in

Het gevaar van koolstofmonoxide en hoe je vergiftiging voorkomt

Koolstofmonoxide is een echte sluipmoordenaar
Eerder deze week schreven we al over de vader van Rose Bertram, die overleed aan de gevolgen van koolstofmonoxide. Omdat dit giftige gas kleur- en geurloos is, staat het ook wel bekend als een sluipmoordenaar. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je vergiftiging kunt voorkomen.

Met slechts een paar simpele maatregelen kun je de kans op koolmonoxidevergiftiging flink verkleinen.

Koolstofmonoxide
Merel van der Mark van de Brandwondenstichting vertelt aan Linda Nieuws hoe gevaarlijk koolstofmonoxide precies is. ”Het lastige is dat je het niet ruikt, voelt of ziet”, zo legt ze uit. ”Om deze reden staat het gas ook wel bekend als een sluipmoordenaar.” De symptomen die optreden na vergiftiging, lijken bovendien op die van de griep. Hierdoor hebben mensen vaak niet in de gaten dat het om een vergiftiging gaat, waaronder huisartsen.

Lees ook  Rachel (45) werkte onbeschermd in ouderenzorg en overleed aan corona

Symptomen
Wanneer je koolstofmonoxidevergiftiging oploopt, krijg je last van misselijkheid, hoofdpijn, verwarring, overgeven en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen leiden tot bewusteloosheid. Over het algemeen worden jonge kinderen en huisdieren het eerst getroffen.

Voorkomen
Door een paar simpele maatregelen kun je de kans op koolmonoxidevergiftiging al aanzienlijk verkleinen. Zo schaf je voor zo’n 20 à 25 euro al een koolstofmonoxidemelder aan. Wanneer er sprake is van een te hoog gehalte koolstofmonoxide in je huis, waarschuwt zo’n melder je direct. ”Ook helpt het om je huis voortdurend goed te ventileren: zet de roosters open en de ramen regelmatig op een kiertje”, tipt Van der Mark. Vergeet bovendien niet om je cv-ketel jaarlijks te laten checken!

Lees ook  Politie gaat uit van 'ordinaire ruzie' bij steekincident met tieners

Heb je vaak jeuk in je oren? Dit kan het betekenen

RTL Late Night verstoord door man met briefje