde alles. ,,Omdat Ken niet tegen liegen kon.” Hij vroeg zijn echtgenote wat haar plan was. Ze koos ervoor bij hem te blijven. Dan wilde Ken M. wel dat ze haar minnaar zou sms’en om te zeggen dat hun affaire voorbij was. Dat ze voor haar man had gekozen. Ze deed dit. Ken M. nam daarna haar gsm af.

Lees ook  Verdachte in zaak Nicky Verstappen: wie is Jos Brech?

Daarna, eenmaal beneden, zei Tamara tegen haar man dat ze tijd nodig had voor zichzelf. Ze wilde enkele uren gaan wandelen. Volgens haar verklaring nam ze haar jas en stapte ze naar de garage om haar schoenen te pakken. Daar stak haar man haar twee keer in de hals. Met een aardappelmes uit de keuken, bleek later. Terwijl Tamara op de grond lag, sneed hij in haar pols. ,,Ik zag het bloed uit mijn nek sijpelen en raakte in paniek. Ik begon te huilen en vroeg hem om de ambulance te bellen.”

Ze zag hoe haar echtgenoot zijn telefoon pakte en een nummer intoetste. Ze hoorde in de achtergrond een bandje en vermoedde dat hij zijn eigen nummer belde in plaats van de hulpdiensten. Ze vroeg hem of hij wel écht om hulp had gebeld. Hij beweerde van wel, maar wilde zijn gsm niet tonen.

‘Ben je er nog?’
Ken M. probeerde daarna nog eens met het mes in de hals van de vrouw te snijden. Zij verdedigde zich en raakte daarbij gewond aan haar hand. Het mes raakte opnieuw haar pols. ,,Ik zei dat ik wel bij hem zou blijven, maar hij zei dat het niet meer hoefde. Op dat moment zag ik dat hij aan een houten plank boven het raam een doek had gehangen, zodat de buren niets zouden zien. Ken zette ook muziek op, vermoedelijk zodat niemand me zou horen roepen.” Volgens de vrouw liet haar man haar meerdere keren alleen achter. Elke keer dat hij terugkwam, vroeg hij: ,,Ben je er nog?”

Ken M. duwde zijn echtgenote een balpen en een blad papier in haar handen. ,,Hij bewoog de balpen met mijn vingers en schreef iets. Ik weet niet wat. Ik kon mijn hoofd amper bewegen. Hij zei ook dat we iets op zijn voicemail moesten zetten. Dat hij voor onze dochter moest zorgen. Hij nam mijn gsm en drukte met mijn bebloede vingers zijn nummer in. Ik hoorde zijn gsm rinkelen. Hij zei wat ik moest zeggen: ‘Sorry, het spijt me zo erg voor onze dochter.’

Lees ook  Vrouw (91) omgekomen bij uit de hand gelopen babbeltruc: 'En dat voor sieraden'

Tamara V. klaagde tegen Ken M. dat ze het koud had en vroeg een deken. Haar man zei dat hij niets meer kon doen voor haar. Even later hoorde ze hem de auto uit de garage rijden. Toen ze rondkeek, zag ze haar gsm in de plas bloed liggen. Met veel moeite belde ze de hulpdiensten. ,,Mijn man heeft me proberen te vermoorden.” Ze werd op het nippertje gered.

‘Goede vader’
Aanvankelijk ontkende Ken M. dat hij de zelfmoord van zijn vrouw had geënsceneerd. Maar tijdens het proces vorige maand gaf hij toch toe. Hij zei ook al vanaf het begin dat zijn stoppen waren doorgeslagen omdat zijn vrouw die ochtend zou hebben gezegd dat hun dochter niet van hem is. Zij sprak dat tegen.

Vandaag besliste de rechtbank in Leuven over het lot van de man. Hij krijgt tien jaar cel. Ook is hij opnieuw vastgezet in de gevangenis omdat er volgens de rechter vluchtgevaar bestaat. Het Openbaar Ministerie vond eerder een effectieve celstraf van zeven jaar gezien de omstandigheden een voldoende streng signaal. Maar volgens de rechter waren de feiten zwaarwichtig genoeg en was enkel ,,een strenge straf zonder uitstel” op zijn plaats.

Zijn advocaten Issabel De Fré en Frédéric Thiebaut pleitten echter voor een mildere straf; vijf jaar en twee jaar voorwaardelijk. Zij zwaaiden met getuigenissen waarin de verdachte wordt omschreven als een keurige man die zwaar leed onder de scheve schaatsen van zijn vrouw. ,,Hij is een goede vader voor hun dochtertje, heeft een erg goede band met haar. Ook daarom, en dat is géén chantage, vragen we enige mildheid”, zei advocaat Thiebaut. Ook een psycholoog noemt Ken M. geen gevaarlijke man. Het overspel van zijn vrouw was dé druppel.

Na zijn arrestatie zat Ken M. vier maanden in voorarrest. Zijn werkgever ontsloeg hem, maar intussen werkte hij in een magazijn en heeft hij opnieuw contact met zijn dochter. Hij is ook weer ‘on speaking terms’ met het slachtoffer, van wie hij officieel is gescheiden. Volgens haar advocaat, Pascal Nelissen-Grade, is de vrouw psychologisch gekraakt. ,,Het heeft écht niet veel gescheeld of ze was er niet meer. Dit was een regelrechte poging tot moord. Maar ook zij vindt: hun dochtertje mag niet de pineut zijn van hun geruzie.”

Chantal Janzen over pyjama party: ‘Ik ga het nooit meer doen’

Bibian Mentel staat stil bij mogelijk laatste kerst