in

Man (19) maakt 35.000 euro buit door WhatsApp-truc

De politie heeft een 19-jarige man uit het Groningse Hoogezand opgepakt, die ervan wordt verdacht meer dan dertig mensen financieel te hebben bedonderd via WhatsApp. Hij zou hierbij ruim 35.000 euro buit hebben gemaakt.

De man legde met verschillende mensen contact op verkoopsite Marktplaats met de smoes dat hij spullen wilde kopen. Nadat een prijs overeen was gekomen stuurde hij een link met een betaalverzoek van 1 eurocent, zogenaamd om bankgegevens te controleren.

Die link leidde echter naar een niet van echt te onderscheiden phishingsite. Zodra iemand zijn of haar gegevens op die site had ingevoerd was het te laat. De verdachte kon de bankrekening van de slachtoffers dan overnemen en betalingen doen met hun geld.

Lees ook  Wie keek vroeger ook ‘Het kleine huis op de prairie?’ ZO zien de acteurs er NU uit!

Nog meer aanhoudingen
De fratsen van de jongeman hebben naar schatting 35.000 euro aan schade opgeleverd. Bij de aanhouding is de computer van de verdachte ingenomen. De politie meldt echter dat er vermoedelijk nog meer aanhoudingen komen in de zaak.

Volgens de Fraudehelpdesk is fraude via WhatsApp explosief gestegen het afgelopen jaar. In 2018 werden mensen voor in totaal 257.000 euro opgelicht via de chat-app. Een aantal jaar geleden was dat nog 4000 euro.

Lees ook  Cindy heeft 7 hechtingen en gebroken neus na vechtpartij met ex: “Ik had zijn bedreigingen serieus moeten nemen”

Hoe herken je een vreemd zaakje op WhatsApp? Bel die persoon! Een oplichter valt vrijwel meteen door de mand, zegt de Consumentenbond. Als de persoon in kwestie niet wil opnemen moet je zeker geen geld overmaken. Let ook goed op de site: begint het adres niet met https, dan moet je niks meer doen.

Vliegtuigen botsen op elkaar op Schiphol! Passagiers enorm geschrokken!

Ruzie in woning blijkt strijd over frikandel tussen broer en zus