in

Grote haaien worden heel dichtbij de Spaanse kust gespot

Een groep vissers filmde een paar dagen geleden een haai die wel heel dicht bij de kust van Alicante zwom. Volgens experts is het een grote blauwe haai.

De haai wordt niet als agressief beschouwd, maar is niet geheel ongevaarlijk. Gabriel Soler, de verantwoordelijke voor het ‘Instituto de Ecología Litoral de El Campello’ vertelde aan Informacion dat deze soort tot wel 3 meter lang kan worden en tot zo’n 80 kg kan wegen.

Het exemplaar lijkt niet ziek te zijn, maar voedsel te zoeken tussen de rotsen.

De grote blauwe haai komt veel voor in de Middellandse Zee, maar het is niet normaal dat ze zo dicht bij de kust komen. Toch komt dit veel vaker voor dan voorheen. De reden waarom is vooralsnog niet bekend. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, vertelde Gabriel.

Lees ook  Zwangere drachtige Shetlanders in buik geschopt door hangjongeren

Tot korte tijd geleden was de haai een beschermde diersoort, waardoor er nauwelijks op gevist werd. Het kan zijn dat de populatie daarom is toegenomen en de haaien naar de kust gaan om voedsel te vinden.

Gabriel geeft aan dat de haai voedsel herkent door eerst te bijten. Hoewel de haai niet een direct gevaar voor mensen vertegenwoordigd, is het geen goed idee om ernaast te gaan zwemmen.

Lees ook  Flink zwangere kat smeekte mensen om haar iets te eten te geven. Dan besluit een engel tot actie over te gaan

Een week eerder werd al een grote blauwe haai gefilmd in de haven van de badplaats Torrevieja, zo’n 41 kilometer ten zuiden van Alicante.

Sinds 1580 (!) zijn er 13 aanvallen gedocumenteerd van de grote blauwe haai. Niet altijd kan iemand een haai herkennen, als ze worden aangevallen, dus het aantal ligt hoger, maar het blijft heel erg laag. Ter vergelijking, in de Verenigde Staten worden elk jaar bijna 5 miljoen mensen door honden gebeten.

Het is dus geen reden tot paniek, maar het is altijd verstandig om goed op te letten dat je niet naast een twee meter lange haai zwemt!

Groene aanslagverdelger Action levensgevaarlijk voor katten: bij ernstige verbranding verschrompelt de tong

Ze is 30 weken zwanger en voelt dan dat de baby niet meer beweegt, artsen doen dan een vreselijke ontdekking