in

Hond wijkt niet van de zijde van een stervende olifant.

Olifanten zijn niet alleen de grootste landdieren. Geen enkel zoogdier heeft zo’n ontwikkeld sociaal gevoel als olifanten. Met hun kudde, onder wie ze de jongeren, ouderen en zwakkeren beschermen, leggen ze dagelijks tot 30 km af. In Thailand worden de olifanten nog al te vaak uit hun natuurlijke habitat weggerukt om als lastdier of rijdier voor toeristen te werken. Als ze nog maar een kalfje zijn, worden ze bij hun moeders weg geroofd, en wordt hun wil in gruwelijke omstandigheden “gebroken.” Naast de psychische schade bezwijken de grijze reuzen vaak aan uitputting.

Ook de olifant Boon Thong moest 30 jaar lang toeristen op haar rug ronddragen, wat bijna haar rug brak. Na decennialang leed werd ze gelukkig gered en kon de meer dan 60-jarige olifantendame haar oude dag doorbrengen in het opvangcentrum “Boon Lott’s Elephant Sanctuary (BLES).” In het 240 hectare grote natuurreservaat in het noorden van Thailand vinden geredde olifanten een tweede thuis. 5 jaar lang kon Boon Thong van haar herwonnen vrijheid genieten en zonder last door de wildernis kuieren. Nu eist de leeftijd haar tol en is het tijd om de wereld te verlaten. Maar niet alleen.

Lees ook  Peter R. de Vries zorgt voor flink wat imago schade aan Bridget Maasland

Olifanten zijn niet de enige viervoeters in het opvangcentrum, ook de hand Pancake behoort daartoe. BLES-oprichtster Katerhine Connor redde de straathond van de straat en voedde de hond op tussen de olifanten. Als ze voelt dat het einde van Boon Thong nadert, legt ze zich trouw naast het grote dier en wijkt niet van haar zijde.

Lees ook  Baby wordt enkele dagen na de abortuslimiet van 24 weken geboren. 9 maanden later kunnen artsen hun ogen niet geloven

“Pancake, met het gouden hart, week niet een dag van de zijde van Boon Thong”, schreef de organisatie op haar Facebookpagina. “Ze wist dat ze steun nodig had en bleef tot zonsondergang rustig bij Boon Thong liggen – tot de laatste adem.”

Na al die jaren van kommer en kwel kon de olifant rustig heengaan omringd door liefdevolle vier- en tweevoeters. “Ze kon eindelijk over haar eigen leven beschikken”, herinnert Katherine zich. “Ze had haar lievelingsplekje, schuurde altijd tegen dezelfde boom en dronk altijd aan dezelfde plas.”

De medewerkers van het opvangcentrum zullen Boon Thong voor altijd in hun hart meedragen. En ook de hond Pancake heeft voor de grote reus een plekje in haar nog groter hart.

Een kind uit het vierde klasje schrijft een opstelletje over b*rsten. De lerares liet haar rode balpen van het lachen uit haar handen vallen.

Bejaarde man wordt tijdens ziekelijke “grap” door autopassagier van zijn fiets geduwd.