in

IJsbeer doodt Nederlander (39) op Spitsbergen

Een Nederlander is vandaag gedood door een ijsbeer op Spitsbergen in de Noordelijke IJszee. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

De man werd ‘s nachts rond 04.00 uur aangevallen toen hij in zijn tent lag op een kampeerplek in de plaats Longyearbyen.

Hij werd nog met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar werd daar doodverklaard door een arts.

Het slachtoffer is een 39-jarige man uit Amsterdam. Hij was sinds twee jaar de beheerder van de camping, vertelt eigenaresse Michelle van Dijk.

,,Toen ik vanochtend gebeld werd door de politie, was ik in shock. En dat ben ik eigenlijk nog steeds. In de 44 jaar dat de camping bestaat, hebben we nog nooit zoiets meegemaakt.”

Buitenlandse Zaken staat in contact met de familie en verleent consulaire bijstand. Op sociale media van het slachtoffer staat onder andere dat hij een gediplomeerd poolgids was. De steunbetuigingen en condoleances lopen inmiddels binnen.

Lees ook  Ontstekingsremmende voedingsmiddelen die borstkanker voorkomen

Ook de eigenaresse is erg emotioneel. ,,Ik kende hem al zestien jaar. Hij was een ontzettend geliefd persoon. Iedereen die hem ontmoette, mocht hem gelijk. Hij was gewoon een ontzettende leuke gast.”

Neergeschoten
Toen de aanval plaatsvond, waren zes anderen aanwezig op de camping. Zij raakten niet gewond, maar zijn naar het ziekenhuis gebracht voor psychologische hulp. Het gaat om drie Duitsers, een Noor, een Fin en een Italiaan.

Omstanders hebben het dier neergeschoten, waarna de ijsbeer nog richting het nabijgelegen vliegveld is gelopen. Daar werd hij niet veel later op een parkeerplek dood gevonden.

IJsberen mogen alleen doodgeschoten worden als er sprake is van zelfverdediging, omdat ze een beschermde diersoort zijn.

Volgens eigenaresse Van Dijk had de beheerder zelf ook een wapen. ,,Daar heeft hij een training voor gevolgd en is in dat gebied heel gebruikelijk.

De meeste inwoners hebben daar een wapen, de toeristen niet. Ik vermoed dat een poolgids die ook op de camping stond de ijsbeer heeft neergeschoten.”

Lees ook  Femke Halsema is genomineerd voor prijs van beste burgemeester ter wereld

Vervangend gouverneur Sølvi Elvedahl van de Noorse eilandengroep spreekt in een verklaring van een ‘tragische gebeurtenis’.

,,Maar het is ook een sterke herinnering dat we wonen in land met ijsberen en dat we de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om onszelf te beschermen.”

Sinds negen jaar
Volgens de vervangend gouverneur hebben meerdere ijsberen de afgelopen dagen het gebied bezocht, iets wat niet ongebruikelijk is. Het is nog niet duidelijk of de beer die de Nederlander aanviel dat ook heeft gedaan.

Het zou de eerste dodelijke aanval van een ijsbeer zijn in negen jaar op Spitsbergen, waar naar schatting 975 ijsberen leven en een kleine 3000 mensen wonen.

In 2011 viel een ijsbeer een groep Britse kampeerders aan, waarbij een 17-jarige jongen werd gedood en vier anderen zwaargewond raakten.

Vermist: Niek (56) ging een rondje hardlopen in het Haagse Bos, maar is nog niet teruggekomen

Joodse vader en zoon willen niet naast vrouw zitten, Melanie (38) klaagt easyJet aan