in

Inge R. (50) aangehouden voor moord op gehandicapte zus: gewurgd voor ze ‘verdronk’

“Help! Mijn zus is tijdens het wandelen gestruikeld en in het kanaal gevallen.”

Inge R. (50) belde twee weken geleden zelf de hulpdiensten voordat haar gehandicapte zus Heidi (49) dood uit het water werd gehaald. Vandaag zit Inge in de cel op verdenking van moord op haar zus. Een autopsie wees uit dat Heidi gewurgd werd.

“De jongste tijd hoorden we wel vaker ruzie”, zeggen de buren van Inge en Heidi R. De twee zussen woonden samen in een rijhuis in het centrum van Turnhout. “Vorig jaar heeft Inge haar zus bij zich in huis genomen en sindsdien zat het er hiernaast vaak tegen. We hoorden regelmatig hoogoplopende ruzies tussen Inge en haar vaste vriendin. Ruzie tussen de twee zussen hebben we nooit gehoord. Integendeel: Inge was altijd heel erg zorgzaam voor Heidi. Maar die zorg veroorzaakte spanningen in de relatie tussen Inge en haar vriendin.”

Waren het die spanningen die Inge R. te veel werden? Zette de zorg voor haar gehandicapte zus haar relatie onder zo’n grote druk dat ze geen andere uitweg meer zag? Of was er kort voordien iets gebeurd wat haar door het lint deed gaan? Naar het waarom heeft iedereen voorlopig het raden, want Inge R. ontkent dat ze Heidi om het leven heeft gebracht. Maar ze is op dit moment wel de enige verdachte en is officieel aangehouden op verdenking van m*ord op haar zus.

Lees ook  Meisje (5) gaat wildplassen tijdens vakantie in Frankrijk en wordt doodgereden door haar moeder

In paniek
Op zondag 28 april trokken de zussen Inge (50) en Heidi (49) er rond middernacht nog op uit voor een wandeling over het jaagpad, naast het kanaal Dessel-Schoten. Rond 1.30 uur liep in de noodcentrale een telefoontje binnen van Inge. Ze was in paniek en vertelde dat er een ongeval gebeurd was. Dat Heidi tijdens de wandeling gestruikeld was en zo in het water beland was. En dat ze zelf nog geprobeerd had haar zus uit het water te halen, maar dat dat niet gelukt was. Duikers van de brandweer schoten Heidi te hulp. De vrouw overleed in het ziekenhuis.

Alles wees op een ongeval. De hulpdiensten gingen mee in het verhaal van de ongelukkige val, ook al deed het nachtelijke uur voor een wandeling naast het kanaal de wenkbrauwen fronsen. Een autopsie wees uit dat er meer aan de hand was. Het lichaam van Heidi vertoonde sporen van geweld. Zo werden er onder meer wurgsporen aangetroffen in de hals van het slachtoffer. Het parket van Antwerpen opende daarop een mo*rdonderzoek. Vier dagen na het overlijden van Heidi werd Inge R. opgepakt en aangehouden als verdachte. Haar advocaat wil voorlopig geen commentaar kwijt. “Het is nog te vroeg. We gaan eerst het onderzoek zijn gang laten gaan.”

Lees ook  Verliefde man (21) krijgt voorwaardelijke celstraf na s*ks met buurmeisje (13)

Vader in rusthuis
Sinds hun vader naar het rusthuis verhuisde, was de zorg voor Heidi bijna volledig op Inges schouders terechtgekomen. Hun moeder overleed jaren geleden tijdens een vakantie in Spanje. Andere broers of zussen waren er niet, kinderen evenmin. Heidi werkte al vele jaren in de beschutte werkplaats Amival in Turnhout. Daar wordt verslagen gereageerd. “Toen we hoorden dat Heidi overleden is, viel de hemel op ons hoofd. We weten echt niet wat er gebeurd kan zijn. Over haar zus heeft ze nooit iets verteld, maar dat wil daarom niets zeggen. Ze deelde gewoon niet veel over haar privéleven.”

De speurders hopen dat een mogelijke getuige het m*ordonderzoek vooruit kan helpen. Gisteren verspreidde de politie een opsporingsbericht naar een fietser die in de nacht van 28 op 29 april rond 1.15 uur voorbij de Nieuwe Kaai in Turnhout reed. Ze hopen dat hij of zij toen iets gezien heeft wat hen vooruit kan helpen. Want zonder bekentenis hebben de speurders er het raden naar wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld op het jaagpad naast het kanaal, op drie kilometer van de woning van de twee zussen.

Fortnite-verslaafde Jayden (10) verziekte de sfeer thuis

ZIEN: De bloedhete vriendin van Radio- en YouTube held Bram Krikke