in

Halfjaar cel voor meisje (15) dat abortus pleegde na verkr*chting door broer

Op het Indonesische eiland Sumatra is een meisje van 15 jaar afgelopen week veroordeeld tot een celstraf van zes maanden, omdat ze abortus had laten plegen. De tiener was zwanger van haar oudere broer, die haar vorig jaar acht keer heeft verkr*cht. De 17-jarige jongen stond tegelijkertijd terecht; hij kreeg volgens persbureau AFP twee jaar cel.

Abortus is in Indonesië in principe alleen toegestaan als het leven van een vrouw in gevaar is. Na de zesde week van de zwangerschap is abortus sowieso verboden. Het veroordeelde meisje was al zo’n halfjaar in verwachting toen ze haar zwangerschap beëindigde. Ze kreeg hulp van haar moeder, die daarom ook voor de rechter moet verschijnen.

Lees ook  Eerste kind met coronabesmetting overleden

De broer en zus werden vorige maand opgepakt nadat bij een palmolieplantage een mannelijk babylijkje was gevonden. Lokale aanklagers eisten eerder een jaar cel tegen het meisje en zeven jaar tegen haar broer. Mogelijk gaan de aanklagers nog tegen de uitspraak in beroep.

Gezondheids- en mensenrechtenorganisaties hebben al jaren kritiek op de abortuswetgeving in Indonesië. Veel vrouwen zouden vanwege de strenge regels hun toevlucht zoeken tot gevaarlijke ingrepen in illegale klinieken, met alle risico’s van dien. Zo’n 30 á 50 procent van de moedersterfte in het land is het gevolg van abortusingrepen, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie in 2013.

Lees ook  Een kind uit het vierde klasje schrijft een opstelletje over b*rsten. De lerares liet haar rode balpen van het lachen uit haar handen vallen.

Buitenlandse Zaken stelt ‘alles in het werk’ om Anouk te vinden op Cuba

Verdachte (18) aangehouden voor gruwelijke verkr*chting Rotterdam