in

Man doneert 50 procent van zijn huid aan tweelingbroer: ‘Hij werd levend gevild’

Zijn tweelingbroer had ernstige brandwonden door een bedrijfsongeval

Tweelingen hebben over het algemeen een speciale band, dat weet iedereen. Maar deze tweelingbroers hebben een wel heel bijzondere band met elkaar; de ene broer heeft de helft van zijn huid afgestaan aan zijn broer nadat hij bij een bedrijfsongeval gewond raakte.

De overlevingskans van Franck was maar 1 procent, totdat zijn tweelingbroer hem te hulp schoot.

Huid doneren

In september van 2016 belandde Franck in het ziekenhuis met zware brandwonden. Zijn kans om te overleven was klein; er was slechts een kans van 1 procent dat hij het ongeval zou overleven. Zijn tweelingbroer Eric liet dat echter niet gebeuren en stelde aan de artsen voor om zijn huid te gebruiken voor een huidtransplantatie. De plastisch chirurg die Franck behandelde vertelt dat zijn wereld opklaarde toen hij hoorde dat Franck een eeneiige tweelingbroer had: “Ze zijn genetisch identiek. Het is alsof het zijn eigen huid zou zijn.”

Lees ook  Slachtoffer (14) steekpartij Zaandam strompelde zwaargewond supermarkt in

Revalideren

De artsen stemden in met het idee van de huidtransplantatie en begonnen een week daarna al met de zeer zware en complexe operatie. Dunne stukjes huid werden van de schedel, rug en kuiten van Eric afgeschraapt, wat maar liefst vijftig procent van zijn huid was. Het enige dat hij eraan overhield waren schaafwonden. De huid van Eric werd door middel van maar liefst tien operaties aangebracht op de huid van zijn broer Franck, die pas na vier maanden in het ziekenhuis mocht gaan revalideren. Nu, een jaar later, is hij thuis en loop hij weer. Zijn leven heeft hij te danken aan zijn broer: “Ik heb het daar moeilijk mee gehad. Ik ben hem mijn leven verschuldigd, het is zo’n krachtig gebaar van liefde. Wat hij ook zegt, hij heeft afgezien.”

Lees ook  Roxeanne Hazes gestalkt: ‘Hij achtervolgde me’

72-jarige Daljinder wordt voor het eerst zwanger – kijk hoe de familie 11 maanden later leeft

Zieke hond seconde weg van gedood te worden: dan doet dierenarts het juiste