in

Je lichaam waarschuwt je voor een bloedklonter: 8 verborgen tekenen die je nooit mag negeren

Het wordt geschat dat elk jaar tussen de 60.000 en 100.000 mensen in de Verenigde Staten sterven door bloedklonters.

Maar hoe vaak het probleem ook voorkomt, en ondanks de vele beschikbare medicijnen, zijn er nog steeds veel mensen die sterven aan bloedklonters. Ze zoeken ofwel veel te laat hulp ofwel helemaal niet.

Natuurlijk zijn er dingen die we kunnen doen om voor onszelf te zorgen. Samen kunnen we de aandacht ervoor verhogen, en rekening houden met de levensbedreigende waarschuwingssignalen die je lichaam stuurt, kan hopelijk meer mensen aanmoedigen om zo vroeg mogelijk behandeling te zoeken.

Een bloedklonter gebeurt wanneer bloed verdikt in het bloedvaatje, en een opstopping vormt. Dit maakt het moeilijker voor een normale bloedstroom om verder te stromen door de opstopping, en grote bloedklonters kunnen leiden tot hartaanvallen of hartfalen.

Vaak is het niet mogelijk om uit te leggen waarom een individu een bloedklonter krijgt. Het kan ook moeilijk zijn om het op te sporen waarom de symptomen mild kunnen zijn.

Daarom is het extra belangrijk om de waarschuwingssignalen te kennen die je lichaam verstuurt, zodat je zo snel mogelijk behandeling kunt zoeken. Hieronder hebben we 8 signalen opgesomd die iedereen zou moeten kennen.

1. Gezwollen kuiten
Bloedklonters bouwen zich vaak op in de benen. Dit wordt ook ‘diepe veneuze trombose’ genoemd, of DVT en komt voor wanneer zuurstof de vitale organen niet kan bereiken. Dit zorgt dan weer voor een slechte bloedcirculatie en een verdere opzwelling, een vaak voorkomend symptoom van bloedklonters.

Lees ook  Roy Donders laat met trots zijn ballen zien

Naast zwellingen en een warm gevoel, kan er ook roodheid of verkleuring plaatsvinden wanneer een bloedklonter ontstaat.

2. Pijn of gevoeligheid in de benen
Een ander vaak voorkomend signaal van DVT is pijn in je benen, kuiten of voeten. Je kuiten kunnen ook pijnlijk of gespannen aanvoelen wanneer je er op drukt.

3. Rode strepen langs je aderen
Als je goed zichtbare aderen hebt, en je rode strepen kunt zien naast hen, kan dit een teken zijn van een bloedklonter.

Ze kunnen ook pijnlijk of heet aanvoelen, twee andere tekenen waar je beter op let.

4. Pijn aan borstkas
Als je een bloedklonter in je longen krijgt, moet het zo snel mogelijk door een dokter behandeld worden.

Een belangrijk signaal om te checken is een pijn die voelt alsof je een gat aan een kant van je borstkas hebt. Je voelt misschien een pijn in je borstkas of rug. Je kan ook een druk voelen in het midden van je borstkas, wat moeilijk te identificeren is naast andere soorten van pijn in de borststreek.

5. Moeite bij ademen
Een gespannen ademhaling is een symptoom die nooit genegeerd mag worden. Als je merkt dat je moeite hebt bij het ademen, als je hartslag versnelt, of als je koud zweet hebt en je duizelig voelt, kan dit betekenen dat je een bloedklonter in je longen hebt.

Lees ook  Jochem Myjer over kritiek op ‘ongezond’ kinderliedje: ‘Dit is typisch Nederlands gezeik’

Als je alle bovenstaande symptomen ervaart, dan is het een signaal dat zeker niet genegeerd mag worden. Je zoekt best zo snel mogelijk hulp bij een arts.

6. Droge hoest
Als je niet ziek bent, en je hoest zonder reden, check je beter de symptomen van bloedklonters in je longen, zoals hartkloppingen, pijn in de borstkas en moeite bij het ademhalen

In zeldzame gevallen kan je ook slijm ophoesten met bloed.

7. Overgeven en diarree
Als je een bloedklonter hebt in je darmen, kan dit leiden tot een scherpe pijn die je kunt voelen in je maag en onderbuik.

Je voelt je onwel, misselijk en hebt diarree met bloedsporen.

8. Ernstige hoofdpijn
Een bloedklonter of een bloeding in de hersenen wordt een beroerte genoemd. Het leidt tot een tekort aan zuurstof in de hersenen, en kan een barstende koppijn veroorzaken. Het kan ook zorgen dat je plotse problemen hebt bij het spreken of zien.

Andere vaak voorkomende symptomen van een beroerte zijn gevoelloosheid, vaak aan 1 zijde, verwarring en duizeligheid.

Door het herkennen van deze 8 signalen, hoop ik dat we meer levens kunnen redden in de toekomst.

Deel aub dit artikel met je vrienden op Facebook om het nieuws te verspreiden, en vergeet niet om zorg te dragen voor je gezondheid!

Moeder bevalt van baby met extreem lang haar: als ze beter kijk ontdekt ze de schokkende waarheid

Moeder woog 330 kg en dokter zei dat ze zou sterven voor haar dertigste: kijk nu naar haar choquerende transformatie 2 jaar later