in

Karin’s man heeft een ‘aardbeineus’: ”mensen denken dat hij een alcoholist is”

Vooroordelen zijn vervelend. En toch heeft iedereen ze. Maar wist je dat het hebben van een vooroordeel een functie heeft? Het is een trucje van je brein om je te helpen bij het makkelijker nemen van beslissingen en het maken van inschattingen.

Over het algemeen zijn deze ‘voorspellingen’ heel prettig. Zo kan je je aandacht bij dingen houden die nieuw of belangrijk zijn.

Toch kan dit mechanisme ook zorgen voor het maken van verkeerde aannames. Het is daarom heel belangrijk om kritisch over je vooroordelen te blijven nadenken.

Overmatig drankgebruik
Iemand die zich hier hard voor maakt, is Karin. Haar man heeft last van Rhinophyma, in de volksmond ook wel een aardbei- of bloemkoolneus genoemd.

Aanvankelijk werd gedacht dat deze opvallende verandering van de neus (die vooral bij mannen voorkomt), wordt veroorzaakt door overmatig drankgebruik. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit niet het geval is. Ook mannen (en vrouwen) die niet of nauwelijks drinken kunnen er last van krijgen.

Lees ook  Moeder van 7 kinderen hangt zichzelf op, toen ze ontdekte dat ze opnieuw zwanger was

Oorzaak
“Evert heeft sinds twee jaar last van een flinke aardbeineus. Het opvallende uiterlijk van zijn neus wordt veroorzaakt doordat het bindweefsel en de talgklieren in blijven toenemen en de vaten in de neus verwijden.

Hij vindt het zelf niet zo heel vervelend, maar vooral anderen lijken er opmerkingen over te willen maken.”

Houdt wel van een borreltje
Zo stonden Evert en Karin laatst in het clubhuis van de voetbalvereniging van hun zoon. “Zijn team had een belangrijke wedstrijd gewonnen en om het te vieren werd er flink wat bier gedronken.

Omdat Evert moest rijden, dronk hij die avond helemaal niet en sloeg alle biertjes dus af.

De jongens uit het voetbalteam van onze zoon maakten allemaal grapjes dat ze aan Evert zijn neus wel konden zien dat hij wel van een borreltje houdt.”

Lees ook  Man gooit willekeurig kind (7) in water Almelo

Jeneverneus
Ook op Evert’s werk worden er opmerkingen over zijn neus gemaakt. “Collega’s noemen hem ‘jeneverneus’ of drankneus’ en dat terwijl Evert nauwelijks drinkt. Hij heeft echt veel last van het vooroordeel over een aardbeineus en wordt er zelfs mee gepest.”

Omdat een aardbeineus niet vanzelf over gaat, krijgt Evert binnenkort een CO2 laserbehandeling.

Tot die tijd blijft hij zo veel mogelijk uit de zon, drinkt nog minder alcohol dan normaal en vermijdt kruidig eten. Deze dingen kunnen het namelijk nog erger maken.”

Heel vervelend
Dat de neus ontsierend is, heeft Karin geen problemen mee. “Ik vind het vooral heel vervelend dat mensen allemaal denken dat Evert een alcoholist is.

Hij is een hardwerkende man, goede vader en toegewijde echtgenoot. Het stempel ‘alcoholist’ doet hem echt enorm tekort.

Vader laat pestende dochter voor straf 8 km in de kou naar school lopen

Man ontdekt geheime trap in zijn achtertuin – Maar dan gaat hij naar binnen en ziet hij…