in

Maandag chaos op het spoor verwacht door grote staking

Treinreizigers mogen hun borst nat maken. De spoorbonden CNV, FNV en VVMC hebben voor maandagochtend een staking aangekondigd.

Vanaf het begin van de dienst tot aan 07.06 uur rijden er geen treinen, meldt de onderhandelaar van vakbond CNV Vakmensen.

Ook na dat tijdstip is hinder op het spoor te verwachten, omdat dan pas wordt opgestart en de treinenloop op gang moet komen.

Reizigers in Utrecht die maandag naar Amsterdam willen, moeten bijvoorbeeld wachten tot de trein uit Heerlen, Nijmegen of Maastricht aankomt.

Pensioenleeftijd op 66 jaar
Met de werkonderbreking willen de NS-medewerkers pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar.

Als symbolische verwijzing naar de pensioenleeftijd wordt het werk op het spoor 66 minuten neergelegd.

Ron Sinnige van FNV zegt dat de staking ‘eigenlijk’ langer is dan die 66 minuten, door de tijd die het kost om alles weer op gang te brengen.

Lees ook  Man opent per ongeluk pakket van buren en krijgt schrik van zijn leven

“We hebben er niet voor gekozen om treinreizigers te duperen”, zegt Sinnige van het FNV. “Het gaat om het pensioen.”

FNV-bestuurder Henri Janssen: “We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken.

Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie.”

Van Den Helder tot Heerlen
De actie vindt plaats op de standplaatsen Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Heerlen. Dat worden er waarschijnlijk nog meer.

Maandag geldt in veel sectoren als landelijke actiedag voor het pensioen. Zo zijn er acties in stads- en streekvervoer, de bouw, de metaal en de schoonmaak.

Lees ook  Vrouw laat haar man ‘6 uur lang staan tijdens vlucht’ zodat ze zelf kon slapen

‘Disproportioneel’
Rover noemt de korte werkonderbreking disproportioneel. De belangenvereniging vindt dat reizigers in principe nooit de dupe mogen zijn van stakingen.

“In dit geval gaat de staking niet eens over het openbaar vervoer maar over pensioenen”, aldus directeur Freek Bos.

Rover denkt ook dat de werkonderbreking nog een groot deel van de dag gevolgen zal hebben voor de reizigers.

“Als de opstart van de dienstregeling goed gaat, pluk je daar de hele dag de vruchten van, maar wordt die aan het begin van de dag verstoord, dan werkt dat nog heel lang door in de treinenloop in het hele land”, aldus Bos.

Vrouw schiet vriend neer omdat hij extreem hard snurkt

Politie waarschuwt: sluwe manier van zakkenrollen ontdekt