in

‘Holland’s Got Talent-finalist Lars maakt deel uit van grootste kinderp*rnozaak ooit in België’

Justitie in België heeft vijf mannen in het vizier die samen 11.776.954 bestanden aan kinderp*rno verzamelden en uitwisselden. Een van de spilfiguren is de Nederlander Lars De R. (28) uit Krommenie. Hij nam in 2009 deel aan Holland’s Got Talent en zit in Nederland een celstraf uit wegens s*ksueel misbruik van jongetjes.

Er wordt gesproken van de grootste kinderp*rnozaak ooit in ons buurland, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ,,Wie met mijn zoontjes wil spelen, moet betalen.’’

Het begon met het uitwisselen van naaktfoto’s van kinderen vanachter hun computer. Later spraken deze vijf mannen, die allen zijn opgepakt, ook in het echt af. Dan fotografeerden ze jongetjes in het zwembad of gingen ze met hun eigen kinderen én hun pedofiele vrienden op reis.

Dat deden ze onder meer in België en Nederland. De speurders identificeerden tot nog toe 38 slachtoffers – Belgische, maar ook Duitse, Nederlandse, Portugese en Amerikaanse. Duizenden slachtoffertjes uit die foto’s en video’s zijn nog altijd niet geïdentificeerd.

,,Ik zit bijna 25 jaar in deze sector en dacht dat ik alles had gezien. Maar nog nooit alles in één dossier, zoals nu’’, zegt Heidi De Pauw, CEO van Child Focus tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De organisatie heeft zich burgerlijke partij gesteld voor de duizenden slachtoffers van kindermisbruik die nog niet konden worden geïdentificeerd in dit onderzoek. De rode draad tegen de vijf verdachten: het constante verzamelen van kinderp*rno, van 2004 tot 2017.

Magazijnmedewerker

Op 24 mei 2015 loopt Michael T. als eerste tegen de lamp. De politie arresteert de magazijnmedewerker uit Kortrijk – op dat moment 34 jaar – op het strand van Blankenberge tijdens het fotograferen van (half)n*akte kinderen. Dat is niet de eerste keer: tien jaar eerder heeft de politie hem al ondervraagd voor gelijkaardige feiten. Nadien wordt hij nog met zijn camera betrapt op het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke en in De Blaarmeersen in Gent.

Bij een huiszoeking bij Michael T. thuis vinden de speurders kinderpo*rno. Het onderzoek toont aan dat de West-Vlaming wel erg veel contact heeft met Dimitry D. (dan 28), een computerspecialist uit Wetteren, en Niels M. (dan 26), een manager uit Sint-Truiden. Er volgt ook een huiszoeking bij Dimitry D. De vrijgezel woont bij zijn ouders op een verbouwde zolder.

Het is raak. In totaal vinden de speurders er 15 terabyte aan teksten, foto’s en video’s met kinderp*rno: 11.776.954 bestanden. Zonder dubbels zijn het er nog altijd 8.809.135. Dat is ongekend in België. Gezien de omvang wordt de hulp ingeroepen van analisten van Europol, die de miljoenen foto’s en filmpjes moeten analyseren.

In verschillende Europese landen worden tijdelijke taskforces opgericht. In België komt er een cel met specialisten van de federale gerechtelijke politie (FGP) Gent, de FGP Brugge en de lokale recherche van Kortrijk-Kuurne-Lendelede. Operatie Azraël – naar de kat van Gargamel uit ‘De Smurfen’ – is geboren.

Holland’s Got Talent
Voor de onderzoekers is het snel duidelijk: normaal vinden ze in dergelijke dossiers veel ‘oude kinderpo*no’. Dat wil zeggen: expliciete beelden die eerder opdoken in onderzoeken. In het Belgische dossier zitten veel bestanden die ze nooit eerder tegenkwamen: 664 compleet nieuwe reeksen, waarbij één reeks soms honderden foto’s telt.

Europol noemt die hoeveelheid ‘uniek’. De speurders ontdekken ook dat er niet drie, maar eigenlijk vijf zogeheten kernfiguren zijn. Want naast de drie namen van verdachten die ze al kennen, breidt het onderzoek uit naar Nederlander Lars De R. (dan 23) – door zijn deelname in 2009 aan Holland’s Got Talent een bekend figuur – en de Brit Samuel K. (dan 33).

Computerspecialist Dimitry D. is voor de onderzoekers de bibliothecaris. Hij helpt de anderen met het verbergen van hun bestanden en houdt een back-up bij van alle kinderp*rno. Dat doet hij enorm gestructureerd: met mappen en submappen, onderverdeeld op basis van het type misbruik, de leeftijd en de afkomst van de kinderen. Dimitry D. kent ook de paswoorden van de anderen. Af en toe neemt hij zelfs van afstand hun scherm over.

