in

Jongeren trekken de straat op om naar mensen te spugen: “Zeer onveilige situatie”

“We hebben de voorbije week schrijnende situaties meegemaakt.” Aan het woord is jeugdrechter Mieke Dossche. In naam van álle jeugdrechters trekt Dossche aan de alarmbel.

Door de strenge maatregelen die genomen worden in de strijd tegen het coronavirus, worden plaatsen in instellingen schaarser, en veel beveiliging valt weg.

Jeugdrechters moeten daarom dikwijls kinderen gewoon naar huis sturen, waar de familiale situatie soms rampzalig is te noemen.

Lees ook  De dochter van spierbundel Hulk Hogan is best goed opgedroogd!

“Wij vrezen dat er de komende weken veel extra problemen en crisissen zullen ontstaan en verwachten een sterke stijging van intrafamiliaal geweld”, zegt Dossche aan VRT NWS.

Ook bij de politie ondervinden ze problemen met deze kwetsbare groep jongeren. Zo moesten ze de voorbije week optreden tegen jongeren die samentroepen en rondtrekken om op mensen te spuwen. “Die politiemensen moeten soms echt in zeer onveilige situaties werken”, aldus Dossche.

Lees ook  Verplegers strijden aan de frontlinie tegen corona, maar zonder bescherming: “We lopen groot risico”

Oproep
Dossche vreest voor de manier waarop de jongeren uit deze coronacrisis zullen komen. “Ik hoop sterker, maar ik vrees ervoor.

Daarom wil ik een warme oproep doen naar alle begeleiders, opvoeders en sociaal assistenten te velde: probeer die jongeren zo veel mogelijk te begrijpen, laat hen gerust boos zijn op de jeugdrechters, maar verlies de moed niet.”

“Ga ik sterven mama?”: Gezonde jongen van 5 wordt doodziek van coronavirus

Man ontslagen na stelen tasje van drie cent