in

Huisarts geschorst na missen hersentumor bij vrouw

Het tuchtcollege heeft een huisarts geschorst voor drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij onzorgvuldig is geweest en daardoor een hersentumor over het hoofd zag. De huisarts had al eerder een soortgelijke fout gemaakt.

De patiënte in kwestie had een klacht tegen de dokter ingediend. Ze had op reis hoofdpijn gekregen en vanaf haar vakantieadres al naar de arts gebeld. Vervolgens besloot ze naar huis te gaan.

Tumor
In eigen land raadpleegde ze de dokter twee keer. Deze dacht eerst aan migraine, vervolgens aan darmproblemen. De arts vertrok op vakantie en de vrouw ging bij een collega te rade. Die stuurde haar naar het ziekenhuis, waar de tumor werd vastgesteld.

Lees ook  Gehakt kan iedereen wel maken maar deze lekkernij is een liga op zich. Probeer het gerust!

Het college stelt dat de huisarts geen goed en uitgebreid onderzoek heeft gedaan. Bij het bepalen van de maatregel houdt het college rekening met een eerdere beslissing van het tuchtcollege waarbij hem een berisping werd opgelegd voor vergelijkbaar handelen.

Gebrek aan zelfinzicht
Het college rekent het de huisarts zwaar aan dat hij daarna zijn handelen niet heeft verbeterd. Daarnaast vindt het college dat de huisarts een gebrek aan zelfinzicht heeft en zich weinig invoelend naar klaagster heeft opgesteld.

Lees ook  ’Man (60) poogt ruzie te sussen, eindigt in coma’

De huisarts stelt dat de klachten niet terecht zijn. Hij is van mening dat hij bij beide consulten de verdedigbare zorg heeft verleend.

Medische toestand Van Ruijven verslechtert: shorttrackster vecht voor haar leven

Nieuwe donorwet: wie geen keuze invult, wordt automatisch orgaandonor