in

#ikdoenietmeermee-artiesten ontvingen duizenden euro’s noodsteun

Een paar van de artiesten die via social media hun miljoenen volgers hebben opgeroepen te breken met het coronabeleid, ontvingen eerder dit jaar duizenden euro’s aan steun om hun noodlijdende bedrijven overeind te houden.

DJ Chuckie bijvoorbeeld ontving 10.179 euro van het UWV om daarmee lonen van zijn personeel te betalen in de maanden maart, april en mei.

‘Gaat niet om het geld’
En Rapper Bizzey ontving 18.729 euro aan loonsubsidie voor zijn bedrijf. De artiest is een van de belangrijkste aanjagers van #ikdoenietmeermee. Het gaat hem daarbij overigens niet om het geld, maar omdat hij ‘het gevoel heeft dat heel veel dingen niet kloppen’, legt hij uit op Radio 538.

Ook twee grote managementbureaus deden een beroep op staatssteun om de coronaklap op te vangen. Het gaat om SPEC. Management, waar onder andere Brace en Famke Louise onder vallen, en Viking Entertainment van Tim Douwsma en Jebroer. De twee bedrijven toucheerden respectievelijk 31.206 en 35.730 euro.

SPEC en DJ Chuckie reageren niet op een verzoek om commentaar van RTL Z. Viking Entertainment laat weten dat de mening van het bedrijf losstaat van die van de artiesten die ze managen.

Ingehuurd door het ministerie
Verder is opmerkelijk dat Famke Louise zich eerder dit jaar nog liet inhuren voor een campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarin spoorde ze jongeren aan om zich aan de coronaregels te houden.

Lees ook  Hoe slecht is het om met je auto door een plas te rijden? Dit zegt de expert

Dat meldt Shownieuws op basis van documenten die de redactie kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Artiestenbureau SPEC ontving daar ruim 65.000 euro voor. Behalve Famke Louise maakte ook rapper Boef video’s om jongeren te overtuigen van de coronaregels.

Dat Famke Louise nu oproept te breken met de regels, verklaart ze op haar Instagramaccount als een geval van ‘voortschrijdend inzicht’.

‘Een kwestie van overleven’
Is het niet gek om wel overheidssteun te gebruiken, maar je vervolgens te keren tegen dezelfde overheid? Bas Boermans en Steef Badenbroek, directeuren van drie boekingskantoren waar ook artiesten te boeken zijn die de actie steunen, hebben er wel begrip voor.

“De NOW-regeling houdt het huis staande. Maar wat er in dat huis gebeurde, wordt nog steeds onmogelijk gemaakt”, aldus Boerman, wiens bedrijf ruim 2000 euro loonsubsidie kreeg tijdens de eerste NOW-periode. “Het is een kwestie van overleven, zonder stip op de horizon. En vandaar dit luide protest: word eens wakker allemaal!”

Lees ook  10 jaar jonger? Facelift voor Martien in Chateau Meiland

‘Niet per se tegen de overheid’
Volgens de twee directeuren is de oproep niet om de coronaregels te negeren, maar om antwoorden te vragen. Bijvoorbeeld informatie over het testbeleid.

“Het is meer tegen het zere been aanschoppen, Bizzey wil heus niet dat iedereen elkaar nu gaat knuffelen”, legt Boermans uit. “Media is aandacht, en dat is hun game. Artiesten weten hoe het werkt”, aldus Badenbroek. “Ze zijn niet per se tegen de overheid, maar willen duidelijkheid. We staan nu zes, zeven maanden stil.”

Bang om uitgekotst te worden
Volgens de mannen zijn er nog veel meer artiesten die achter de actie staan, maar niet openlijk durven steunen. “De grote jongens zijn bang om uitgekotst te worden”, denkt Badenbroek.

“Als je het coronavirus ziet als iets dat gebruikt wordt op de maatschappij een bepaalde kant op te duwen, dan laat je je nu horen”, vult Boermans aan.

De artiesten die de oproep steunen, doen dat volgens hem omdat ze ‘trouw aan zichzelf willen blijven’. “En je hebt artiesten die denken: ik ben dankbaar voor voor wat het land me geeft en geloof de boodschap van de overheid. Die gaan niet tegen de stroom in nu”, zegt hij.

Rico heeft misofonie: ‘Hij kan niet tegen tikken, smakken, en zelfs ademen’

Gezin geeft hun hond een kruk zodat hij zijn vriendjes over de muur kan zien