in

Heb jij een hamster? Lees dan direct deze belangrijke waarschuwing!

Pas op als je hamster opeens dood lijkt, het kan iets anders zijn
In Nederland worden jaarlijks 500.000 hamsters verkocht. Juist daarom is het zo belangrijk dat hamsterbaasjes deze waarschuwing lezen. Een moeder had bijna de hamster van haar gezin begraven, omdat ze dacht dat-ie dood was. Dit bleek alleen totaal niet het geval te zijn!

Het beestje was in winterslaap gegaan.

Winterslaap
De Britse Lisa Goodman was ervan overtuigd dat haar hamster Fudge was overleden. Ze had hem bewegingsloos gevonden in het hok. Wat bleek? Fudge was helemaal niet dood! Het mannetje bleek in winterslaap te zijn en ze had haar arme hamster bijna levend begrafen. Nu blijkt het bij veel mensen een onbekend fenomeen; de winterslaap bij tamme hamsters. Toch blijkt het wel echt tot de mogelijkheden te behoren, ondanks dat het niet gebruikelijk is.

Lees ook  Overdreven schattig! Babyzeeotter probeert op mama te slapen.

Spaarstand
Dierenarts Peter Klaver vertelde aan het AD hoe het kan dat zo’n beestje in winterslaap raakt. Als er flinke schommelingen in temperatuur zijn dan gaat de hamster als het ware in ‘spaarstand’ om te overleven. Hun stofwisseling en hartslagen gaan omlaag en dat kan wel een paar maanden duren.

Lees ook  Loyale puppy loopt 160 km door bos met beren, op zoek naar eigenaren die haar afwijzen

Dierenarts Jeffrey de Gier vertelt aan RTL nieuws hoe je herkent of je dier is overleden of simpelweg slaapt: “Hamsters worden koud tijdens een winterslaap, maar niet stijf,” vertelt hij. “Voel dus voorzichtig. Dan weet je meteen wat er aan de hand is.” Lisa zelf gaf ook nog een tip: “Als je je hamster zachtjes warm wrijft, zul je weer kleine tekenen van leven zien. Houd het diertje daarna op temperatuur door een warmwaterkruik onder zijn nestje te leggen, zodat er weer leven in zijn lijfje komt.” Fudge is gelukkig weer helemaal de oude.

Dit is de reden dat je je lokken nooit ’s ochtends moet kammen

De vrieskou komt eraan: doe deze dingen dan nóóit met je auto!