in

Jeepsafari eindigt in familiedrama in Turkije: ‘Bestuurder moet als een bezetene hebben gereden’

Een gezin uit de Utrechtse gemeente IJsselstein is gisteren betrokken geraakt bij een zeer ernstig ongeval in het Turkse Alanya. De jeep waarin zij zaten, raakte van de weg en stortte naar beneden. De vader van het gezin kwam als gevolg van het ongeval om het leven, zijn twee kinderen en zijn vrouw raakten gewond. De bestuurder van de jeep, een 25-jarige Turk, is aangehouden, melden lokale media.

Het ongeluk gebeurde gistermiddag rond 15.00 uur in de Sapadere Canyon, tijdens een toeristische safari door het gebied. De auto die van de weg raakte, stortte naar beneden en kwam twintig meter lager tot stilstand.

Mandy Schoemaker, woordvoerder van reisorganisatie Reas Travel Group, is bekend met de excursie en de route die toeristen afleggen. ,,Je gaat dwars door de bergen van Alanya en krijgt halverwege een geweldig uitzicht over het natuurgebied. Het is een veilige, sterke route zonder gekke haarspeldbochten of krappe weggetjes zoals in Oostenrijk. De bestuurder moet wel als een bezetene hebben gereden.”

‘Vreselijk voor dit gezin’
Dagelijks staan er zo’n acht jeeps klaar waar circa tien toeristen in kunnen, zegt Schoemaker. ,,Al die jeeps rijden in een parade achter elkaar aan. Er wordt dan ook niet hard gereden. Zestig kilometer per uur misschien? Harder zal het absoluut niet gaan.” Volgens Schoemaker moet de bestuurder ouder zijn dan 25 jaar en moet hij minimaal twee jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.

Lees ook  Man verkr*cht 1-jarig meisje tot de Dood – nu wordt de wereld bewogen door de krachtige boodschap van de dokter

,,Professionaliteit staat bij deze excursie voorop. Het verbaast me dan ook dat dit heeft kunnen gebeuren. Ontzettend heftig en werkelijk vreselijk voor dit Nederlandse gezin.” Na het tragische ongeluk werd een grootscheepse reddingsoperatie opgezet, waarbij het gezin naar het ziekenhuis is vervoerd. Daar kwam de vader te overlijden.

,,Het gezin uit de provincie Utrecht is betrokken geraakt bij een vreselijke situatie”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij bevestigt het omkomen van de vader van het gezin. ,,Wij staan klaar om het gezin bij te staan op alle mogelijke manieren.”

In IJsselstein, waar het gezin woont, wordt verbijsterd gereageerd op het nieuws. De familie had amper contact met de buren, hoewel ze al bijna twee decennia in een huis aan de Edelstenenbaan in de wijk IJsselveld-West woonden.

Lees ook  Indy 12 pleegde zelfmoord nadat hij als kind in het criminele circuit belandde

De directe buurman van het zwaar getroffen gezin hoorde het nieuws onder voorbehoud gisteravond. Hij wist dat ze op vakantie waren en dat er iemand in de tussentijd voor hun huis zorgde, maar daar bleef het bij. ,,Ze waren erg op zichzelf, eigenlijk weet ik heel weinig van hem. Ja, dat hij een motor had en dat hij een schildersbedrijf had. Dit gun je echter niemand.”

Een paar huizen verderop schrikt een buurtbewoonster van het nieuws. Ze had wel al gehoord van het ongeluk in Turkije, maar nog niet de link gelegd met de overburen. ,,Dat het om hem gaat overvalt me. Verschrikkelijk.”

Gewonden
Ook reisorganisatie Corendon is op de hoogte van het drama. ,,Wij bevestigen dat er gasten van Corendon betrokken zijn bij een ongeval tijdens een jeepsafari in Turkije.”

Bij elkaar raakten elf mensen gewond door het ongeval, waaronder ook toeristen uit Rusland en Litouwen. De bestuurder van de jeep moest ook worden behandeld aan zijn verwondingen. Hij is daarna aangehouden en zit vast.

Stormachtig en veel regen: na het weekend klopt de herfst al op de deur

Verdwenen gevangene aangehouden met doorgeladen pistool