in

“Ik liet mijn scriptie schrijven voor €1950 van mijn DUO-lening”

Anne* heeft haar scriptie door iemand laten schrijven. Ze betaalde er 1950 euro voor, geld afkomstig van haar DUO-lening. Ondanks het frauduleuze karakter van haar daad voelt ze zich er meer dan prima bij en heeft ze zelfs het gevoel haar medestudenten te slim af te zijn geweest.

Wat doe je als die scriptiedeadline steeds dichterbij komt en je nog geen woord op papier hebt gekregen? Een uitstapje naar de scriptiebegeleider, misschien op scriptieretraite naar het buitenland of een ghostwriter inhuren? Tegenwoordig kan het allemaal.

Of het nou een gevolg is van een falend onderwijssysteem of een perfect voorbeeld is van luie studenten die denken met geld alles op te kunnen lossen, een ding is zeker: steeds vaker krijgen studenten hulp bij het schrijven van hun scriptie.

Typ het woord scriptiebegeleiding in op Marktplaats en je krijgt meer dan 600 hits. Volgens Het Parool zijn er naar schatting ruim 100 bureaus in Nederland die studenten met hun scriptie helpen. Uit recent onderzoek van onze collega’s van Pointer bleek zelfs dat er op 1 januari 2019 128 bedrijven die scriptiebegeleiding aanbieden, stonden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

In De Groene Amsterdammer verscheen vorig jaar een artikel over de toenemende hulp bij scripties. Uit onderzoek onder studenten wereldwijd bleek dat sinds 2014 15,7% hun werk wel eens uitbesteedt, terwijl dit de afgelopen 40 jaar ongeveer op 3,5% lag.

Wij spraken met Anne*. Zij kocht haar scriptie van bijna tweeduizend euro op Marktplaats. Tot op de dag van vandaag heeft ze geen idee wie de ‘ghostwriter’ is, maar haar scriptie is ingeleverd.

Waarom heb je je scriptie niet gewoon zelf geschreven?
“Om mijn studie af te ronden moest ik gaan solliciteren voor een afstudeerstage waar ik mijn scriptie kon schrijven.

Toen ik erachter kwam dat je fulltime bezig bent met die stage terwijl je nauwelijks betaald krijgt, dacht ik slim te zijn door te solliciteren voor een echte baan bij dat bedrijf. Ik werd aangenomen en was van plan om m’n scriptie ernaast te doen. Op school dachten ze dat ik stage liep.

Eenmaal aan het werk was het een stuk zwaarder dan verwacht en realiseerde ik me dat ik echt geen tijd zou hebben om die scriptie nog te schrijven. Ik begon in september aan mijn baan en had toen nog tien maanden om mijn scriptie in te leveren, maar in februari had ik eigenlijk nog steeds nauwelijks vooruitgang geboekt. Op een gegeven moment dacht ik ‘shit, ik moet dit echt gaan fixen’.”

Hoe kwam je op het idee om een scriptie te kopen?
“Ik weet eigenlijk niet precies meer hoe ik op het idee ben gekomen om iemand in te huren, maar ik geloof dat ik op Marktplaats ‘hulp bij scriptie’ heb ingetypt. Toen kreeg ik echt ontzettend veel hits. Veel daarvan waren ‘ghostwriters’, je weet niet wie ze zijn.

De meeste profielen zagen er heel professioneel uit dus ik dacht meteen ‘dit ga ik doen’. Zelfs mijn moeder zei dat ik het gewoon op deze manier moest doen. Die zag mij die scriptie ook niet maken.

Iemand vinden ging niet heel soepel en tot twee keer toe heb ik mijn geld terug gekregen van iemand die het niet af kreeg. Daardoor verloor ik best veel tijd.

Maar de derde keer vond ik iemand waarbij het meteen goed voelde. Ik had toen nog maar twee maanden om m’n scriptie in te leveren. De ghostwriter ging direct aan de slag met het eerste deel aan de hand van interviews en het enquête-onderzoek dat ik eerder dat jaar al bij het bedrijf had gedaan.

Uiteindelijk heb ik wel uitstel moeten vragen bij de examencommissie. Die kreeg ik en inmiddels heb ik mijn hele scriptie ingeleverd.”

Hoeveel moest je de ghostwriter betalen en hoe kwam je aan dat geld?
“Ik heb hem uiteindelijk €1950 betaald, in drie delen van €650. Ik heb het gewoon betaald van DUO. Ik had een prestatiebeurs en leende maximaal dus daar kon ik het mee financieren. Uiteindelijk is dat financieel gezien een slimme zet geweest, anders had ik nog een jaar collegegeld moeten betalen en vrij moeten nemen van mijn werk om de scriptie zelf te schrijven. Dat zou me uiteindelijk dus veel meer geld hebben gekost.”

