in

Groot verdriet op basisschool na gezinsdrama Dordrecht: ‘Het is heel pittig’

Op de school van één van de slachtoffertjes van de schietpartij in Dordrecht is de verslagenheid groot. “De sfeer is bedrukt. Er is veel verdriet, zowel bij de kinderen als bij de ouders en de leerkrachten. Dat proberen we de komende tijd een plekje te geven.”

Dat zegt Jitze Ramaker, voorzitter college van bestuur van de scholenstichting H3O in Dordrecht.

Agent
Het drama vond gisteravond rond 18:30 plaats. De schutter is een 35-jarige politieman die zijn twee kinderen van acht en twaalf doodschoot, en ook zichzelf van het leven heeft beroofd.

Bloemen
Het achtjarige slachtoffer van de schietpartij zat in groep vijf van basisschool Het Kristal, op een steenworp afstand van het huis in de wijk Sterrenburg waar het drama gisteren rond 18:30 plaatsvond. Op die plek worden nu bloemen gelegd.

De 28-jarige moeder van het gezin raakte zwaargewond bij de schietpartij en is vandaag aan die verwondingen overleden.

Weinig lessen
Ramaker kwam direct naar de school nadat hij op de hoogte was gebracht. “Ik ben gisteren meteen in de auto gesprongen om te kunnen overleggen met de rest van het team”, vertelt hij. “De activiteiten die we voor vandaag gepland hadden, hebben we meteen afgelast.”

Vandaag wordt er weinig lesgegeven, zegt hij. “We hebben een protocol voor dit soort gebeurtenissen en dat is in werking gesteld. Alle leraren en leraressen die vrij waren, hebben zich toch gemeld. Ook is er slachtofferhulp en een schoolmaatschappelijk werkster op school.”

Experts verbluft: drieling corona-positief, ouders niet

‘Waar zijn ze dan nu?’
Er wordt vandaag veel gepraat, vooral in de bovenbouw. “De jongere leerlingen, de kleuters en peuters, kunnen het eigenlijk niet bevatten en stappen er, hoe raar dat ook klinkt, wat sneller overheen. Als je zegt: een meisje uit groep 5 is overleden, dan kunnen ze dat gewoon nog niet zo goed begrijpen.”

In de hogere klassen wordt vandaag uitgebreid stilgestaan bij het drama. “De kinderen zijn erg open. Ze vertellen het tegen elkaar en de leerkracht geeft ze er de ruimte voor. De kinderen stellen vragen als: wat is er gebeurd? En: waar zijn ze dan nu?”

Hoe reageer je daar als leerkracht op? “Je probeert zo dicht mogelijk bij de waarheid te blijven, dingen niet op te kloppen of te veel in detail te gaan.”

Kind in rouw: ‘Laat ze hun verhaal doen, al is het 100 keer’
Slachtofferhulp Nederland is een dag na de tragische gebeurtenis op school aanwezig. “We gaan met leerkrachten in gesprek en proberen ze te begeleiden. Zij hebben dit nooit eerder meegemaakt”, zei woordvoerster Jytte Reichert. “Ook proberen we de betrokken ouders op te vangen.”

Het is volgens slachtofferhulp belangrijk om ‘zoveel mogelijk het dagelijkse ritme aan te houden en het gesprek aan te gaan met de kinderen’. “Leg aan de kinderen uit dat het normaal is dat ze verdrietig of bang zijn. Een moord is voor kinderen over het algemeen moeilijker te begrijpen dan wanneer iemand overlijdt door een ziekte.”

Aangetroffen lichaam in water Giesbeek is van 21-jarige man

Ook is het belangrijk om goed te luisteren. “Laat ze hun verhaal doen, al is het 100 keer. Het is belangrijk dat kinderen hun emoties kunnen uiten. Als een kind niet wil praten, kijk dan of ze misschien willen tekenen.”

Verdrietige juf
Ook voor de leerkrachten zelf is het zwaar. “Het is pittig. Heel pittig”, zegt Ramaker. “Ze hebben natuurlijk hun eigen emoties, maar ze moeten zich tegelijkertijd professioneel opstellen. Een kind mag wel zien dat de juf of meester ook verdriet heeft, maar dat mag niet de overhand krijgen. Dat doen de leerkrachten op dit moment heel goed.”

Alle scholen die onder de stichting H3O vallen komen later vanmiddag bij elkaar. Het oudste kind dat om het leven kwam, zat op het VMBO op het Insula College, dat ook deel uitmaakt van de koepel.

Gedenkhoek
Vanavond organiseert de gemeente samen met de scholen een bijeenkomst in de Ontmoetingskerk, ‘voor iedereen die er behoefte aan om samen verdriet te delen en gevoelens te uiten’. Ook zal er vandaag een condoleanceregister geopend worden.

Vanaf morgen wordt er op de school een gedenkhoekje ingericht, waar leerlingen, ouders en leerkrachten hun verdriet kunnen delen. “Er zal ook de komende dagen, weken en maanden veel over gesproken worden”, zegt Ramaker.

Celstraf voor geldwagenchauffeur die ‘negentig Turkse pizza’s’ stal

Noodlot slaat opnieuw toe: 2 weken na tragisch overlijden van zijn neef (21) sterft Emiel (13)