in

Jongeren steeds vaker met messen over straat, burgemeesters maken zich zorgen

Steeds meer gemeenten zien de betrokkenheid van jongeren bij gewelddadigheden, zoals gewapende overvallen en steekincidenten.

Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen RTL Nieuws. Burgemeesters die recent te maken kregen met wapengeweld door minderjarigen in hun gemeente maken zich zorgen.

Burgemeesters uit het land komen over twee weken samen om te praten over het wapenbezit en -gebruik onder jongeren.

De politie is bezig om in kaart te brengen of er sprake is van een toename van steekincidenten door minderjarigen. Cijfers daarover ontbreken op dit moment nog.

“Waar gaat het heen?”
Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer is een van de burgemeesters die zorgen heeft over de problematiek.

In haar gemeente werd vorige maand een 64-jarige man doodgestoken bij een pinautomaat. Twee 15-jarigen worden verdacht van de steekpartij.

“Wij herkennen de zorgen over het wapenbezit, de gewoonte dat jongeren wapens nodig achten en ze dus ook veel bij hen dragen. Waar het vooral om gaat: waar gaat het heen met de samenleving?”

Burgemeester Schuurmans vindt dat er iets moet gebeuren. Zo wil ze weten of leraren en ouders voldoende zicht hebben op waar de jongeren mee bezig zijn.

“We willen alles uit de kast trekken, zoals gesprekken met scholen en ouders. Maar we kunnen ook denken aan preventief fouilleren.”

Lees ook  Artsen geven urgente waarschuwing over nieuwe coronavirus-gerelateerde aandoening bij kinderen

Messenverbod
De burgemeester van Smallingerland (Drachten) wacht maatregelen van de landelijke politiek niet af nadat de 16-jarige Roan werd doodgestoken.

Burgemeester Jan Rijpstra bekijkt of in de hele gemeente een verbod op messen kan worden ingevoerd door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen.

“Hij doet ook een oproep aan de minister om te kijken of het ook landelijk zou kunnen”, zegt een woordvoerster.

Mes op zak
Straatcoach Ali Gul praat dagelijks met jongeren op straat. Hij ziet met eigen ogen dat een mes gemeengoed is geworden onder bepaalde minderjarigen.

“Een paar maanden geleden zagen wij een jongen wegrennen. Ik zag dat er iets uit zijn zak stak. Het was een mes.

Ik vroeg: wat moet je daarmee, je bent 14?! Hij zei dat hij ruzie had met een andere groep en wilde zich op die manier veiligstellen.”

Een mes ter verdediging van geweld door een ander. Dat is volgens Gul voor de meeste jongeren de reden om er een op zak te hebben. “Afgelopen zomer nog bij een meisje van 17.

Zij had twee messen op zak. Ze chillt wel eens met een groep jongens waar ze zich niet altijd veilig voelt.

Lees ook  Frans Bauer raakt in paar weken elf kilo kwijt en onthult zijn geheim

Die messen waren nodig om zichzelf te verdedigen. Ik schrik daar natuurlijk van, ze had ook ons kunnen steken.”

Als een broer
Volgens Gul zijn hij en zijn collega’s een belangrijke schakel om de jongeren aan te spreken op het wapenbezit. “Ze kennen ons, wij hebben tijd om met ze te praten en kunnen handhaven waar nodig.

En als iemand een probleem heeft, zoals laatst een jongen eenzaam ergens zat, dan ga ik als een broer naast hem zitten om te praten.”

Minderjarigen betrokken bij steekpartijen

2 november, Spijkenisse: een 14-jarige jongen wordt neergestoken na een ruzie. De verdachte is 13 jaar oud.
16 december, Hoofddorp: bij een pinautomaat wordt een 64-jarige man doodgestoken. De verdachten zijn twee 15-jarigen.
22 december, Drachten: een 15-jarige jongen wordt neergestoken. De twee opgepakte verdachten zijn 14 en 15 jaar oud. Het slachtoffer, Roan, overlijdt een dag na zijn 16e verjaardag. Zijn uitvaart is vandaag.
4 januari, Hoorn: een 12-jarige jongen wordt na een ruzie neergestoken bij een hotel. Een 12-jarige jongen meldt zich als verdachte bij de politie.

Dit is slechts een kleine selectie uit het aantal incidenten van de afgelopen drie maanden

OM: Vrouwelijke cipier had s*ks met gedetineerde op toilet in ruil voor smokkeldiensten

Koffer met lichaamsdelen gevonden op Schiphol