in

Laat je niet misleiden door de schattige foto’s van de gekloonde aapjes – ze zullen een leven leiden vol pijn.

De fascinerende foto van de twee gekloonde aapjes Zhong Zhong en Hua Hua zegt alles. Kijk hoe ze zich nerveus aan elkaar vastklampen, hun wijd opengesperde ogen zowel mooi als spookachtig. Wat hebben deze baby’s gezien in het laboratorium waar ze gecreëerd werden? Hoe was het om door de wetenschappers geprikt en gepookt te worden? Kijk in hun ogen.

De dure public relations machine achter het project stelde het nieuws voor als “baanbrekend.” Maar wat vertellen ze ons niet?

Wat je ook denkt van het ethische aspect, de praktijk van het klonen van dieren, lijdt tot ontzettend veel dierenleed. Pijnlijke en vreselijke misvormingen en vroegtijdige overlijdens zijn eerder de norm – 96 procent overleeft de eerste zes maanden niet.

Lees ook  Moeder met coronavirus ontwaakt uit coma en komt erachter dat ze van prematuur dochtertje is bevallen

Vele gekloonde dieren hebben een gebrekkig immuunsysteem en ze lijden aan een hele reeks gezondheidsproblemen. Hartfalen en ademhalingsmoeilijkheden zijn daar maar twee voorbeelden van.

Het team dat Zhong Zhong en Hua Hua creëerde bekent “dat er heel wat mislukte pogingen waren om succesvol een aap te klonen.” Meer nog, ze moesten het 79 keer proberen voor het hen lukte. Aap na aap werd gecreëerd om in pijnlijke omstandigheden te leven, om na enkele dagen al te sterven. De namen van deze babyaapjes hebben we niet te horen gekregen.

Lees ook  Mensen vervangen babyvoeding door bloem en retourneren het vervolgens voor geld

Voor het klonen van de aapjes werd dezelfde techniek gebruikt als bij Dolly – het eerste gekloonde schaap ter wereld. Dolly was het enige overlevende volwassen schaap van 277 pogingen. Haar leven werd van begin tot einde geplaagd door gezondheidsproblemen. Ze stierf uiteindelijk aan longkanker.

De vreselijke waarheid is dat Zhong Zhong en Hua Hua geluk hebben als ze vroeg overlijden. Anders staat hen een leven als Dolly te wachten. Primaten zoals makaken zijn gevoelige en intelligente wezens. Ze zouden vrij moeten zijn en in hun natuurlijke habitat moeten kunnen spelen.

Wat vind jij van klonen? We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Ex van Samantha de Jong zo “blij als een kind” met hartverwarmend gebaar in moeilijke tijden.

2 kg wegend hondje werd brutaal verbrand en had gezwollen oogjes nadat vacht paars werd geverfd.