in

Man die kleindochter per ongeluk uit cruiseschip liet vallen pleit schuldig aan haar dood: “Zo wil hij nachtmerrie voor familie laten eindigen”

De man die per ongeluk zijn kleindochter van een cruiseschip laten vallen had, heeft voor de rechtbank toegegeven dat hij schuld heeft aan haar dood.

Op die manier krijgt Salvatore Anello enkel een voorwaardelijke straf en hoeft hij niet naar de gevangenis.

De man zette de achttien maanden oude Chloe Wiegand op de railing en wilde haar met de vuist tegen het raampje laten bonken. Helaas was het glas weggeschoven, waardoor ze veertig meter naar beneden viel.

‘Dood door nalatigheid’, luidt de aanklacht officieel. De grootvader uit South Bend (Indiana) verzette zich lange tijd tegen die beschuldiging omdat hij de kwalificatie te zwaar vond. Nu gaat hij er toch mee akkoord “om de nachtmerrie voor zijn familie te laten eindigen”.

Het vreselijke drama deed zich in juli vorig jaar voor, terwijl de familie Wiegand op vakantie was. Salvatore was aan het ravotten met de kleine Chloe in de speelruimte op de elfde verdieping van het cruiseschip, dat aangemeerd lag in de haven van San Juan in Puerto Rico.

De opa zette het meisje op de railing bij een glazen muur, zo dacht hij. Maar één schuifraam stond toch open. Toen Chloe haar evenwicht verloor, viel ze veertig meter naar beneden.

“Lastige beslissing”
In eerste instantie wilde Anello onschuldig pleiten. Als hij de rechtszaak verloor, bestond echter het risico dat hij gestraft zou worden. Door nu de regeling te aanvaarden, vermijdt hij met zekerheid een verblijf in de gevangenis.

“Het is een zeer lastige beslissing geweest voor Anello en zijn familie, maar dit leek voor hen de beste manier om het vreselijke hoofdstuk af te sluiten.

Lees ook  De grote vangst van Russische vissers bleek een enorme verrassing te zijn!

Alle aandacht kan nu gaan naar het rouwproces en hun strijd om cruiseschepen voor kinderen veiliger te maken”, aldus de advocaat. Het officiële verdict valt op 10 december.

“Het lijkt allemaal zo irreëel”
In een aangrijpende getuigenis voor de camera van CBS News gaf Anello eind vorig jaar zijn versie van de feiten.

“Ik zocht haar op de grond, maar toen zag ik haar vallen. En vallen. En vallen… Ik kon mijn ogen niet geloven. Ik stond daar maar te staan, volledig in shock. En dan ben ik beginnen roepen.

‘Ik dacht dat er glas voor stond!’ Ik krijg de hele tijd flashbacks en dan blijf ik datzelfde zinnetje herhalen.

Ik weet niet wat ik nog meer kan zeggen. Het lijkt allemaal zo irreëel. Ze was zo’n prachtige meid.”

“Net als bij het ijshockey”
Volgens de familie had het meisje zelf gevraagd om haar op te tillen, zodat ze op het glas kon bonken. “Als we naar ijshockeywedstrijden gingen kijken, deden we exact hetzelfde.

Dat was dolle pret, dus waarom zouden we dat hier niet doen? Ik tastte met mijn vingertoppen en voelde niets. Zij zou dus zeker geen glas kunnen aanraken.”

Dat was het moment waarop Anello besliste om zijn kleindochter op te tillen. “Ik probeerde haar op de railing te laten staan.

Met de ene arm hield ik haar vast, met de andere probeerde ik tegen het glas te slaan. Ik moest steeds meer voorover leunen, anders zou zij het ook niet kunnen aanraken.”

Lees ook  Jochem Myjer over kritiek op ‘ongezond’ kinderliedje: ‘Dit is typisch Nederlands gezeik’

Getinte ruiten
Toen moet ze hem ontglipt zijn. “Ik heb op geen enkel moment gedacht dat ze effectief uit de boot kon vallen.

Het glas zat er volgens mij al die tijd, maar plots was het weg. Ongelooflijk, het is allemaal in een paar seconden gebeurd. Nooit zou ik haar bewust in een gevaarlijke situatie brengen.”

Opmerkelijk: enkele passagiers wezen erop dat het schip getinte ruiten had en dat het onderscheid tussen een open en gesloten schuifraam vrij makkelijk te maken was. “Maar ik ben kleurenblind, blijkbaar kan dat een verklaring zijn. Ik heb het gewoon echt niet gezien.”

“In het begin gaf ik enkel mezelf de schuld. Maar nu begin ik er toch anders over te denken. Als er een waarschuwingsteken gestaan had, zouden we zelfs nooit in de buurt van dat raam gekomen zijn. In mijn ogen gaat de rederij Royal Caribbean niet vrijuit.”

“Beelden zijn misleidend”
Moeder Kimberley Wiegand is dezelfde mening toegedaan. “Ze hadden wel een miljoen voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Waarom hebben ze in godsnaam geen scherm voor dat raam gezet?”

De rechtszaak tegen Royal Caribbean loopt nog steeds, maar het bedrijf zwaait met beelden van een veiligheidscamera.

Daaruit zou moeten blijken dat Anello toch niet helemaal vrijuit gaat. “Hij leunde acht seconden over de railing, nog voor hij Chloe optilde.

Hij wist dus maar al te goed dat dat raam open stond”, luidt de verdediging. De advocaat van de Weilands repliceert dat de beelden “misleidend” zijn.

Papa van ernstig ziek coronapatiëntje Kaïs (4) getuigt: “Pijnlijk om hem zo te zien, maar coma was enige oplossing”

Mustafa (51) waarschuwt vanuit ziekenhuis: “Neem corona serieus, als ik hoest worden mijn longen eruit gerukt”