Lees ook  Wat zal er gebeuren wanneer je al je exen in een groepsapp toevoegt? Deze gast doet het gewoon:

Eén van de jachtterreinen van de verdachten voor nieuwe kinderp*rno: Omeagle, een populaire chatwebsite waarbij gebruikers anoniem met elkaar kunnen praten. De verdachten geven zich daar uit voor meisjes en contacteren minderjarige jongens. Ze sturen zogezegd foto’s van hun blote borsten en vragen de jongens daarop om ook ‘iets’ te doen of te tonen. Zonder dat de slachtoffers het beseffen, bewaart de Belgische bende die beelden en ruilt ze met andere pedofielen.

Camera in spons

Opvallend: de vijf hebben niet enkel online, maar ook offline contact. De speurders plaatsen de eerste ontmoeting in 2006, bij Michael T. thuis. Daar kijken Niels M. en hij samen naar kinderp*rno. M. blijft er twee of drie nachten slapen. Overdag trekt het duo naar de kust. Michael T. maakt daar foto’s van spelende en naakte kinderen. Ze wisselen ook dvd’s met verboden beelden uit.

Alles samen reconstrueren de speurders tientallen gelijkaardige ontmoetingen tussen de betrokkenen. Die dates spelen zich af in alle uithoeken van het land. Zo trekken Niels M. en Dimitry D. in oktober 2013 naar Molenheide, in Houthalen-Helchteren.

De tweejarige zoon van Niels M. is daarbij aanwezig. Uit conversaties die de speurders terugvinden op de computers van de verdachten blijkt dat Niels M. zijn zoontje naakt heeft achtergelaten bij Dimitry D., ook al kent hij diens s*ksuele voorkeur maar al te goed. Op dat afspraakje neemt Dimitry D. meer dan tweehonderd foto’s van het jongetje in zijn slip. ,,Het mocht van zijn vader’’, verklaart hij later aan de politie.

De dates gaan ook naar de ijsbaan in Gent – Dimitry D. kan goed schaatsen en zoekt zo contact met minderjarige jongens. Andere keren spreken ze af in een hotel in Antwerpen. Vooral om te kijken naar kinderp*rno. Op één van die ontmoetingen zijn vier verdachten aanwezig. Ze boeken twee kamers.

De verdachten helpen elkaar ook. Zo koopt Michael T. in Nederland een pencamera voor zijn maatje Dimitry D. en spreken de twee af op de Korenmarkt in Gent, om te bekijken hoe ze de verborgen camera het best kunnen gebruiken. Ze verbergen hem in uitgeholde sponsen en doucheflacons die ze achterlaten op plaatsen waar minderjarige jongetjes zich douchen.

In hun chatsessies hebben ze het openlijk over hun doelpubliek. ,,Ik doe alles onder de 6 ook nog. Favo leeftijd rond de 5’’, schrijven ze. Ze laten jongens tot 16 jaar voor hen erotische poses aannemen of s*ksuele handelingen stellen. Hun interesse verdwijnt zodra de kinderen schaamhaar krijgen. En hoewel ze duidelijk uit zijn op minderjarige jongens, zitten er ook heel wat meisjes onder de miljoenen bestanden met kinderp*rno. Die ‘plaatjes’ gebruiken ze om te ruilen.

Michael T. trekt met een Waalse man en zijn zoontje naar een naaktzwembad. Daar filmt hij met een onderwatercamera hoe hij de 9-jarige jongen aanrandt. Op de beelden is duidelijk te zien dat de vader toekijkt en daarvan geniet.

Kerstmarkt
Niels M. (31), manager uit Sint-Truiden.
Niels M. (31), manager uit Sint-Truiden. © HLN
De verdachten sleuren ook steeds vaker hun eigen kinderen of kinderen die ze kennen mee naar afspraken. Zo reizen Samuel K. en Niels M. samen naar Spanje. De Limburger heeft zijn zoon van 3, zijn stiefzoon van 9 en een leeftijdsgenootje mee.

Uit onderzoek blijkt later dat Niels M. de broek van één van de kinderen daar naar beneden heeft getrokken en zijn billen uit elkaar heeft geduwd. De Brit geeft dat toe in een politieverhoor. Terwijl de kinderen daar zijn, kijken ze ook naar kinderp*rno.

De mannen zijn eerder al in aanraking gekomen met politie en gerecht, maar dat stopt hen niet. Zo belandt Michael T. in 2014 enkele maanden in de gevangenis wegens kinderp*rno. Wanneer hij vrijkomt, maakt hij meteen een afspraak met zijn vroegere ‘pedomaatjes’. De bende spreekt vervolgens onder meer af in de Zoo van Antwerpen, in een B&B in Gent en op de kerstmarkt in Gent. In de zomer van 2015 maken ze tijdens het chatten afspraken om naar het vakantiepark De Vossemeren in Lommel te trekken. Niels M. wil zijn kinderen meenemen.

