in

Wat is er precies met Anja Schaap (33) gebeurd?

Verschrikkelijk nieuws voor de nabestaanden van de sinds 29 mei vermiste Anja Schaap uit Katwijk. Het lichaam van de vrouw is op zee gevonden.

Sectie moet duidelijkheid over de doodsoorzaak verschaffen. Het is vooralsnog een raadsel hoe de vrouw, die ’s nachts urenlang door Katwijk liep, in zee belandde.

’Mensen vragen hoe het gaat. Naar omstandigheden best goed zeg ik dan. Die omstandigheden, onbeschrijflijk onwerkelijk en vol van verdriet’, twittert Jacolien Schaap op 16 juni.

De zus van Anja bericht vrijwel dagelijks over de zoektocht en haar emoties. Sinds dag één – en ook vandaag, nu haar lichaam is gevonden. Ze is gebroken, maar lijkt ook opgelucht.

Vrolijk lachend wandelt de Katwijkse op dinsdagavond 28 mei rond half acht café In den Blauwen Bock aan de Badstraat binnen.

Op camerabeelden is te zien dat ze wat drinkt met een man die in het hotel boven de kroeg verbleef. Hij drinkt bier en Anja witte wijn. Op de bar liggen de telefoons van de twee, waarmee ze druk in de weer zijn.

Anja komt uit een gezin van vijf kinderen. Haar ouders zijn overleden. De dertiger had een sombere periode, maar het ging net weer bergopwaarts.

Zo goedlachs als ze de bekendste horecazaak van Katwijk binnenstapte, zo was haar gemoedstoestand ook de laatste tijd.

Reconstructie
Na het bezoek aan het café waar ze familieleden aantreft, gaat Anja aan de wandel. Uit een reconstructie van camerabeelden en verklaringen van getuigen blijkt dat ze enkele kilometers te voet aflegt in het gebied tussen het café en haar woning aan de Wega, aan de noordoostkant van Katwijk.

Ze rammelt daar iets na half drie in de vroege ochtend aan de deur van de snacktent aan de Melkweg, waarvan ze zou moeten weten dat die ruim vóór middernacht de deur sluit.

Lees ook  Hond sterft enkele uren nadat ze gif inslikt tijdens wandeling: “Dat gif is zelfs dodelijk voor een mens”

Het tijdstip waarop Anja voor het laatst door een camera wordt vastgelegd is om twintig voor drie in de ochtend, vlak bij haar huis.

Een uur later registreert een camera van een frietkot een vrouw die lijkt op Anja en om zes uur ziet een getuige iemand lopen die overeenkomsten met haar vertoont. Maar of ze het is, valt niet met zekerheid te zeggen.

Als het Anja was, wat deed ze daar dan nog zo laat op straat? Was ze op zoek naar haar tas die later aan de Melkweg is teruggevonden? Had ze een afspraak met iemand?

Op 30 mei informeert de familie de politie. Die brengt een persbericht naar buiten en spreekt van een urgente vermissing.

„Vooral de vondst van de tas in de sloot en de plotselinge verdwijning maakten de vermissing urgent”, blikt Dick Gooijert van de Haagse politie terug.

Zorgen
Bij Jacolien Schaap nemen de zorgen toe. ’Ik mis Anja . Ik hou van al mijn zussen, maar Anja was een piepklein beetje favoriet, maar dat vinden ze vast niet erg’, schrijft ze op 8 juni op Twitter.

De politie zoekt in de duinen, dregt in vijvers en sloten, ondervraagt passanten, spreekt met familieleden van Anja en trekt tips na. Eerst zijn het een paar, inmiddels vele tientallen.

De eigenaresse van cafetaria Family waar Anja iets na half drie ’s nachts aan de deur rammelde, leeft enorm mee met de zoektocht.

„Ze kwam hier wekelijks. Anja haalde hier meestal een kipcorn of een balletje. Het was een vrolijke, aardige mevrouw. Waarom ze die nacht binnen wilde komen, snap ik niet.

Lees ook  Vakantiefoto’s van Dionne Stax laten niks aan je verbeelding over

Ze wist dat we dan gesloten zijn. Ik vind het eng dat ze is verdwenen en heb daar nachten niet van geslapen”, zegt mevrouw Jiang.

De buren van Anja aan de Wega vinden het niet vreemd dat ze langdurig wandelde die nacht. Ze deed bijna alles lopend.

Ook haar boodschappen bijvoorbeeld. Buurman Dirk van der Plas vindt het ’zo bizar’. Hij denkt dat Anja de verkeerde tegen het lijf is gelopen.

’Wat een regen. Allemaal tranen uit de hemel voor Anja. De lichtjes binnen maar aangedaan’, schrijft Jacolien op 12 juni. Ze is de wanhoop nabij.

Haar geloof houdt haar op de been. De politie zoekt nog steeds. Het Veteranen Search Team helpt mee. Een reconstructie afgelopen dinsdag bij Opsporing Verzocht leverde wat nieuwe tips op.

Scenario’s
De politie zegt woensdag nog dat meerdere scenario’s mogelijk zijn. Een ongeval, zelfdoding, maar ook een misdrijf. Vooral de gevonden tas roept vragen op. Is die gedumpt of heeft ze die gewoon verloren?

’Beelden van Anja gisteren niet gezien. Te confronterend, maar hoop dat er tips komen die bruikbaar zijn.

God sta ons bij en dank aan al die mensen die zo met ons meeleven’, twittert de wanhopige zus een dag na de televisie-uitzending van Opsporing Verzocht.

Maar intussen was het lichaam van Anja gevonden. Dinsdag ontdekte de bemanning van een boot een stoffelijk overschot bij de Waddeneilanden.

Woensdagmiddag bleek uit onderzoek dat het om Anja Schaap ging. Onderzoek op het lichaam moet nu uitwijzen wat er precies met haar is gebeurd. Als dat nog mogelijk is.

Volgende week kans op hittegolf: ‘Tropische dagen komen eraan’

Wandelaar vindt gewonde hond op berg en draagt hem 10 kilometer naar veiligheid