in

Hersenvliesontsteking is heel gevaarlijk – 8 herkenbare symptomen die elke ouder moet weten

Hersenvliesontsteking kan een zeer gevaarlijke ziekte zijn als deze onbehandeld blijft, vooral de bacteriële variant die onmiddellijke behandeling met antibiotica vereist.

Wanneer iemand hersenvliesontsteking heeft, zijn de beschermende membranen of hersenvliezen rond de hersenen en het ruggenmerg ernstig geïnfecteerd.

Zoals hierboven vermeld, is de bacteriële versie van hersenvliesontsteking ongelooflijk gevaarlijk, maar komt gelukkig niet zo vaak voor als zijn virale tegenhanger.

Het minder ernstige type hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een virus en is niet levensbedreigend, maar vereist toch behandeling, vooral voor kinderen. De symptomen van beide hersenvliesontstekingvarianten zijn vrijwel identiek.

Hier zijn acht herkenbare symptomen van hersenvliesontsteking waar iedereen over zou moeten weten.

1) Ernstige hoofdpijn

Plotse hoofdpijnen zijn zeker niet ongebruikelijk, maar als iemand te maken krijgt met zeer ernstige hoofdpijn of even ondraaglijke pijn in het hoofd of in de nek, kan dit heel goed een hint van hersenvliesontsteking zijn.

Voor zuigelingen kan een uitstulping op de fontanel ook een goede indicatie zijn.

2) Plotselinge gevoeligheid voor fel licht

Een plotseling verhoogde gevoeligheid voor zonlicht of andere felle lichten kan ongemak veroorzaken, vooral bij kinderen.

Kinderen die besmet zijn met hersenvliesontsteking vinden felle lichten instinctief heftig omdat het de ogen doet tranen.

Bovendien kan voor een misselijk gevoel zorgen en hoofdpijn versterken.

3) Huiduitslag die niet weggaat

Het is niet ongebruikelijk dat iemand is geïnfecteerd met meningitis en heeft ook een paar huiduitslag, waarschijnlijk op hun armen.

Lees ook  Stefanie zocht ‘knappe kerel’ uit Colruyt met opvallende flyer, maar die blijkt getrouwd

Er is een heel eenvoudige test die je zelf kunt proberen om te zien of huiduitslag op het lichaam te maken kan hebben met een meningitis-infectie: alles wat je nodig hebt is een glas.

Druk het glas stevig op de uitslag totdat de huid van kleur verandert en bleker wordt. Als de kleur van de uitslagvlekken ook verandert als gevolg van de toegepaste druk, is het vrij zeker dat meningitis niet de oorzaak van de huiduitslag is.

Als er echter geen merkbare vervaging of verkleuring van de huiduitslag is, is dat een andere duidelijke indicatie van de gevaarlijke ziekte.

4) Een onverwachte en ernstige koorts

Koorts is een van de belangrijkste symptomen van hersenvliesontsteking en komt vaak onverwacht uit de lucht vallen. Kinderen zullen gaan bibberen en zullen het zeker koud hebben, ook tijdens een warme zomerdag.

De koorts is niet alleen plotseling, maar is meestal ook behoorlijk ernstig. De temperatuur stijgt aanzienlijk en het is vaak niet gemakkelijk om het naar beneden te krijgen.

Houd er rekening mee dat koorts een veelvoorkomend symptoom is van vele ziekten, maar als deze andere symptomen ook optreden, is het tijd om medische hulp te zoeken.

5) Verlies van eetlust en misselijkheid

Mensen die met hersenvliesontsteking zijn besmet, zullen zich bijna altijd misselijk voelen en het gevoel hebben om over te geven. Deze gevoelens gaan meestal gepaard met buikpijn en een begrijpelijk verlies van eetlust.

Lees ook  Moeder haalt uit naar pestkoppen die haar baby’s naam belachelijk maakte

6) Dubbel zien

De bacteriële of virale infectie veroorzaakt ook het onvermogen om je gezichtsvermogen fatsoenlijk te focussen, wat vaak resulteert in een dubbel zicht.

7) Kan benen niet strekken/ontspannen

Dit symptoom komt meer voor bij kinderen, hoewel anderen ook problemen kunnen hebben om hun benen te strekken.

Iemand met hersenvliesontsteking heeft de neiging om zijn of haar benen op de knieën te buigen, en ze zijn ofwel erg hard of ronduit onmogelijk om te strekken.

Het zal ook niet mogelijk zijn om de benen uit te rekken als ze onder een hoek van 90 graden staan.

8) Spieren bij je hoofd en schouders worden stijf

De spieren aan de achterkant van je hoofd, ook bekend als de occipitale spieren, zullen vrij stijf worden, wat vaak resulteert iemand die in een nogal ongemakkelijke maar herkenbare positie ligt.

Vanwege de stijfheid is het hoofd meer naar de achterkant van het lichaam geplaatst en zal het vaak niet in een normale positie kunnen.

Als je een of meer van deze symptomen herkent, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen of een ambulance te bellen omdat de bacteriële infectie levensbedreigend kan zijn.

DEEL dit alsjeblieft met je vrienden en familie.

Bruisende 23-jarige ging naar bed met symptomen van verkoudheid en werd nooit meer wakker

Wat gebeurt er wanneer je slagaders verstopt zijn en hoe je ze kunt ontstoppen