in

Jochem Myjer over kritiek op ‘ongezond’ kinderliedje: ‘Dit is typisch Nederlands gezeik’

Het splinternieuwe Kinderen voor Kinderen-liedje Reis Mee! is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten, omdat het kinderen in vakantietijd zou aansporen om ongezond en calorierijk te eten. In het door Tjeerd Oosterhuis gecomponeerde nummer, waarvoor hij met cabaretier Jochem Myjer de tekst schreef, wordt gezongen dat kinderen als ze vrij zijn ‘lekker los’ willen gaan met ‘pizza, pasta en patat’. Myjer noemt de ophef onzinnig. ,,Typisch Nederlands gezeik.”

Op sociale media wordt het op 22 augustus verschenen liedje voorzien van snedige commentaren. Zo zou Reis Mee! in het extreemste geval, als kinderen zich tijdelijk afwenden van gezond eten en kiezen voor onverantwoorde alternatieven, kunnen leiden tot obesitas. ‘Omdat een kinderliedje kan bepalen wat er thuis op tafel komt’, veronderstelt iemand op Twitter. Weer een ander denkt dat het wel meevalt met de ‘negatieve educatieve werking’ van het nummer: ‘Ophef om niets’. Of: ‘Wat een gezeik. Meestal wordt in Kinderen voor Kinderen-liedjes opgeroepen tot meer beweging. Als dat een keer niet gebeurt, is het gelijk mis’.

Menigeen vraagt zich af waar de critici zich druk om maken. Over het vervangen van oer-Hollandse gerechten zoals hachee, zuurkool, spruitjes en puree en de in het lied geopperde vakantiealternatieven pizza, pasta en patat stelt iemand: ‘Gelukkig lusten volwassenen dat ook allemaal niet, want ik zie dagelijks een colonne aan bezorgscooters voorbij rijden’.

Tjeerd Oosterhuis haalt zijn schouders op over de ophef, die zich overigens vooral beperkt tot Twitter. ,,Ik zie eigenlijk vooral positieve reacties op het nummer dat de titelsong is van het nieuwe Kinderen voor Kinderen-album.” Volgens Oosterhuis is het vrolijke nummer puur vanuit de gedachtegang en vanuit het oogpunt van kinderen geschreven. ,,Het gaat over de fantasie van kinderen dat ze tijdens vakantie iets mogen eten wat onder normale omstandigheden meestal niet aan de orde is. Oftewel iets meer frietjes eten.”

Lees ook  Olcay Gulsen onthult: 'Ik heb mijn tenen laten inkorten'

IJsjes
Oosterhuis, vader van twee jonge dochters en echtgenoot van zangeres Edsilia Rombley, benadrukt dat het lied is gemaakt voor kinderen en niet voor hun ouders. Over die laatste groep: ,,Als je wilt dat je kinderen naar je luisteren, moet je ze af en toe wat vrijheid en ruimte geven, de teugels laten vieren. De vakantie is daar de uitgelezen periode voor. Pizza, pasta en patat: het moet soms gewoon kunnen. Evenals ijsjes. Tijdens de vakantie niet ééntje, maar het liefst elke dag. Daar kijken kinderen in hun gedachten naar uit. Het zegt niets over slechte eetgewoonten.”

Dat het lied, zoals een enkele criticaster veronderstelt, zou kunnen leiden tot obesitas, noemt Oosterhuis ‘overdreven’. ‘De teksten van de Kinderen voor Kinderen-nummers gaan’, zo stelt Oosterhuis, ‘over actuele thema’s zoals de natuur, het milieu, gelijkheid en discriminatie’. ,,Educatieve onderwerpen dus, maar natuurlijk moet er ook ruimte zijn voor ontspanning. Naast liedjes met een educatief thema, zijn er dus ook rebels getinte nummers zoals Reis Mee! Het ‘gewraakte’ nummer heeft overigens wel iets weg van het KvK-nummer Kip, patat en appelmoes uit 1989. Of daar ook negatieve reacties op kwamen, is onduidelijk. Maar op Twitter merkt een gebruiker over het lied op: ‘dit is kinderen voor kinderen en geen volwassenen voor kinderen’.

Lees ook  Jorike (30): ‘Ik durf niet naar de wc te gaan bij mijn vriend’ Bang dat hij mij gaat verlaten!

Jochem
Cabaretier Jochem Myjer typeert de kritiek op het liedje als ‘tamelijk onzinnig’. ,,Als schrijver van kinderboeken kruip ik, ook in het geval van Reis Mee!, eerst in de hoofden van kinderen om hun gedachtegang te doorgronden. Tijdens de vakantie even iets minder verantwoord eten of drinken is voor kinderen en hun ouders de normaalste zaak van de wereld. Vaders en moeders drinken een biertje meer, terwijl kinderen ook even op de ongezondere toer mogen. Dat zoiets tot obesitas zou kunnen leiden, is een merkwaardige suggestie.”

Myjer weet hoe het is om de teugels binnen zijn gezin op vakantie even te laten vieren. ,,Mijn dochtertje heeft een slaapziekte, waardoor ze suikerarm moet eten. Als gezin doen we met haar mee, volgen we een strak regime. Maar juist vakantie is de tijd om zo’n regime terzijde te schuiven: de grenzen even op te rekken. Het is volstrekt normaal dat ouders dat doen en voor kinderen geen probleem omdat ze, als ze vrij zijn, niet hoeven te presteren. Ook leuk en herkenbaar: kinderen verheugen zich enorm op even wat minder regeltjes. Na de vakantie pakken we met z’n allen de draad gewoon weer op.”

De suggestie dat de tekst van de liedje ‘ondoordacht’ of ‘weinig educatief’ zou zijn, verwerpt hij net als Tjeerd Oosterhuis. ,,Als er iemand is die weet hoe het is om gezond te leven met zijn gezin, dan ben ik het wel.” Myjer stelt ‘best boos te worden over de kritiek’. ,,Nederlanders zijn echt gek geworden als ze over zoiets gaan zeiken.”

Wetenschap laat zien dat kietelen schadelijk kan zijn voor je kind, en dit is waarom;

Collega’s dode hovenier Martin geloven ‘helemaal niets’ van zedendelict