in

Maak kennis met de man die al meer dan 60 jaar in deze machine opgesloten zit.

Het is moeilijk om ons een wereld voor te stellen zonder de moderne geneeskunde. We vinden het vanzelfsprekend dat wetenschappers vaccinaties, technologie en medicijnen ontwikkelen die ons tegen de meest vreselijke ziektes beschermen. Sinds de jaren ’50 was er bijvoorbeeld geen polio uitbraak meer. Sinds de ontwikkeling van het vaccin in 1955 is het zo goed als verdwenen. Maar in die tijd kregen poliopatiënten – als ze het al overleefden – te lijden aan blijvende gevolgen.

Paul Alexander uit Dallas in de VS kreeg de ziekte in 1952 toen hij vijf jaar oud was. Zoals de meeste mensen met polio had hij moeite om te ademen. De oplossing toen bestond erin om de patiënten in een machine genaamd de stalen long te steken.

De stalen long was een van de meest succesvolle uitvindingen van die tijd, en het zorgde ervoor dat duizenden mensen met ademhalingsproblemen terug konden ademen.

Patiënten gaan erin liggen, en het toestel wordt rond de nek strak afgesloten, waardoor de longen op een mechanische manier met lucht gevuld worden. Vooral kinderen werden getroffen door polio en wanneer ze volwassen werden, waren ze doorgaans niet meer afhankelijk van de stalen long.

Lees ook  Doodsoorzaak acteur Dave Mantel bekend

Uitgezonderd dan Paul. De nu 70-jarige gebruikt de stalen long als sinds 1952. Dat betekent dat hij al 65 jaar in de machine ligt. De machine is eigenlijk niet bedoeld voor lange termijn gebruik, en sinds de jaren ’60 wordt het toestel ook niet meer gemaakt.

De polio beschadigde niet alleen de longen van Paul, maar liet hem ook verlamd achter vanaf de nek naar beneden. Hij was heel zijn leven afhankelijk van de machine, maar dat betekende niet dat hij niets realiseerde in zijn leven.

Paul ging naar de universiteit en werd advocaat. Hij woont de zittingen in de rechtbank bij in een rolstoel. Maar hij nam ook altijd zijn machine mee voor het geval hij ademhalingsproblemen zou krijgen.

“Toen ik naar de universiteit van Texas ging, waren ze bang dat ik mijn stalen long zou meenemen, maar dat deed ik, en ik plaatste het in mijn studentenkamer. En daar woonde ik met mijn stalen long”, vertelde Paul.

“Ik had duizenden vrienden die wilden weten wat die kerel daar beneden met z’n hoofd in een buis deed?”

Lees ook  OG3NE-zusje Lisa verbluft haar fans met aantal smakelijke kiekjes!

Op 70-jarige leeftijd brengt Paul het grootste deel van zijn tijd door in de stalen long. Hoewel er moderne alternatieven zijn, beweren de meeste poliopatiënten dat er niets effectiever is dan de oude machine.

Maar dit werd problematisch voor Paul want in 2015 kreeg hij mechanische problemen met de long. Omdat hij een van de enige 10 mensen ter wereld was die de stalen long nog gebruikte, was het moeilijk en duur om wisselstukken te vinden.

Paul wendde zich tot het internet en postte een video op YouTube, met de vraag of iemand hem zou kunnen helpen. Gelukkig voor hem bood mecanicien Brady Richards zijn hulp aan. “Ik zocht jarenlang naar iemand die iets van stalen longen wist”, zei Paul. “Brady Richards, het is een wonder dat ik hem vond.”

Toen Brady het toestel naar zijn werkplaats bracht, waren de jongere werknemers compleet verbluft. Maar ze konden het repareren, en nu is de stalen long van Paul weer in topconditie.

Nu is Paul een boek over zijn leven aan het schrijven. Hoe vraag je je af? Door een pen in zijn mond te stoppen.

Moeder (32) denkt last te hebben van zwangerschapskwaaltjes, maar blijkt ongeneeslijk ziek

16-jarige zit gevangen in bestelwagen en doet wanhopige noodoproep – zijn laatste boodschap aan mama is hartverscheurend.