Lees ook  Moeder komt erachter dat haar zoon 10 mensen beroofd heeft. Haar straf wordt momenteel door duizenden mensen geprezen!

Dacht je echt dat je het zelf niet zou kunnen of ging het gewoon om een gebrek aan motivatie?
“Ik had geen motivatie maar ik had er ook echt de tijd niet voor. Ik had misschien wel tijd kunnen maken, maar op het moment dat je weet dat iemand anders dit voor je kan doen en het geld je eigenlijk niet uitmaakt, dan is die keuze heel snel gemaakt.”

Ben je niet bang om door de mand te vallen?
“Nee, absoluut niet. Ik zie niet echt een reden waarom iemand er achter zou kunnen komen. Alles wat ik heb ingeleverd heb ik zelf ook gelezen en als ik iets niet duidelijk vond, vroeg ik of de ghostwriter het me wilde uitleggen. Daardoor heb ik eigenlijk alles wat in die scriptie staat zelf ook geleerd. Dus als iemand nu een inhoudelijke vraag zou stellen, weet ik precies wat ik moet antwoorden. Bovendien had ik het onderzoek natuurlijk wel zelf gedaan, hij heeft het gewoon voor me uitgewerkt.

Ik ben ook niet echt verbaasd dat mijn studie het niet door heeft gehad. Ik ben heel blij met mijn studie, ik vind het echt een topopleiding. Hoe hadden zij nou kunnen weten dat ik die scriptie niet heb geschreven? Alles wat ik heb ingeleverd is in zijn schrijfstijl. Bij mijn opleiding zijn er aparte docenten die puur en alleen bezig zijn met scripties checken.

Mijn eigen docenten, waar ik vakken bij heb gevolgd, zijn er dus helemaal niet aan te pas gekomen. En natuurlijk heeft de jongen die het voor me schreef soms ook fouten gemaakt, dus het was ook niet perfect. Dan waren ze misschien wel achterdochtig geworden.”

Weten vrienden en familie dit en wat waren hun reacties?
“Ja, de meesten van mijn familie en vrienden heb ik het gewoon verteld. Ze wisten vaak, net als ik, niet eens dat het kon. Maar de collega’s aan wie ik het vertelde, herkenden mijn verhaal vaker dan ik had verwacht.

Die zeiden dat ze allemaal wel iemand kenden die een opdracht of scriptie voor andere schreef, of deze juist kocht. Ik heb er eigenlijk geen negatieve reacties op gekregen. Ze vragen soms wel of ik het niet zonde van mijn geld vind, maar geld boeit mij niet echt. Ik heb het uiteindelijk wel gewoon mijn studie gehaald.

Weet je wat het is, er zijn natuurlijk hartstikke veel studenten die wel gewoon hun eigen scriptie schrijven. Maar ik heb de keuze gemaakt om te gaan werken. Ik heb nu meer werkervaring dan de rest van de studenten uit mijn jaar. Ik had nu ook kunnen beginnen aan een stage maar ik vlieg volgende week naar het buitenland voor een managementbaan. Dus ik ben eigenlijk heel blij met mijn keuze.”

7 keer onze eigen lievelingsproducties van 2019

Kijk, hier is onze navel! We willen niet te veel op onszelf gericht zijn, maar in de geest van de feestdagen moet je het ons maar vergeven. Hier zijn de producties van onze redactie waar we in 2019 het meest trots op waren, en waarom:

Het is niet niks om dakloos te zijn in Nederland. Want waar moet je heen? In deze aflevering van Marts Vlammende Vraag ging ik met Frank op zoek naar een slaapplek. Frank is niet alleen dakloos maar ook activist. Maakt hij het hierdoor nog moeilijker voor zichzelf om een plek te vinden? Hij gaat in het Vondelpark slapen en hij belt bij Halsema en de politie aan en gaat fel in gesprek met Handhaving. Waar is Frank mee bezig en is hij eng of vreemd?

Eén van de spannendste en tegelijk ongemakkelijkste dingen van dit jaar om te doen was dit: met een smoes bij een abortuskliniek naar binnen lopen en een half uur in de wachtkamer zitten om maar te hopen dat de apps de locatie registreren. Gelukkig niet voor niks: lees hier het verhaal dat het aankomende jaar wellicht nog een staartje krijgt.

