in

Huibert werd slachtoffer van datingfraude: ‘voor 16.000 euro opgelicht, toch hoop ik haar nog een keer te zien’

Huibert Krabbendam uit Lisse zag zijn toekomst met de 38-jarige Anna al helemaal voor zich. Blind van verliefdheid maakte hij 16.000 euro over, maar toen kwam ze toch niet naar Nederland.

Huibert is daarmee een van de 259 mensen die in 2019 slachtoffer zijn geworden van datingfraude.

Hij kwam net uit een langdurige relatie. En met 55 jaar begon de tijd te dringen om zijn kinderwens nog eens uit te laten komen. Via de datingwebsite Plenty of Fish kwam hij Anna tegen.

Jong, leuk uiterlijk, en ze had zelfs al een 5-jarig dochtertje. Anna wist precies hoe ze haar slachtoffer moest bespelen, vertelt Huibert.

“Ze paste iedere keer haar profiel een klein beetje aan, zodat het steeds meer ging lijken op mijn ideale toekomstplaatje.

We hadden het helemaal bedacht. Zij zou hierheen komen, en dan zouden we ons vestigen in België.”

Alle contact was digitaal, want een videogesprek hadden ze nooit gehad, laat staan een ontmoeting in het echt. Eén keer belden ze, zo’n 50 seconden.

Dat vond ik wel vreemd, maar ze had altijd een smoesje klaar. Een slechte connectie, geen beltegoed, of ze zat in Dubai waar skypen niet toegestaan was. Ik was graag naar Turkije gevlogen, maar dat hield ze af.”

Lees ook  Bij haar geboorte werd ze “Klein Duimpje” genoemd. Maar 12 jaar later is het wonder compleet.

Miljoenenerfenis
Toch liet Huibert zich meeslepen in een online verliefdheid. Het toekomstperspectief werd zelfs nog mooier, want Anna liet weten dat ze recht had op een flinke erfenis, met dank aan haar overleden ex-man.

Hij had in Turkije een bedrijf in ertswinning gehad, ter waarde van 3,5 miljoen euro. Maar om dat geld vrij te maken had ze 50.000 euro nodig, en ze kwam 16.000 tekort.

In een moment van emotionele zwakheid heb ik dat toen overgemaakt. Want ik dacht: wat maakt geld nou uit als het om je toekomst gaat? En die miljoenen spelen ook mee, natuurlijk.

Ze zei dat ik kon stoppen met werken, me kon richten op het gezinsleven. Ik wilde niet eens stoppen met werken, maar verder klonk het gewoon perfect.”

Pas toen Anna haar reis naar Nederland had afgezegd, kreeg hij argwaan. Hij zocht nog contact met de politie en met zijn bank, maar het geld was weg. “Want ja, ik heb het toch zelf overgemaakt.”

Doelgroep van 45-plussers
Het verhaal van Huibert lijkt naïef, maar hij is zeker niet de enige. Vaak zijn het 45-plussers die worden opgelicht, meestal een vrouw, op zoek naar die laatste kans op de ware liefde. Samen zijn de slachtoffers van datingfraude afgelopen jaar voor 3.744.300 euro opgelicht.

Lees ook  3-jarige verliest tenen bijna na spelen op strand – nu waarschuwt zijn moeder voor het gevaar in het zand

Dat is meer dan twee keer zoveel ten opzichte van twee jaar terug, toen de totale buit op 1.651.769 euro stond, blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk die zijn opgevraagd door nu.nl.

Maar, zo benadrukt de Fraudehelpdesk, deze cijfers zijn slechts het topje van de ijsberg. Verwacht wordt dat veel slachtoffers van datingfraude geen melding maken van hun zaak.

Toch nog hoop
Hoewel hij er nuchter over kan praten, is het voor Huibert nog steeds moeilijk te verkroppen dat Anna vermoedelijk niet echt bestaat.

Ik weet dat het naïef klinkt, maar toch heb ik nog steeds een beetje hoop dat ze binnenkort een berichtje stuurt dat ze toch hierheen komt. Ik heb dan ook nog steeds contact met haar.

Ik wil niet denken aan de mogelijkheid dat het een team van vijf Ghanezen met een van internet gehaalde foto is, dat erachter zit.

Maar ik wil anderen wel waarschuwen. Want er is een moment dat je geld gaat overmaken, en dan kun je het doorzetten, of je kunt het niet doen. Ik hoop dat anderen kunnen leren van mijn verhaal.”

Fotoshoot met hond loopt fataal af: ruim 40 hechtingen!

Vader Johan en zoon Kevin worden uit sociale woning gezet: “Huren op privémarkt is te duur. Vrijdag staan we gewoon op straat”