in

Jaqueline, die vader verloor bij brand, ziet huis uitbranden terwijl zoon boven slaapt: ‘Dit niet nog eens’

Jaqueline van Heugten (42) zag zaterdag haar woning uitbranden aan de Antoon Coolenlaan in Tilburg terwijl haar zoon nog op zolder lag te slapen.

De 16-jarige jongen kon uiteindelijk door de brandweer van het dak worden gered, maar zijn moeder kreeg onmiddellijk flashbacks naar een dramatische gebeurtenis uit haar jeugd:

,,Ik verloor mijn vader bij een brand toen ik zo jong was als mijn zoon. In paniek stopte ik niet met schreeuwen tot hij het zou horen.”

Naar boven lopen om hem wakker te maken kon ze niet meer. ,,Het trapgat was al zo ontzettend heet, dat ik alleen nog maar mijn stem kon gebruiken in een poging hem te redden.”

Haar zoon lag op zijn zolderkamer te slapen nadat hij uit was geweest. Jaqueline zat beneden in de woonkamer, terwijl ze ‘gekke geluiden’ hoorde op de eerste verdieping.

Door de traumatische ervaring met woningbrand in haar jeugd, wist ze meteen wat er aan de hand was. Zelfs al voordat de rookmelders afgingen.

Ze belde meteen de brandweer, die na tien minuten arriveerde. ,,In de tussentijd heb ik de longen uit mijn lijf geschreeuwd om mijn zoon wakker te maken.”

Ze had geen idee of hij het kon horen. ,,Om de paar seconden zag ik flitsen voorbijgaan: Hij redt het. Hij gaat in vlammen op. Ik moet blijven schreeuwen. Hij zal me horen.”

Uiteindelijk hoorde ze de sirenes van de brandweer in de straat, waarna een brandweerman even later binnenstapte.

Een omstander buiten vertelde Jaqueline dat haar zoon zichzelf op het dak had getrokken en dat de brandweer hem er vanaf zou halen. ,,Een zucht van opluchting schoot door me heen.”

Ze hebben elkaar nog
De 16-jarige werd met een hoogwerker van het dak gehaald, maar de brandweer kon niet voorkomen dat het huis van het gezin van vier volledig uitbrandde.

Vader en dochter waren op het moment niet thuis en merkten pas wat er aan de hand was nadat alles voorbij was. ,,We hebben elkaar nog, dat is het belangrijkste.”

 

Oproep
Maar spullen heeft het gezin niet meer, die gingen allemaal in vlammen op. Ze zitten sinds zaterdag in een hotelkamer en moeten daar maandag uit. Jaqueline hoopt dat iemand ze kan helpen met het vinden van een tijdelijk huis.

Want de verzekering vraagt hen om zelf op te zoek gaan naar vervangende woonruimte. Al is het maar een lege kamer, zegt ze. ,,Spullen halen we wel via ‘gratis af te halen’ op Marktplaats.”

Zwaar is die zoektocht zeker. De familie zit boordevol stress en emotie. ,,Onze overlevingsstand staat aan, want we moeten door.”

De oorzaak van de brand is lastig te achterhalen. Vermoed wordt dat er een elektrische storing in een apparaat is geweest. Het huis wordt de komende zes maanden van binnen opgeknapt om het weer leefbaar te maken.

Gezin uit Hoorn ondergedoken na ’wraakactie’

Het is weer raak: Sylvie gespot met nieuwe liefde