Lees ook  Netelroos: dit zijn de symptomen en zo behandel je het

Wie is het slachtoffer: de boer of de natuur? De stikstofproblematiek van afgelopen jaar was het ultieme onderwerp voor een Meet-up. In de Meet-up brengen we twee perspectieven samen en gaan we in gesprek met mensen die van elkaar kunnen leren. Voor dit item zijn we naar het boerenprotest in Den Haag geweest en hebben we boswachter Arjan in gesprek laten gaan met melkveehouder Ingrid.

In deze aflevering was het heel duidelijk zichtbaar dat deze mensen eigenlijk lijnrecht tegenover elkaar stonden. Beide begonnen met het standpunt dat hun eigen sector het slachtoffer was om aan het einde van de video te concluderen dat eigenlijk iedereen de dupe was van deze maatregel. Na afloop gingen we met boerin Ingrid nog een kopje koffie drinken aan de keukentafel.

Zij vertelde aan haar man en kinderen wat de boswachter haar allemaal had verteld, dat sommige dingen heel anders zaten dan dat zij dachten. En zo heeft de Meet-up haar toch een ander perspectief kunnen geven.

Ik vond dit moeilijk kiezen. We hebben als team waanzinnig hard gewerkt aan tal van producties waar ik trots op ben. Na lang wikken en wegen kies ik dan toch voor de productie Mijn Wijk. Een productie die de rauwe kant laat zien van het opgroeien in de Bijlmer, door de ogen van rapper Latifah. Van voorproductie tot camerawerk tot eindresultaat: het was een fijn project.

Ik ben voor de vormgeving los gegaan met een collagestijl, wat leidde tot soms vrij ingewikkeld animeren met zoveel lagen in mijn compositie. Maar uiteindelijk door de bomen het bos gezien, en het tot een final vormgeving kunnen breien, waar ik blij mee ben!

Dit vind ik enorm moeilijk om te beantwoorden gezien mijn schamele twee maanden werk bij Brandpunt+. Qua illustratief werk werd ik echt vrolijk van het visueel concreet maken van abstractere stukken. Dit stuk is daar een voorbeeld van.

Maar ook de momenten waarop ik juist af kon stappen van die comfort zone om middels collage te werken bij het stuk over de amazone. Dit omdat ik de beeldtaal die daar ontstaan is echt als een ontdekking zie waarvan ik denk dat we die nog vaker in kunnen zetten. Emoji-rebus en al.

Jan van Tienen: We moeten af van het idee dat een psychose alleen maar eng en verdrietig is

Moet je nou eens horen wat me overkwam. Ik was op een festival en daar kwam ik Linde van Schuppen tegen. We raakten aan de praat over Lindes promotieonderzoek, en dat bleek woest interessant te zijn. Een poosje later zat ik met haar in het café, te luisteren naar haar mooie, interessante, ontroerende kijk op psychoses en taal en verhalen.

Ik vertelde wat over mijn familie, we hadden het over het leven zelf, we dronken koffie en we rookten stiekem een sigaret. Na afloop schreef ik op wat zij had verteld, zij corrigeerde een paar dingen die ik verkeerd had begrepen en toen was het stuk klaar. Ik vind de journalistiek soms: leuk.

Ylja Band: Eline investeert het Shell-geld van haar vader in duurzame projecten

Wat zou jij doen met een kwart miljoen?
De hele kroeg trakteren op champagne, die bak kopen waar je iedereen jaloers mee zal maken, je studieschuld afbetalen of eindelijk op wereldreis gaan? Eline ontving op haar 18e van haar vader een pakket aandelen o.a. van Shell. Geld waarmee ze nog net geen appartement in de randstand kon kopen – niet dat ze dat van plan was. De activistische Eline investeert het oliegeld liever op een zo duurzaam mogelijke manier.

In haar documentaire Petrol Dollars For a Different Engine legt ze haar lastige zoektocht vast. Ik ben benieuwd of ik zo dapper zou zijn als Eline, of dat ik de verleiding niet had kunnen weerstaan er een appartement van te kopen. “Geld definieert je niet als mens. Het gaat er juist om wat je ermee doet.” Dus opnieuw de vraag: wat zou jij doen met een kwart miljoen?

Glennis Grace waarschuwt: “Zeg niets verkeerds over André Hazes, want ik krijg echt ruzie met je!”

Moeder uit Nederland betrapt vriend met hoofd tussen benen van 10-jarig dochtertje