in

Links of rechts? Dit is waarom je het niet uit elkaar kan houden

ouw links of mijn links? Veel mensen kunnen rechts en links niet goed uit elkaar houden. Als dit in de jeugd niet goed is aangeleerd, dan heb je daar de rest van je leven last van.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat maar liefst 42 procent van de Nederlanders een steuntje in de rug nodig heeft om te bepalen wat links of rechts is.

Sharon had zoveel problemen om links en rechts uit elkaar te halen dat ze het maar op haar handen liet tatoeëren.

“Mensen verklaren me voor gek, maar als ik aan het autorijden ben is het gewoon handig”, zegt ze tegen EditieNL.

“Als mensen zeiden: je moet deze straat in en dan links en daarna rechts, dan wist ik het gewoon niet.”

Lees ook  Huil jij of iemand anders vaak tijdens films? Dan ben jij een heel sterk

Sharon denkt dat het verschil vroeger niet goed bij haar is blijven hangen. “Ik dacht dat het niet belangrijk was, dus heb ik het nooit goed onthouden.”

Kindertijd
Sharon is lang niet de enige: 15 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze links en rechts niet uit elkaar kunnen houden.

Maar uit het onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat veel meer mensen hier moeite mee hebben. Maar liefst 42 procent van de Nederlanders heeft een trucje nodig om het onderscheid te maken.

Volgens onderzoeker Ineke van der Ham ligt het probleem inderdaad bij de kindertijd. “De voornaamste reden is of je het als kind geautomatiseerd hebt of niet. Dat is hetzelfde als de rekentafels, die kun je trainen”, zegt Van der Ham.

Lees ook  #ikdoenietmeermee-artiesten ontvingen duizenden euro's noodsteun

Trucjes
Veel mensen hebben het dus niet onder de knie en gebruiken trucjes om te onthouden wat links of rechts is.

Zo onthouden mensen hun schrijfhand, maken ze een L met hun hand of gebruiken ze een sieraad als oriëntatiepunt. Daar zijn mensen behoorlijk creatief in, bleek uit onze oproep op Facebook.

“Mijn rijinstructeur had voor mijn examen een R en L op mijn handen geschreven”, vertelt Charissa bijvoorbeeld.

“Tijdens theorielessen was ik de enige die een blaadje voor zich had met een L en een R voor zich.” Ook Judith heeft haar eigen maniertjes bedacht:

“Het liefste gewoon Google Maps. Of in de lucht schrijven, want met links schrijf ik niet dus dan weet ik welke kant het is.”

Waarom schoonmaakmiddel Dasty van de Wibra zo mateloos populair is

Moeder verdacht van mis bruik dochter (12) in opdracht van Groningse minnaar