in

Kappers gaan verder met illegaal knippen: ‘Ik moet een gezin voeden’

Kappers mogen al weken niet meer knippen, maar er zijn nog steeds veel mannen en vrouwen die met een perfect kapsel over straat lopen.

Hoe is dat mogelijk? Heel eenvoudig: veel kappers zijn in de illegaal geworden. Er is geen tekort aan klanten, het is nu “big business”.

RTL Nieuws sprak met een aantal kappers die, ondanks het werkverbod, in ieder geval tot 20 mei door zullen gaan met het knippen van klanten.

Ze bieden hun diensten aan op Facebook of Marktplaats, maar worden vaak gebeld door klanten die erop staan om te worden geknipt.

Kappers zijn bang om ontdekt te worden en riskeren daarom beboet te worden. De namen van deze kappers in dit artikel zijn dus niet hun echte namen.

“Een van de kappers die we gesproken hebben is Ben. Nadat de coronamaatregelen waren aangekondigd, plakte hij een briefje op het raam van zijn salon, zodat de klanten hem konden bereiken”. “Veel mensen belden toen ik niet kon knippen,” zegt hij. “Ze vertelden me dat ze zelf volkomen gezond zijn.”

Handschoenen en gezichtsmasker

Tijdens de eerste weken van de coronabehandeling ging Ben naar een aantal klanten voor het knippen.

“Ik stond achter of naast de klant, niet voor hen, en daarbovenop had ik een mondstuk op. In de tussentijd is hij gestopt omdat zijn partner niet achter hem stond.

Veel telefoontjes

De kapper Mehmed knipt nog steeds, zo’n drie mensen per week. Hij gaat naar hen toe en draagt dan een gezichtsmasker en handschoenen.

Hij is niet bang om een ziekte op te lopen of iemand anders te besmetten. “Ik vraag van tevoren of de cliënt gezond is en of iemand van de familie ziek is.

Lees ook  Verbrandde tiener voelt zich een monster - jaren later gaat hij naar een camping die zijn leven verandert

Zo niet, dan ben ik niet zo bang en ga ik erheen”. Hij heeft veel telefoontjes van mensen die een kapsel willen. “Ze willen gewoon dat hun haar goed zit.”

Kappersbond ziet de problemen

De kappersvereniging ANKO begrijpt de wanhoop van veel kappers. “Er zijn veel kappers die geen reserves hebben.

De verleiding is groot om wat extra geld te verdienen”. Maar het risico voor de illegale kappers is hoog: een boete van 4000 euro voor de kapper en 400 euro voor de klant.

De vakbond ontvangt veel signalen over illegale kappers. Het exacte aantal kappers is niet bekend. “Als sector zijn we heel duidelijk: het mag gewoon niet, zelfs niet in je huis.

Deze kappers werden betrapt op het doen van hun werk:

– Vrijdag 27 maart: Een kapperszaak in Tegelen werd meteen gesloten omdat er nog steeds in het geheim werd gesneden.

De klanten kwamen binnen via de achterdeur.
Vrijdag 3 april: De politie was te zien in een kapsalon in Arnhem-Zuid. Ondanks de gedwongen sluiting waren ze nog steeds open.

– Zondag 5 april: Een kapper in de parochie Rheden werd betrapt op het stiekem knippen van een klant.

Donderdag 9 april: In de gemeente Venlo zijn een illegale kapper en een klant beboet. Ze waren verborgen in een garagebox.

– Vrijdag 17 mei: Een kapper en een klant zijn in Winschoten beboet.

“Volgende week ga ik weer knippen”

Kapper Lisa is vastbesloten om volgende week weer te gaan knippen. Ze verwachtte dat kappers binnenkort weer zouden mogen werken.

Lees ook  Roy Donders laat met trots zijn ballen zien

De uitbreiding van de coronaire maatregelen was voor haar nogal teleurstellend. “Ik heb al zes weken niet meer geknipt en nu heb ik nog vier weken. Dit is niet haalbaar. Waarom mogen tandartsen met een mondstuk werken en wij niet? Ik heb drie monden te voeden”.

Tot nu toe verdiende Lisa haar geld met de verkoop van kleurpakketten waarmee klanten thuis hun haar kunnen kleuren, maar dat alleen is niet voldoende inkomen.

Ze wacht deze week omdat ze misschien meer te weten komt over haar optreden, maar als ze het niet krijgt, gaat ze volgende week weer aan het werk. Er staan al negentig klanten op een wachtlijst.

“Mannen zijn ijdel”

Volgens Lisa zijn het vooral de mannen die niet willen wachten op een kapsel. “Ze laten zich meestal om de twee weken knippen en zijn veel te ijdel. Ik heb met een collega gesproken die mannen knipt.

Hij doet meestal 20 klanten in één dag, en nu doet hij gemakkelijk 30 en krijgt dan meer betaald. Dat is big business”.

Lisa is bang om verraden te worden. Ze heeft al een plan als ze volgende week weer aan het werk gaat.

“Ik knip alleen mensen die niet in mijn stad wonen, maar in de dorpen er omheen. Ik heb een auto met reclamespots, dus ik rijd er niet zelf naartoe, maar mensen moeten me ophalen. Als ik vier mensen in een gezin kan knippen, kan ik tenminste de eindjes aan elkaar knopen”.

Bizar: Man laat situatie in verzorgingstehuis zien: “Iedereen is dood!”

Brandweerman verliest dochtertje van 5 maanden oud aan coronavirus