in

Jongen (25) bijna verdronken tijdens 112-storing: omstanders ‘in rep en roer’

‘Iedereen belde boos en radeloos’. Afgelopen maandag was er sprake van een urenlange storing bij KPN, waardoor het alarmnummer 112 voor lange tijd niet bereikbaar was.

In Haarlem heeft de storing veel onrust en boosheid veroorzaakt bij een groep zwemmers. Later in de middag verdween hier een 25-jarige man plotseling onder water en dreigde te verdrinken.

Ooggetuigen delen hun verhaal en zijn nog steeds niet van de schrik bekomen. “Ik dacht: daar gaat een mensenleven omdat 112 ons in de steek laat”, zo vertelt een ooggetuige aan het AD.

Drenkeling
Aan de Schotersingel in Haarlem zat maandagmiddag Viviane Guda met haar kleinkind van het zonnetje te genieten.

Andere kinderen speelden om haar heen, opblaasbootjes dobberden in het water en mensen lagen in het gras met elkaar te kletsen.

Ineens brak er paniek uit, zo laat Guda aan het AD weten. “Ik hoorde geschreeuw en zag mensen omhoog veren. Er was iets verderop aan de hand.

Lees ook  Jan Smit emotioneel: 'Vergeten kan ik je nooit'

Toen ik goed keek zag ik een man in het water spartelen. Zijn armen staken omhoog en zijn hoofd ging kopje onder.

Hij was aan het verdrinken! Ik stond aan de grond genageld en wist niet zo goed wat te doen. Aan de overkant sprong een man in het water om de drenkeling te redden. Echt een held”, aldus Guda.

112-storing
Aan de rand van het water waren omstanders in rep en roer. Twee vrouwen in het bijzonder namens volgens Guda de regie en belden onafgebroken met de hulpdiensten, maar door de storing lukt het ze niet om met ze in contact te komen.

“Er was veel boosheid en ongeloof daarover. Dat uitgerekend op zo’n moment het alarmnummer moet uitvallen. Ongelofelijk!”

Tijdelijk buiten bewustzijn
Uiteindelijk lukte het een van de vrouwen om de meldkamer te bereiken. Ongeveer een half uur na het incident arriveerde de ambulance.

Lees ook  Verlamde vrouw ziet echtgenoot elke nacht in de garage gaan, volgt hem en zijn geheim wordt onthuld

De drenkeling was op dat moment allang uit het water gehaald. Naar omstandigheden maakt de jongen het goed, maar volgens Guda heeft hij zijn leven aan de drie omstanders te danken.

“De man raakte na de reddingsactie tijdelijk buiten bewustzijn en werd blauw, maar knapte daarna al snel op. Wat als er geen experts in de buurt waren? Was deze man dan overleden? Ik wil er niet eens aan denken.”

Mogelijk onder invloed
Volgens een woordvoerder van de politie werd de jongeman plotseling onwel in het water, vermoedelijk door de tropische temperaturen. “Hij kon niet meer zwemmen en riep om hulp.”

Ter plekke is de man onderzocht door hulpverleners, maar uiteindelijk hoefde hij niet meer mee naar het ziekenhuis. Volgens NH Nieuws was de jongen vermoedelijk onder invloed.

Grapje Rotterdamse politie schiet veel mensen in het verkeerde keelgat

Estelle Cruijff over brute beroving: ‘Ik heb de longen uit m’n lijf gegild’