Lees ook  16 schaatssters staan stokstijf op het ijs. Maar kijk wat ze doen als de muziek uit de boxen klinkt!

Maar wie met mijn kinderen wil spelen, zal moeten betalen’’, laat de Limburger zijn reisgenoten weten. Zijn stiefzoon is op dat moment 10 jaar, zijn eigen zoon nog geen 4 jaar.

Gestoeid en geplaagd
Samuel K. (38), een leraar uit Harlow, Engeland.
Samuel K. (38), een leraar uit Harlow, Engeland. © HLN
Dimitry D. is vrijgezel en naar eigen zeggen ,,stapelverliefd op zijn buddy’s’’. Dat zijn twee minderjarige kinderen van een vrouw die hij vaak opzoekt nadat hij haar als ICT-specialist heeft geholpen met haar laptop. De speurders vinden meer dan 6.200 foto’s en filmpjes van haar twee zonen terug bij de Oost-Vlaming.

Bij een reeks zijn de twee jongens vastgebonden – dat windt Dimitry D. op. Andere fotoreeksen tonen de kinderen op het toilet of tijdens het aantrekken van hun pyjama. In chats pocht Dimitry D. tegen anderen dat hij de jongens ook intiem aanraakte. Tegenover de speurders noemt hij dat bluf. ,,We hebben wat gestoeid en geplaagd, maar verder is er niets gebeurd’’, verklaart hij. En nog: ,,We voelen ons allemaal aangetrokken tot kinderen, maar dat wil daarom niet zeggen dat we effectief zo’n handeling stellen.’’

Niels M. ontkent dat hij zijn eigen kinderen misbruikte of liet misbruiken. Hij moet wel toegeven dat hij zijn zoon en stiefzoon filmde toen hij ze verplichtte elkaar te masseren – de politie heeft die beelden namelijk gevonden. De jongens zijn naakt. Niels M. houdt het bestand ook niet voor zich – hij laat Michael T. de hele sessie live volgen via de webcam.

Territorium afbakenen
Nederlander Lars De R. wisselt met de Belgische ‘kinderpornoclub’ bestanden uit die hij maakt op seksreizen naar India. In chats met de Belgen schrijft de Nederlander dat hij daar gemakkelijk seks kan hebben met kinderen in ruil voor een beetje eten of geld.

Lars De R. heeft ook kinderen in Nederland misbruikt en zit daarvoor intussen een celstraf uit van vier jaar. Net als één van de opgepakte Belgen zet de Nederlander een zelfgemaakt logo op zijn eigen bestanden met kinderp*rno.

ik wilde mijn territorium afbakenen. Zodat anderen niet zouden kunnen zeggen dat zij die beelden hadden gemaakt’’, vertelt de Belg daarover aan de politie.

De Brit Samuel K., ten slotte, werkt als au-pair in Engeland, Ierland, Spanje en Duitsland. Hij maakt n*aktfoto’s van de kinderen op wie hij past en voedt zo het Belgische clubje. Hij zakt ook naar België af om zijn computer beter te laten beveiligen door één van de Vlaamse pedofielen.

Ze spreken daarvoor af op de parkeerplaats van de Media Markt in Oostakker. De Brit spreekt in Lissabon ook af met een Portugees, en filmt terwijl die laatste zijn stiefzoon en zijn baby misbruikt. Samuel K. misbruikt het oudste kind ook zelf en geeft dat later toe.

,,Deze mannen zaten er diep in. Ze zaten in de hoogste categorie van misbruiken, aanmaken en verspreiden van kinderp*rno’’, zegt Heidi De Pauw, CEO van Child Focus. ,,Ze spraken af op plaatsen waar jij en ik komen: op de schaatsbaan, op de kerstmarkt. Het zijn geen oude vieze mannen, maar jonge mensen die evengoed onze buurman kunnen zijn. We moeten af van het idee dat daders altijd grote onbekenden zijn. Dit zijn mannen die in hun eigen kring kinderen misbruikten. Er is in dit onderzoek overduidelijk keihard gewerkt’’, zegt De Pauw. ,,Maar er zijn nog altijd duizenden slachtoffertjes uit die foto’s en video’s níét geïdentificeerd. Dat zou een prioriteit moeten zijn. Dit dossier maakt pijnlijk duidelijk dat onze politiediensten en ons gerecht daarvoor meer slagkracht moeten krijgen.’’

Vrijdag start in Dendermonde het proces tegen de vijf verdachten. Er zijn meerdere onderzoeken afgesplitst in de verdere zoektocht naar daders en slachtoffers.

Meisje (14) verdwijnt zonder enig spoor uit ouderlijke woning – 5 jaar later krijgt moeder een brief

Op internet geplaatste handleiding zelfgekozen dood niet strafbaar