in

Laatste afscheid stervende man gaat niet door: ‘Woonzorgcentrum handelde onmenselijk’

De laatste wens van een echtpaar om elkaar nog één keer in Goes te zien voordat de man zou sterven, mondde gisteravond uit in een fikse ruzie.

Stichting Ambulance Wens Nederland beschuldigt woonzorgcentrum Rehoboth van onmenselijk handelen, omdat een cliënt geen afscheid mocht nemen van haar stervende man.

Zorgkoepel Cedrah, waaronder Rehoboth valt, zegt dat Ambulance Wens leugens verspreidt. De vrouw van het echtpaar woont in Rehoboth.

Haar echtgenoot was terminaal ziek en wilde haar gisteren nog één keer zien, nadat ze elkaar in de afgelopen weken twee keer eerder hadden ontmoet.

Ambulance Wens wilde dat mogelijk maken, maar kreeg gisteren met de echtgenoot bij Rehoboth niet direct toegang tot de vrouw.

Diezelfde avond schreef de stichting op Facebook een felle klacht over het woonzorgcentrum, dat de man bot zou hebben geweigerd. Maar volgens zorgkoepel Cedrah is het helemaal niet op die manier gegaan.

Teunis Stoop, bestuurder bij Cedrah, betreurt de gang van zaken. Volgens hem stonden er in een inmiddels verwijderde Facebookpost van Ambulance Wens niet alleen leugens, maar is er ook het een en ander aan de kwestie voorafgegaan.

Zo hebben er al eerder twee ontmoetingen van het echtpaar plaatsgevonden en is gisteren niet gezegd dat het niet mocht, maar dat er eerst overleg met een arts noodzakelijk was.

Frustratie
Stichting Ambulance Wens Nederland, die wensen laat uitkomen voor mensen die terminaal ziek en niet meer mobiel zijn, blijft echter vierkant achter de post staan.

Kees Veldboer van de stichting: ,,De familie van het echtpaar, een verpleegkundige en de chauffeur van de ambulance vertellen allemaal precies hetzelfde verhaal.

”Ik ben er heel erg boos over, want ik heb hierdoor iemands laatste wens niet in vervulling kunnen laten gaan”
– Kees Veldboer, Stichting Ambulance Wens

Dus ik ga ervan uit dat het verhaal klopt. Ik ben er heel erg boos over, want ik heb hierdoor iemands laatste wens niet in vervulling kunnen laten gaan.

Temptation-Pommeline laat hier niks aan de verbeelding over!

Ik heb het uit frustratie geplaatst, in de hoop dat het die avond alsnog mogelijk gemaakt kon worden. Maar dat gebeurde niet en de man is gisteravond in slaap gebracht.”

Woonzorgcentrum Rehoboth in Goes is onderdeel van Cedrah, een organisatie met woonzorgcentra in Zeeland en Zuid-Holland.

In het Facebookbericht staat onder meer dat een leidinggevende bij Rehoboth onmenselijk heeft gehandeld door het geplande afscheid op het laatste moment terug te draaien.

Ook zou zij hebben gezegd dat het bezoek niet door kon gaan omdat als mevrouw corona zou krijgen na het bezoek, bescherming voor het personeel te duur was. Stoop ontkent met klem dat die woorden zijn gevallen.

Uitzondering als iemand stervende is
Hij laat in een reactie weten erg geschrokken te zijn van de uitlatingen van Stichting Ambulance Wens Nederland.

Stoop: ,,We leven momenteel in een bijzondere tijd waarin we bepaalde richtlijnen moeten volgen. Natuurlijk kunnen daarin uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld als iemand stervende is.

In dit geval niet onze cliënte, maar haar echtgenoot. Vanwege de menselijkheid hebben we een uitzondering gemaakt en hebben de twee begin mei afscheid van elkaar genomen.

Op 17 mei gebeurde dat nogmaals buiten de vestiging via Stichting Ambulance Wens Nederland. Hierna moest mevrouw volgens de richtlijnen twee weken in quarantaine.”

”Vanwege de menselijk­heid hebben we een uitzonde­ring gemaakt en hebben de twee begin mei afscheid van elkaar genomen”
– Teunis Stoop, bestuurder Cedrah

,,Dat was gisteren tien dagen geleden. Toen de stichting gisteren nogmaals een afscheid wilde organiseren, werd dat kort voor de ontmoeting pas meegedeeld.

De leidinggevende werd erdoor overvallen en omdat de vrouw officieel nog in quarantaine zat vanwege het vorige bezoek, wilde zij eerst overleggen met de behandeld arts.

Dat heeft de stichting vervolgens niet meer afgewacht en is vertrokken.” Stoop betreurt het zeer dat het bericht zonder aankondiging op deze manier op Facebook is geplaatst en dat er veel nare reacties binnenkomen. ,

Zijn fiets is gevonden, maar waar is de vermiste Bert Burger uit Arnhem?

,We hebben ze ook gisteravond talloze keren tevergeefs geprobeerd te bellen om in gesprek te gaan.”

Krachten opgespaard
Het klopt dat er al eerder een ontmoeting heeft plaatsgevonden via de stichting, vertelt Veldboer. ,,Maar in dit geval werd ik gisterochtend gebeld met de vraag of we het nog één laatste keer mogelijk wilden maken.

Die man had al zijn krachten ervoor opgespaard. Wie ben ik dan om dat te weigeren? De dochter van het echtpaar had het uren voor de ontmoeting afgesproken met een eindverantwoordelijke bij de instelling. Ik ga ervan uit dat dat klopt.

”Ik heb van de familie begrepen dat de man gister­avond is ingeslapen, dus een nieuwe ontmoeting zit er niet in”
– Kees Veldboer, Stichting Ambulance Wens

Maar tijdens het rijden, ongeveer drie kwartier voor de ontmoeting om 16.00 uur, bleek dat het misschien niet door kon gaan. Ik ging ervan uit dat we er ter plekke wel uit zouden komen, maar dat bleek niet het geval.”

,,Uiteraard hebben we respect voor de coronaregels, maar het kan niet zo zijn dat de één toezegt dat we mogen komen en een ander dat vervolgens tegenhoudt.

De ambulance moest onverrichter zake terugkeren naar Rotterdam. Ik heb van de familie begrepen dat de man gisteravond is ingeslapen, dus een nieuwe ontmoeting zit er niet in.

Wel heb ik vanochtend met meneer Stoop van Cedrah gesproken. Hij was in eerste instantie erg boos, maar heeft ook toegezegd het voorval te onderzoeken.”

Stoop laat in een reactie daarop weten dat hij bij Veldboer heeft aangedrongen op een rectificatie van het bericht.

,,Iedereen is wel eens boos, maar de manier waarop de organisatie hier weggezet wordt, kan niet door de beugel.

Wij werken ons het vuur uit de sloffen in deze tijd en dan krijg je dit. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.”

Klein hondje wordt doodgebeten door andere viervoeter, hulp mag niet meer baten

Nando’s vader werd kaalgeplukt door criminelen via truc: ‘Hij is 27.500 euro kwijt’