in

Kankerverwekkende stof ontdekt in paracetamol

Een onderzoek van NRC en het televisieprogramma Zembla toont aan dat de grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, paracetamol verkoopt die vervuild is met een kankerverwekkende stof.

De afgelopen jaren leverde de fabriek de grondstof van veel paracetamol die in Nederland te koop is in drogisterijen, supermarkten en apotheken.

Als onderdeel van het onderzoek van de krant en het tv-programma lieten ze drie partijen van het door Anqiu Lu’an geproduceerde medicijn analyseren door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland.

Het NRC bericht dat de drie vervuilde partijen in het voorjaar van 2019 zijn gemaakt. In totaal leverde dat 36 miljoen pillen op. Het is niet bekend waar in de wereld de vervuilde paracetamol is beland.

  Waarom je altijd een ijsblokje op je hamburgers op de barbecue zou moeten leggen.

De analyse van het Duitse laboratorium liet zien dat de partijen zijn vervuild met 4-chlooraniline, oftewel PCA.

Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is PCA een genotoxisch carcinogeen.

Over de risico’s van PCA verschillen de toezichthouders van mening. De richtlijnen van EMA geven aan dat zes vervuilde tabletten per dag nog binnen de “toelaatbare dagelijkse inname” van PCA valt. Het EFSA geeft aan dat er bij meer dan één vervuilde pil al een onacceptabel risico op kanker bestaat.

Aldus het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt de hoeveelheid PCA niet boven de toegestane hoeveelheid uit.

  Zware zorgen om relatie André Hazes en Monique.

De veiligheid van het gebruik van paracetamol is niet in gevaar, schrijft het CBG Op hun website.

“Bij het vaststellen van deze limiet wordt er van de ergste situatie uitgegaan, waarbij iemand zijn leven lang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruikt.

Deze limiet is gebaseerd op een verwaarloosbaar risico: één persoon extra die kanker krijgt op 100.000 mensen die levenslang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruiken. Bij kortdurend gebruik is het risico nog vele malen lager.,” luidt de verklaring van het CBG.

Paracetamol is wereldwijd het meest geslikte pijnstillend en koortsverlagend middel. In Nederland gaat het volgens het NRC jaarlijks om maar liefst twee miljard pillen, poeders en drankjes.

Wrede lerares dwingt 5-jarig kind om twee uur in gepoepte broek te zitten om “hem een lesje te leren”

Man springt in heetwaterbron om zijn hond te redden, maar overlijdt later aan verwondingen