in

Ik ontdekte zopas waarom deze grafstenen elkaars handjes vasthouden en mijn hart kan het niet langer aan!

Er doet een liefdesverhaal de ronde dat verder reikt dan in het leven en in het graf. Hun graven mogen dan wel gescheiden zijn, maar hun harten blijven één.

Het verhaal begint 130 jaar geleden in een klein dorpje in Nederland (meer in het bijzonder in Roermond). Het liefdesverhaal leek behoorlijk eenvoudig: Kolonel J.W.C. Van Gorkum werd verliefd op Jonkvrouw van Aefferden.

Hun liefde veroorzaakte echter een schandaal. De kolonel was geen lid van de adel, terwijl van Aefferden dat wel was.

Verschillen in geloofsovertuiging compliceerden hun liefde nog. De kolonel was protestant, terwijl zijn liefde praktiserend katholiek was.

Ondanks hun verschillen trouwden de twee in 1842. Hun liefde was zo sterk dat noch hun sociale status noch hun geloofsovertuiging hen kon scheiden.

Lees ook  Een communicatiemedewerker redt twee agenten in nood. Zijn werkgever straft hem voor zijn heldendaad!

Helaas speelde hun geloofsovertuiging wel een rol bij hun dood. Nadat hij 42 jaar met zijn prachtige bruid getrouwd was, overleed de kolonel op 75-jarige leeftijd.

Zoals verwacht werd hij begraven op de protestantse begraafplaats. Zijn graf lag vlak naast de muur die de begraafplaats scheidde van de katholieke begraafplaats.

Ondertussen leefde van Aefferden nog verschillende jaren na het overlijden van haar echtgenoot. Ze wist echter dat ze na haar dood samen met haar familie op de katholieke begraafplaats begraven zou worden.

Ze koos er echter voor om niet samen met haar familie begraven te worden.

Lees ook  Links of rechts? Dit is waarom je het niet uit elkaar kan houden

Ze werd alleen begraven, maar dat is niet helemaal waar. Hoewel de muur hen scheidt, is ze toch zo dicht mogelijk bij haar echtgenoot begraven.

Zelfs nog hartverscheurender: hun graven houden “handjes” vast over de muur die hen scheidt. De grafstenen zorgden voor ophef maar de autoriteiten keurden het toch goed wegens de voortreffelijke reputatie van de jonkvrouw en de kolonel.

Vandaag is het graf wereldberoemd en wordt het ook wel eens “het graf met de handjes” genoemd.

Dit graf doet ons eraan herinneren dat echte liefde geen grenzen kent. Een boodschap die vandaag belangrijker dan ooit is!

DEEL dit met je vrienden!

Deze man bouwde een kamer voor zijn hond en het is wellicht mooier dan jouw appartement.

Een kat valt in de kooi van de lynx. De reactie van de kat laat wereldwijd de monden openvallen.