in

Je lichaam waarschuwt je 1 maand voor hartaanval: 8 verborgen signalen die iedereen zou moeten weten

Onze gezondheid is het allerbelangrijkste, en hartaanvallen zijn iets wat we ernstig moeten nemen. 1 op 4 sterfgevallen in de Verenigde Staten wordt veroorzaakt door hartaanvallen.

Dankzij een bredere kennis en onderzoek is het aantal dodelijke gevallen verminderd in de afgelopen 10 jaar. Maar er is nog steeds werk aan de winkel.

Het wordt geschat dat de helft van de mensen die aan een hartaanval leed, vroege waarschuwingssignalen ontving. Ze wisten gewoon niet hoe ze ze moesten herkennen.

1. Vermoeidheid
We voelen ons allemaal wel eens moe, dat is normaal. Maar als je zodanig moe bent dat je dagdagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld winkelen, vermoeiend vindt, dan kan het tijd zijn om je gezondheid eens te laten controleren.

Verlies van krachten kan tot een maand voor een hartaanval voorkomen, volgens een studie gepubliceerd in Circulation.

Als je plots zonder adem komt te zitten, of geen energie hebt moet je je dokter vragen om een ECG (hartfilmpje).

2. Borstpijn of druk
Een van de vaakst voorkomende signalen van een hartaanval is een scherpe pijn in de borstregio.

Lees ook  Kimberly uit GTST in bikini is best prettig om naar te kijken!

Borstpijn kan ook andere pijn veroorzaken in je lichaam. Soms komt de pijn voor in je arm (meestal de linkeroksel of arm), maar je kan ook druk voelen in je keel, nek, kaken, rug of buik. De pijn duurt normaal 15 minuten.

3. Ademhalingsmoeilijkheden
Voor een hartaanval gebeurt, is het normaal dat je ademhalingsmoeilijkheden ervaart. Dit komt vaak doordat de longen niet genoeg bloed ontvangen waardoor de aders geblokkeerd raken.

Als je plots moeilijk ademt, moet je onmiddellijk je dokter contacteren.

4. Uitputting
Als je je zwak en uitgeput voelt, kan het zijn omdat je spieren niet genoeg bloed krijgen. Je moet extra aandachtig zijn voor Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS) aangezien stress een hartaanval kan veroorzaken.

5. Duizeligheid en koud zweet
Overmatig zweten kan het eerste signaal zijn van een hartaanval. Als je dit syndroom ervaart, contacteer dan een dokter.

Duizeligheid kan worden veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.

6. Griep
Heb je last van een griepje, verkoudheid of koorts? Geen paniek, vaak is het gewoon een verkoudheid.

Lees ook  Saskia (60): Ik wil nog nagefloten worden!

In sommige gevallen kunnen deze symptomen echter een maand voor een hartaanval voorkomen. Zeker als je vele van bovenstaande symptomen ervaart.

Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen van een hartaanval kunnen variëren van persoon tot persoon, zeker tussen mannen en vrouwen.

7. Haaruitval
Een ander teken van een hartaanval is haaruitval. Dit gebeurt meestal bij mannen ouder dan 50, maar vrouwen kunnen dit ook tegenkomen.

Het komt door een verstoorde bloedcirculatie in de hersenen, vertelt een dokter aan ABC News.

8. Onregelmatige hartslag
Aritmie, een onregelmatige hartslag of ongewoon hoge hartslag kan onverwacht optreden en duurt 1 tot 2 minuten.

Als het niet terug naar z’n normale tempo terugkeert, kan je je duizelig of uitgeput voelen. Als dit gebeurt moet je zo snel mogelijk naar een dokter, meldt American Heart Association.

Deel dit artikel met je vrienden op Facebook zodat meer mensen op de hoogte zijn van deze waarschuwingssignalen – voor het te laat is!

Ex-vrouw kidnapt dochter en verdwijnt – 12 jaar later krijgt vader een telefoontje en ziet lijkbleek

Man slaat 5-jarige: Omdat hij een kerstgeschenkje opende zonder te vragen